MONOGRAFIJA NADE GOMBAJ

MONOGRAFIJA NADE GOMBAJ

29. listopada, 2014.

Scan0006 Custom

Iz tiska je izašla prva monografija hrvatske likovne umjetnice Nade Dombaj, koja inače živi i radi u Koprivnici. Knjiga, s naslovom “Fragmenti svemira”, (Baltazar, 2014.) donosi pregršt likovnih i kritika, faksimila, fotografija, ali najvećim brojem reprodukcija njezini slika u boji. Jedna likovna kritičarka je napisala da njezine slike ne počivaju na postulatima naivne umjetnosti. U početku, s obzirom da živi i radi blizu Hlebina, na trenutak se okrenula i ovoj umjetnosti, čiji je čelnik bio Ivan Generalić, kojem se ove godine obilježava i stota obljetnica rođenja. Naime, iza njega ostala je “armija naivnih likovnih vojnika”, ali je Dombaj ipak odlučila krenuti jednim novim, svojim pravcem, kojoj joj je donio niz zapaženih rezultata, od izložbi u inozemstvu, pa po cijeloj Hrvatskoj. Zapažen joj je i ciklus inspiriran Domovinskim ratom. Nedavno je priredila i veliku, retrospektivnu izložbu u prostorijama Muzeja Đurđevac, što su već neki nazvali i “događaj godine”. Često  sudjeluje i na humanitarnim akcijama, pa uvijek s radošću daruje neko svoje djelo nekome kome je potrebno. “Ona je slikarica imaginacije. Njezin rad je sklop intuitivnog, njezin put čvrsto označen i okružen aurom jake “vibre” – napisala je kritičara Vesna Šćetinec, dok je dipl. pov. umjetnosti Edita Janković Hapavel rekla da u njezinim slikama sve ima  smisao te da sve proisteče iz doživljaja.

Do sada je sudjelovala na oko 400 skupnih izložbi i četrdesetak samostalnih, od koje poglavito izdvaja one koje su mogli vidjeti i Englezi u nekim svojim prestižnim galerijskim prostorima. Vjeruje da će se uskoro imati prigode predstaviti  i u BiH.

Predstavljanje  njezine monografije s uspjehom je održano i u Zagrebu, ali i drugim gradovima.

Sve u svemu, može se reći da je Hrvatska dobila još jedno istaknuto ime među likovnim umjetnicima.

Mladen Pavković T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. horvat, prof.
  #1 horvat, prof. 1 studenoga, 2014, 21:15

  Dobroi ste se sjetili da nešto saznamo i o ovakvim knjigama, monografijama. Svakako ću nabaviti knjigu Nade Dombaj, jer mi se dopada, iako živi u Mostaru.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. kate
  #2 kate 29 listopada, 2014, 22:36

  Slike Nade Dombaj su – čarolija.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. ivona
  #3 ivona 29 listopada, 2014, 11:27

  Pratim godinma rad gđa. Nade Dombaj. Ovo je stvarno izvrsna monografija. Čestitam.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code