HOĆE LI SISAČKA GRADONAČELNICA POSTATI ŽUPANICA?

HOĆE LI SISAČKA GRADONAČELNICA POSTATI ŽUPANICA?

26. srpnja, 2014.

 

 

maxresdefault Custom

Kristina Ikić Baniček je izbacila staru suparnicu iz SDP-a

 

Napisao: Josip Frković

Ono što gotovo četiri mjeseca nije želio ili mogao Zoran Milanović u Predsjedništvu SDPH-a, jednoglasno su učinili članovi sisačkog  Gradskoga odbora SDP-a s predsjednicom Kristinom Ikić Baniček. Iz članstva SDP-a,  zbog kršenja programskih načela i ciljeva stranke, isključena je sisačko-moslavačka županica i stanovnica Zatvora u Remetincu, Marina Lovrić Merzel. Bez obzira na obavljen porezni nadzor procedure, vjerodostojnosti procjene i uvjeta kupnje zgrade bivšega autoservisa „Peugeota“ od vlasnika Bernarda Popeca za potrebe Županijskoga zavoda hitne medicinske pomoći, koje su obavili sada već bivši financijski šefovi i suradnici Lovrić-Merzeličina kuma i ex-financministra Slavka Linića, Branko Šegon i Nada Čavlović Smiljanec, ranije tvrdnje sisačko-moslavačke županice  osumnjičenice za brojna kriminalna djela pokazale su se potpuno neistinitima. Najprije stoga što je ponuda vlasnika za prodaju plave montažne hale stigla kupcu dan prije obznanjena natječaja i što je potpisnica ugovora za županiju tvrdila da nikad ranije prodavatelja nije vidjela. Tijekom istražnoga postupka, međutim, utvrđeno je da je iznos od 9,8 milijuna kuna dogovoren u četiri oka, odnosno bar 4 milijuna kuna skuplje od stvarne vrijednosti. Tko je i kako razliku novca podijelio utvrdit će sud.  Jednom se, pak, vozač sisačke hitne pomoći i suvlasnik tvrtke „Unatransa“ Dalibor Rožanković (35), nakon prozivki HDZ-ovih lidera za 15-milijunsku  vrijednost obiteljske imovine, pravdao kako se novca za kupnju četverosobnoga stana u zadarskom Diklu (ali ne 2 milijuna, negoli 680.000 kuna – nap.a.) domogao vlasitim radom i obrtničkom uslužnom zaradom svoje supruge. A drugi puta „priznanjem“ da su kupoprodaju svojim novcem poduprli majka Mira, baka Marija Sekulić  i teta Marina Lovrić Merzel. Iako je znao čiji je uloženi novac, Dalibor Rožanković očito nije računao da će dvije godine kasnije pred zakonom zajedno s tetom i vlasnikom „Soliduma“ suodgovarati za počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, te pranja novca. Strogoj šefici „Uskoka“ Tamari Laptoš i njenim istražiteljima, međutim, nije promaknula činjenica da je sestra Lovrić Merzelove skromna djelatnica bolnice, a mati umirovljenica. U svakom slučaju, zbog spomenutih sumnji, sud će izvršiti privremenu mjeru zabrane raspolaganja i otuđenja stana radi oduzimanja imovinske koristi stečene kaznenim djelom.

BAKINA ČARAPA

Upornim i svakodnevnim preslušavanjem prvih 106 svjedoka, stoga, nije bilo teško zaključiti kako vlasništvo skupog i prostranoga zadarskoga apartmana s tri spavaonice samo nominalno glasi na Dalibora Rožankovića. Ali, umirovljenica Marija Sekulić nije žalila posegnuti u čarapu i za starijega unuka, pa je – iza prodaje „Cesta Sisak“ IGM-u Željka Žužića – stan od 75 četvornih metara na svoje ime gotovinom kupila Saši Lovriću. Sin iz prvoga braka županice MLM otad stanuje kraj gimnazijske zgrade, u strogom sisačkom središtu. Iako je Deloitte imovinu „Cesta Sisak“ procijenio na 40 milijuna, za specijalnoga kupca prodana je upola jeftinije. A samo u prvoj godini poslovanja u sastavu fantomskoga Žužićeva  IGM-a „Turopolje“  vrijednost radova „Cesta Sisak“ za županiju dosegnula je preko 44 milijuna kuna.  I još nešto: iz ostvarenog prihoda cestari su plaćali kreditne obveze novoga vlasnika Željka Žužića. Za „uspješno odigranu partiju“ i dignute ruke pripremljenih vijećnika, tvrdi „Uskok“, Marina Lovrić Merzel zaiskala je i dobila 100.000 eura mita miljenika Stipe Mesića. Nezasitni je Turopoljac Žužić doista imao računa nagraditi glavnu kreatoricu namještaljke. Iz očiglednoga lopovluka uspješno je eliminirala drugoga ponuditelja kupnje 57,33 posto  udjela „Cesta Sisak“ – usprkos ponuđenim potpuno istim, kreditnim uvjetima plaćanja – vlasnika ivanićgradske trgovačke, elektromonterske,  cestograditeljske i turističko-ugostiteljske  tvrtke ECP-a, Krešu Peteka. Njega, očito iz nepovjerenja, nije iskala eursku nagradu, ali je zbog natječajnoga „manevra“ županija morala ECP-u naknaditi prouzročenu štetu od 200.000 kuna. Uspješnom i korektnom moslavačkom biznismenu, čiji strojevi i radnici od lani izvode kompliciranu rekonstrukciju kolnika, strujnih kablova i kolektora četverotračne Zagrebačke ceste na zapadnom ulazu u Sisak, tako je izmaknuo i „zlatni rudnik“ Šljunčare CS-a u Vukojevcu (Lekenik).

STOTINU GRLA ROGATE STOKE

Mogao se umjesto halapljiva Žužića i potpuno besplatno domoći velikih zaliha graditeljskih minerala naknadno procijenjenih na stotinu milijuna kuna. I dok se na novo proširenje istrage, preko svoga odvjetnika Berislava Živkovića, MLM oglašava iz Remetinca odbacivanjem optužbi za korupciju, nazivajući ih lažima i konstrukcijama, mnogi Siščani pitaju se kako je pretrženo vlasništvo zgrade direkcije Dunavskoga LLoyda. U tom velikom, neki tvrde sumnjivo preplaćenu zdanju na lijevoj kupskoj obali, smještene su službe Sisačko-moslavačke razvojne agencije. Ali, taj dio ključnih poslovnih odluka kompromitirane „crvene grofice“ i diletantske SDP-ove glumice, bar zasad, nije u fokusu interesa policijskog nacionalnoga „Uskoka“ i DORH-a. Kad se svemu doda i činjenica da je u drugom mandatu županice MLM (do 2013.) preko 6 milijuna kuna protuzakonito utrošila na 14 tzv. savjetnika, zapravo koalicijskih podržavatelja njene vlasti, s „Ma, dajte molim vas, gospodine…“ zacijelo se uskoro neće opravdavati.  Najbogatija županica najsiromašnije županije, međutim, duguje još puno odgovora stanovnicima toga područja i šire javnosti. Od toga kako je kuća u Ulici Drage Radovića 5-a, iz koje je 1. travnja odvezena u Remetinec, u ranijoj imovinskoj kartici glasila na ime majke Marije Sekulić (vrijednost 200.000 eura), je li imanje odbjegloga Strmenjanina (Sunja) od 100.000 eura samo njeno vlasništvo ili i ranijega partnera Borisa Zlonoge i kako je, uz 30.000 eura ušteđevine, smogla i  170.000 eura za zagrebački stan kod hotela „Sheratona“. Zašto je mati, braneći kćerine mutne poslove, na TV-ekranu pripovijedala bajke o basnoslovnu bogatstvu svoje obitelji u Odri kod Siska, stotinama grla rogate stoke, konja i svinja.

SUPRUG BEZ STALNIH PRIHODA

Da je i drugi suprug MLM dizajner Mladen Merzl u pet godina zajedničkoga života osjetno popravio svoje imovinsko stanje više je nego evidentno. Pri tome trosobni naslijeđeni roditeljski stan s garažom i vikendicu u petrinjskom Novom Selišću ne treba pribrajati onom što je kupljeno zadnjih godina i premda u Poreznoj upravi  suvlasnik lokalnoga radija nema evidentirani stalan prihod. Autor mnogih atraktivnih turističkih priredaba i s primljenim honorarima kupio je za 45.000 eura četverosobnu kuću i tri dvorišne zgrade u Starčevićevoj ulici 5. Na toj adresi lani je bilo sjedište SDP-ova izbornoga stožera što je potrošio milijune neobrazloženih kuna i donatorskih imena.  Zgranuti velikom aferom još nedavno slavljene partijske perjanice, članovi oporbenih stranaka s pravom se čude zakonskoj „mišolovci“ i nemogućnosti smjene izabrane dužnosnice koja je porukom odredila zamjenika. Bar dok je članica SDP-a. Do 22. srpnja i odluke članova Gradskoga SDP-a, koji je kao članica Predsjedništva 2012. željela raspustiti upravo Lovrić Merzelova, predlagali su raspisivanje referenduma za nove izbore. Dok šef SDP-a i Vlade RH, evidentno nesposobni državnik, ne želi gubitak Sisačko-moslavačke županije, ne zna se kako će definitivno riješiti nimalo ugodnu, apsurdnu situaciju. Hoće li na mjesto bivše članice Predsjedništva SDPH-a promaknuti trenutnu gradonačelnicu, a mjesto županice povjeriti nekom čistih obraza, tek će se vidjeti. Bilo kako bilo Sisak je bio poprište velike pljačke, dosad nezabilježene talačke krize, manipulacija, laži i korupcije. Ali, „dok sam ja mjesecima bila prognana s radnoga mjesta, voljom svemoćne županice, Lovrić Merzelova i iza rešetki redovno prima nezarađenu plaću…“, izjavila je ovih dana bivša predstojnica županičina kabineta Jasmina Jovev, koja se ipak odlukom Upravnoga suda vraća na posao. T

 

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Sisak Info
  #1 Sisak Info 31 srpnja, 2014, 15:58

  Danas u 9h, održana je konferencija za novinare u Sisku, gdje su dostavljeni dokumenti koji dokazuju umješanost Sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček u malverzacije sa udrugom svojih drugova u posao demontiranja pruge. Gradonačelnica je svojim dečkima utrla put do posla vrijednosti preko deset miliona kuna, a ovi su donijeli dokumente koji to dokazuju. Tko odgovara, ako neće gradonačelnica? Dorh? Bili su novinari VL, pa neka oni kažu što se dogodilo.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Guest
  #2 Guest 27 srpnja, 2014, 18:04

  Sisata županica ima jake adute: nema toga protukandidata koji se ne bi s njom složio u prvoj pogodnoj prilici.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Delortto
  #3 Delortto 27 srpnja, 2014, 00:45

  Imperija uzvrača udarac!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code