SRBI SMATRAJU DA SU BRITANCI STOLJEĆIMA PROTIV NJIH

SRBI SMATRAJU DA SU BRITANCI STOLJEĆIMA PROTIV NJIH

2. srpnja, 2015.

tajni_agent2

Britanska rezolucija o Srebrenici, u kojoj se Srbi optužuju za genocid nad Bošnjacima, samo je logična posledica politike Britanaca prema Srbiji koja seže u vekove, smatraju istoričari.

Oni kažu da su imperijalistički ciljevi Velike Britanije bili uvek u sukobu sa interesima Srbije.
– U prvoj polovini 19. veka Velika Britanija je štitila interese Turske nauštrb Srbije. Oni su i na Berlinskom kongresu 1878. tražili da se Srbija odrekne nekih srezova na istoku Srbije u korist Turaka. Kada je 1903. izvršen atentat na kraljevski par Obrenović, Britanija je bila prva zemlja koja je sa Srbijom prekinula diplomatske odnose, i to je trajalo tri godine – kaže za Kurir akademik Dragoljub Živojinović.

Britanija je, podseća, podržala aneksiju BiH 1908., kada su Austrougari na silu pripojili Bosnu, a protiv naših interesa su bili i u balkanskim ratovima 1912. i 1913.
– Postoje podaci koji pokazuju da se Britanija zalagala za stvaranje velike Albanije u želji da spreči Srbiju da izađe na more – dodaje on, dok istoričar Momo Pavlović kaže da su Britanci, kada je počeo Prvi svetski rat, pritisakali da se Srbiji oduzmu teritorije na severu kako bi rat bio lokalizovan:
– Britanija je imperijalistička država i njeni interesi se nikada nisu poklapali sa srpskim. Tako je bilo u Prvom i Drugom svetskom ratu, ali i nakon toga.Podržavali su separatističke tendencije u SFRJ, a podržavaju i albanske teroriste.

Istoričar dr Srđan Cvetković navodi da je Britanska tajna služba veliki novac uložila u prevrat 27. marta 1941, koji je uvukao Kraljevinu Jugoslaviju u Drugi svetski rat;
– Britanci su tražili otvaranje novog fronta kako bi umanjili svoje gubitke, što je imalo katastrofalne posledice po naš narod.
IZVOR:www.kurir-info.rs T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code