“STANZIA GRANDE” DAMIRA ZLATARA FRAYA U OSIJEKU

“STANZIA GRANDE” DAMIRA ZLATARA FRAYA U OSIJEKU

16. veljače, 2017.

 

 

Predstavljanje knjige Damira Zlatara Freya “Stanzia Grande”u izdanju Frakture iz Zaprešića
održat će se  u petak 17. veljače u 18 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu
u Osijeku, Županijska 9.
Uz autora Damira Zlatara Freya o knjizi će govoriti Maja Gregl i Seid Serdarević.
Ulomke iz knjige čitaju glumci ansambla Drame HNK Osijek
Petra Blašković, Rada Mrkšić i Davor Panić uz klavirsku pratnju Igora Valerija.

Damir Zlatar Frey (Zagreb, 1954.) dramski je i operni redatelj, koreograf, dramski pisac, kostimograf, scenograf, utemeljitelj i rav­natelj kazališta i festivala. Svojim osebujnim i teško usporedivim djelom pripada podjednako svojoj domovini Hrvatskoj i Sloveniji, u kojoj se umjetnički formirao i ostavio dubok trag.
Među mnogobrojnim značajnim predstavama koje je ostvario u hrvatskim, slovenskim, bosanskim, srpskim i talijanskim kazalištima izdvajaju se njegova uprizorenja tekstova Slavka Gruma (
Događaj u gradu Gogi), Ivana Cankara (Lijepa Vida), Oscara Wildea (Saloma), Slavenke Drakulić (Božanska glad), Uga Bettija (Zločin na Kozjem otoku), Federica Garcíje Lorce (Krvava svadba), Marquisa de Sadea i Jeana Geneta (Balkon, Sluškinje, Strogi nadzor). Drama Krv i košute praizvedena je 1989. u Mariboru, a doživjela je premijere i u Ljubljani te Puli.
Dobitnik je više značajnih priznanja, među kojima se ističu: odličje Predsjednika Republike Hrvatske za doprinos u kulturi Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, Marulova nagrada, Nagrada hrvatskoga glumišta, Prešernova nagrada, Župančičeva nagrada, Nagrada grada Ljubljane te Borštnikova nagrada, koju je dobio u više navrata.
T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code