SSSH: KVALITETNIM OBRAZOVANJEM DO KVALITETNIH RADNIH MJESTA

SSSH: KVALITETNIM OBRAZOVANJEM DO KVALITETNIH RADNIH MJESTA

2. lipnja, 2017.

 

 

Neodgovorno je i licemjerno svrstavati obrazovanje među najvažnija područja javnih politika, a istodobno ne slušati volju više od 50 tisuća građana koji su prije godinu dana digli glas ZA Cjelovitu kurikularnu reformu, jednu od ključnih mjera predviđenih Strategijom obrazovanja, znanosti i tehnologije. Unatoč uvjeravanju vladajućih kako ova reforma nije upitna, u godinu dana ništa se nije pomaklo s mrtve točke. A sada se, umjesto nastavka rada na novom kurikulumu prema pravilima struke, uz transparentnost i poštivanje demokratskih vrijednosti, proces ponovo neopravdano politizira, čime se dovodi u pitanje kvaliteta provedbe trenutno možda i najvažnije reforme za našu zemlju.

Na Cjelovitoj kurikularnoj reformi radilo je gotovo godinu i pol oko 500 stručnjaka, učitelja i drugih obrazovnih radnika. Dokumenti izrađeni u tom procesu možda nisu savršeni, ali konceptom, sadržajem i načinom izrade predstavljaju važan iskorak u oblikovanju obrazovnog sustava u Hrvatskoj. Stoga je na tim rezultatima potrebno nastaviti graditi ovu reformu, a odluku o tome što, i kako, naša djeca trebaju učiti u školi prepustiti struci, a ne politici. Zabrinutost nad odgađanjem kurikularne reforme izrazila je i Europska komisija u svojem ovogodišnjem izvještaju za Hrvatsku, a potreba ubrzanja reforme obrazovanja naći će se i u ovogodišnjim specifičnim preporukama Vijeća EU za Hrvatsku.

Polazeći od svoje Predizborne platforme 2016. „Za Hrvatsku zadovoljnih ljudi“, u kojoj su izraženi zahtjevi i očekivanja od sadašnje Vlade, SSSH ističe da je potrebno osigurati političku potporu i dostatna financijska sredstva za provedbu Cjelovite kurikularne reforme, s posebnim naglaskom na obrazovanju za aktivno građanstvo te za poduzetništvo i svijet rada, uz uključenje socijalnih partnera, ali bez političkih pritisaka na sadržaj kurikuluma. Uz to, jednako je važno napokon usvojiti zakonski okvir za priznanje znanja stečenog neformalnim i informalnim putem, što je na tragu obveze prema EU, kao i uspostaviti efikasan sustav poticanja obrazovanja i osposobljavanja odraslih.

SSSH poziva sve političke opcije da poslušaju volju građana, mišljenje struke i Europske komisije, te odgovorno svojim djelovanjem podrže ovu reformu u svim planiranim koracima. Pritom posebno ističemo da je obrazovna reforma ujedno i jedna od ključnih mjera demografske politike. Ako želimo izgraditi Hrvatsku čiji građani u njoj mogu, i žele, ostati živjeti i raditi, naši radnici trebaju biti sposobni odgovoriti zahtjevima društva i gospodarstva 21. stoljeća. Samo kvalitetnim obrazovanjem možemo do kvalitetnih radnih mjesta!

Predsjednik SSSH
Mladen Novosel T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code