SSSH: RAK NA POSLU GLAVNI UZROK SMRTI U EU

SSSH: RAK NA POSLU GLAVNI UZROK SMRTI U EU

16. studenoga, 2017.

 

 

Europski sindikalni institut (ETUI) je u Bruxellesu u utorak, 14. studenoga 2017., na konferenciji „Rad i rak“, predstavio rezultate studije o troškovima raka vezanog uz rad u Europskoj uniji. Troškovi su ogromni: od 270 do 610 milijardi eura svake godine, što predstavlja od 1,8 do 4,1 posto bruto domaćeg proizvoda Europske unije. U Hrvatskoj troškovi iznose 4 milijarde eura odnosno 9,1 posto BDP-a!

Ti su iznosi toliko visoki jer u obzir uzimaju sve troškove: izravne troškove za zdravstvene sustave država članica (koji se odnose na liječenje), neizravne troškove za radnike i poslodavce (vezane za novčane gubitke zbog prestanka rada) i ljudske troškove za žrtve (utjecaj na kvalitetu života radnika i njihovih obitelji).

S više od 100.000 smrtnih slučajeva godišnje, profesionalni rak glavni je uzrok smrti u EU. Ova studija pokazuje kako su društveni troškovi raka vezanog uz rad ogromni. Radnici i njihove obitelji nose najveći teret tih troškova. Takva nepravedna situacija društveno je i ekonomski neprihvatljiva, a EU mora poduzeti akcije kako bi se zaustavili ti karcinomi koji se mogu spriječiti.“, komentirao je Tony Musu, ETUI-jev stručnjak za kemijske rizike.

Razlika između visokih i niskih procjena objašnjava se činjenicom da su troškovi izračunati na temelju različitih projekcija postotka svih slučajeva karcinoma koji se mogu pripisati radu.

Studiju „Troškovi profesionalnog raka u EU 28“ su za ETUI provele konzultantske tvrtke Risk & Policy Analysts i FoBIG, specijalizirane za procjenu kemijskih rizika, a istraživali su izloženost radnika 25 kancerogenih tvari ili situacija na radu (npr. azbest, benzen, rad noću ili u smjenama, emisije dizelskih strojeva).

Podsjetimo, SSSH se 2016. pridružio kampanji Europske konfederacije sindikata (ETUC) za utvrđivanje europskih graničnih vrijednosti izloženosti na radu za 50 karcinogenih tvari radi sprečavanja profesionalnoga raka, od kojeg godišnje u Europskoj uniji umre 100.000 ljudi – u Hrvatskoj 742 (prema studiji Takala, ETUI iz 2015.). Od zloćudnih bolesti koje su u Hrvatskoj priznate kao profesionalne bolesti, prednjače zloćudni mezoteliomi i karcinomi pluća, kao posljedica izloženosti, ponajprije azbestu, te ionizirajućem zračenju. To su ujedno i bolesti koje dovode do najvećih troškova. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code