UKLONJEN NARODNI WC ANTUNA MATEŠA

UKLONJEN NARODNI WC ANTUNA MATEŠA

14. svibnja, 2013.

wc

Komunalni redari nasrnuli na legendarnog Zlatka Žagmeštera-Žagu

Priredio: Mihovil Tomić

U ponedjeljak 13. svibnja u 11,30 na štandu kandidacijske liste grupe građana  broj 17, koju predvodi nositelj liste, poznati zagrebački slikar Antun Mateš, došlo je do sada, do nezabilježenog kršenja umjetničke slobode koju su narušili i proveli komunalni redari Grada Zagreba.

Naime, kao kandidacijsku  promidžbu slikar Mateš osmislio je umjetnički performans s maketom nužnika koji simbolizira svukupnu korupciju koja je bacila Zagreb i Hrvatsku na koljena. Na taj način umjetnik se nadovezao na čuveni ʺPisoarʺ Marcela Duchampa za kojega sigurno komunalci nisu nikada čuli. Njihov šef, naredio je uklanjanje objekta što prisutni nisu prihvatili, čekajući da dođe autor. To nije nimalo smetalo šefa komunalaca pa je počelo naguravanje uz prijetnje i udaranje po ruci rekonvalescenta, svjetski poznatog bivšeg rukometnog reprezentativca Zlatka Žagmeštra koji je opreirao baš tu ruku. Uz prijetnje visokom novčanom kaznom, ujetnička izložba, poslije šest dana, nasilno je prekinuta, što je jedinstven slučaj u novijoj Europskoj umjetničkoj praksi. 

ČLAN RIBIČKE HALL OF FAME

Osim što ima političke ambicije, ideje i javno deklarirane stavove, slikar Antun Mateš je u svijetu   najpriznatiji  hrvatski ribič koji je do sada napisao i dvije knjige. U SAD-u je primljen u ‘Hall of Fame’ IGFE na Floridi. Prijem u ‘Dvoranu slavnih’ organizacije International Game Fish Association najveće je priznanje organizacije koja okuplja preko 250.000,000 ribara, ihtiologa, voditelja brodica, konzervatora, proizvođača opreme i ljubitelja prirode.

Ovu iznimnu počast na području ribolova i ekologije poznati hrvatski slikar zaslužio je knjigama ‘Zaneseni ribar – pastrve’ i ‘Zaneseni ribar – glavatice i lipljani’. Obje knjige poznatog slikara i strastvenog ribiča na hrvatskim i bosansko-hercegovačkim rijekama na engleskom jeziku je objavio nakladnik Paul Morgan. Knjige su u svijetu postale bestseleri i tako se nezavisni kandidat s liste 17 na predstojećim lokalnim izborima u Zagrebu našao u ribičkoj ‘Hall of Fame’ na Floridi, zajedno s Ernestom Hemingwayjom, Izaakom Waltonom, Charlesom Ritzom, Senekom i drugima.

Antun Mateš je rođen u Zagrebu 1945. godine. Dugogodišnji profesor na zagrebačkoj ALU-i, u biografiji ima međunarodne reference kao što su: pobjeda na Frankfurtskom sajmu knjiga 1996., pobjednik Milenijske izložbe u Stuttgartu 2000., dobitnik Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, a bio je i dugogodišnji član Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova.

LEGENDARNI ŽAGA

Zlatko Žagmešter-Žaga rođen je u Zagrebu 1943. Spada među najveće  legende hrvatskog rukometa. U svoje vrijeme bio je jedan od najboljih igrača na svijetu. Za bivšu državu zabilježio je 50 nastupa i 200 postignutih zgoditaka, vanjski igrač. S RK “Prvomajska” osvojio je državno prvenstvo 1964., a s RK “Medveščak” 1966. S istim klubom Kup je osvojio 1965. i 1970. , a 1965. nastupao je u finalu Kupa prvaka Europe. Prvi strijelac državnoga prvenstva 1971./72. Sudionik SP u Pragu 1964., SP Pariz 1970. brončana medalja. Premda je bio najbolji na svijetu tadašnji izbornik Zlatko Štancl nije ga poveo na Olimpijske igre u Munchenu 1972. kad je Jugoslavija osvojila zlatnu medalju. Igrao je još za rukometne klubove: Solingen, Zagreb, Bonn i  Moulhouse.

Nakon igračke karijere legendarni Žaga je otvorio također legendarni zagrebački kafić Papagaj. U Papagaju je u mladim danima Zoran Gobac bio konobar, a početkom osamdesetih bio je okupljalište tadašnje zagrebačke zlatne mladeži. 

Ti stari zagrebački dečki i ljudi s bogatim životonim iskustvom  Antun Mateš i Žaga pripremili su  svoju listu za Skupštinu Grada Zagreba i  performans koji po njima najbolje opisuje današnju društvenu situaciju, nažalost, komunalni redari narušili su njihovo nesumnjivo pravo na umjetničku slobodu i pravo na ustavom zagarantirano pravo na sudjelovanje na izborima kao kandidat ili birač.  

Posebno je sramotno što sz nasrnuli na ljude treće dobi, k tome još nedavno operirane. T

 

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Veteran
  #1 Veteran 8 studenoga, 2016, 11:06

  Ma šta mi reče, nužnici i ostala sranja? Natakarim im smrdljive matere na moj debeli i masni penis. Govna jedna odvratna. Vole jesti tvrdu i vruću fekaliju dok se još onako puši iz guzice. Taslačim vam matere u rektum.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Koban Parask
  #2 Koban Parask 8 studenoga, 2016, 11:04

  Goveda drogirana i jedni i drugi. Pišam im se u usne duplje smradovi jedni ogavni.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Zeljko
  #3 Zeljko 20 svibnja, 2013, 15:42

  Pih! Gdje su to demokratske slobode?Dolazi period TAME tj.DARKNESS ili ti “Sumrak demokracije u Hrvatskoj”!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Pila
  #4 Pila 15 svibnja, 2013, 04:57

  Nisu bili titovi omladinci, i to je to.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code