SRBI U SREBRENICI NE ŽELE ZAMOTANU TETU U VRTIĆU

SRBI U SREBRENICI NE ŽELE ZAMOTANU TETU U VRTIĆU

2. srpnja, 2015.

Lejla-Avdic-Srebrenica-440x280

Roditelji dece srpske nacionalnosti poslednjih sedmica bojkotuju vrtić u Srebrenici koji je zaposlio novu vaspitačicu. Smeta im što nosi maramu, pa traže njenu smenu. Krajem maja Lejla Avdić je dobila posao u vrtiću Poletarac. Nekoliko dana posle dobila je i peticiju koju je potpisala grupa roditelja dece srpske nacionalnosti, a kojom se traži njena smena.

Roditelji u dokumentu obrazlažu da “odevnim predmetima koji odražavaju nečije verske stavove nije mjesto u javnoj ustanovi koju pohađaju njihova deca“. „Ja zaista ne mogu da vjerujem da se nakon 20 godina može desiti da vas neko odbija samo zato što ste drugi i drugačiji“, ističe Avdić.

Njenom suprugu je, kaže, teško poverovati da su se među potpisnicima našli susedi, poznanici, ali i neki članovi međunarodnih organizacija. „Ono što je meni još poražavajuće je da imamo učitelje koji su nosioci ove peticije, koji su potpisali, a uče bošnjačku i srpsku decu. Meni je poražavajuće ovdje da imamo ljude koji rade u nevladinom sektoru, koji crpe sredstva na osnovu genocida 1995. godine, imamo ljude koji rade u UNDP-u”, kaže Muhamed Avdić.

Aleksandar Mlađenović je pravoslavni sveštenik u Srebrenici, a peticiju potpisuje kao član Saveta roditelja u vrtiću Poletarac. „Vidite, vezano za maramu kojom je pokrivena ta osoba, naravno da roditeljima smeta. Roditelji ne žele da se vaspitač na bilo koji način odvaja od jedne grupe dece. Velika većina roditelja koji su sa mnom razgovarali rekla mi je isto, tako da recimo dođe, da napravimo jednu paradigmu, pravoslavna monahinja u obdanište mi bi bili protiv toga. Velika većina roditelja je takvog stava”, smatra Mlađenović koji, dodaje, neće slati svoje dete u obdanište dok je vaspitačica Lejla Avdić.

Suprotan stav ima glavni imam u Srebrenici, koji je također član Saveta roditelja.  „Mnoge žene pravoslavne veroispovesti nose marame, katolkinje… posebno stare. Naše žene nose marame. Dakle, marama je dio tradicije Bosne i Hercegovine stara stotinama godina i mi smo na to savršeno naviknuti“, kaže Damir Peštalić.

Tražilo se rešenje na sastanku Saveta roditelja, ali bezuspešno. Određeni broj dece srpske nacionalnosti i dalje ne dolazi u vrtić, niti će dok je Lejla tu. Direktorka vrtića navodi da je nova radnica dobila mesto adekvatno njenoj stručnoj spremi, a da nezakonitog zapošljavanja nije bilo.
IZVOR:www.alo.rs T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code