SRAMOTNA PROSLAVA DANA DRŽAVNOSTI

SRAMOTNA PROSLAVA DANA DRŽAVNOSTI

25. lipnja, 2016.

 

Susjedna Slovenija također obilježava 25. obljetnicu državnosti. Na njihovoj svečanosti, uz ostale državnike, bila je i predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović. A zašto član ni jednog (ni jednog) slovenskog državnog vrha nije uzvratio posjet i došao u Zagreb, barem na svečanu sjednicu Hrvatskog sabora?

Napisao: Mladen Pavković

Sramota! Kako vas nije sram? Zar se na taj način obilježava 25.- lipnja – Dan državnosti Republike Hrvatske? Čitav dan se na državnoj televiziji „slikaju“ hrvatski političari, od kojih dobar dio, prije 25 godina, uopće nije sudjelovao u stvaranju slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države, a drugi je svih tih godinama marljivo radio na rušenju svega što hrvatski diše. Vrlo malo je ostalo onih koji su i onda i danas nastavili žrtvom hrvatskih branitelja i civila, odnosno koji su čuvali i sačuvali put prvog hrvatskog predsjednika, vojskovođe i akademika dr. Franje Tuđmana.

Naime, 25. obljetnica Dana državnosti kod nas se pretvorila manje-više u isključivo polaganje vijenaca i paljenja lampiona za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, čija imena nitko nije ni spomenuo.

Poluprazna dvorana u Saboru

Glavni događaj u povodu ovog blagdana bila je svečana sjednica Hrvatskog sabora. Koliko je pak ona bila značajna, najbolje se vidjelo po polupraznoj dvorani (sva sreća da su većinu fotelja popunili gosti i uzvanici). Čak ni Hrvatska radio-televizija (HRT) tome nije pridavala značajniju pažnju, jer je sjednicu prenosila na četvrtom programu (da ih ima deset, vjerojatno bi bila na desetom!).

Pozdravljanje gostiju trajalo je više nego neki od tri „referata“ koje smo čuli. Očekivali smo da će nam se barem ovom prigodom pridružiti i neki predstavnici stranih država, ali mi kao da više nemamo prijatelja. A ako ih i imamo, što je razlog da baš nitko ne dođe kad se obilježava jedna nama tako značajna obljetnica?

U programu Hrvatske radio – televizije (HRT), 25. lipnja, ima svega i svačega, samo ne baš nikakve atmosfere da se nešto velikog događa. No, nije li taj dan kao stvoren i za neke igrane i ine filmove o stvaranju hrvatske države, prvom hrvatskom predsjedniku, Domovinskome ratu… Ali stječe se dojam da se i državna televizija polako počinje vraćati na zacrtani program i sheme „posljednjeg nositelja Titove štafete“.

Susjedna Slovenija također obilježava 25. obljetnicu državnosti. Na njihovoj svečanosti, uz ostale državnike, bila je i predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović. A zašto član ni jednog (ni jednog) slovenskog državnog vrha nije uzvratio posjet i došao u Zagreb, barem na svečanu sjednicu Hrvatskog sabora?

Otišlo u Francusku ili na more

Sva je sreća što u Francuskoj na Dan državnosti RH (kako se lijepo poklopilo!) hrvatska nogometna vrsta igra protiv Portugala, pa su se 80 posto tim povodom i diljem Hrvatske izvjesile hrvatske zastave, odnosno osjeća se domoljubna atmosfera.

Većinu, inače „grlatih“ političara nismo ni vidjeli. Čak ni Srbin po zanimanju Pupovac nije bio (prvi put!) u prvom planu!

Sve što „vrijedi“ u Hrvatskoj otišlo je u Francusku ili pak na more.

J…š Dan državnosti!

Neka ga slave oni koji su na nebu, koji se vjerojatno ne mogu načuditi i ovoj hrvatskoj sramoti.

Ne, za to se nismo borili! T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Kristal
  #1 Kristal 26 lipnja, 2016, 08:11

  Nedjeljni komentar:

  FLAGRANTNO OCITOVANJE
  ‘DIJALEKTICKOG MATERIJALIZMA’
  U GLAVI SERVILNIH LJUDI

  Ima jedna ruska naroda poslovica koja, bas jer je prozirna, pokazuje golotinju tijela iz kojeg naviru priucene floskule: “Ty iemu sjakava, on kak sraka – yakava’. (Sta god ti njemu rekao, on uvijek ponavlja jedno te isto). E, sta to je ‘(ne)radnicka avangarda’, moj jarane – kako prije tako i sada: ma sta se u svijetu dogodilo, oni to okrenu kroz svoja mass-media kao – evo dokaza da smo u pravu! I da ce se to pokazati kad nadvladamo tursku okupaciju i kapitalisticku eksploataciju… Pa sad reci jesu li to saciri ili obicni firauni!

  Marin Blazevic, cini se zaboravlja ili ne zeli da se toga sjeti, da je Zoran Milanovic isao na poklonstvo Williamu Donaldu Davidu Cameronu u London, uoci pocetka kapmanje za izbor novih zastunika u Hrvatski (Drzavni) Sabor. I po povratku s blagoslovom svog robovlasnika (Britanska himna takve ljude prezirno naziva servilnima, koje teba gaziti), Milanovic se je nemilosrdno ponasao prema svemu sto je i na koji nacin bilo u osvjetljenju pojma Hrvat ili Hrvatska, a pojam ‘Drzava’ on nikada nije u tom kontekstu izgovarao.

  Elem, David Cameron je pokrenu lavinu i kad je vido da ta lavina ne ce zahvatiti i London u kojemu se je on nalazio, poceo je tu postedu Londona prikazivati kako svoju zaslugu protiv onoga sto je on prouzrocio. Ih sta ti je, jarane moj Hasanbegovicu, alnglosaxonski pragmatizam: sto je nase to je moje, sta je moje to je – moje!.

  I evo nam druga Blazevica (sta li mu ono dodje Jakovetina Blazevic?) da nas zajebava u zdrav mozak da je bas taj David Cameron koji je dao svoju podporu Zoranu Milanovicu – nacionalist! Jer da je inspirirao onu manje kulturni polovicu Britanaca koji su glasali za Brexit? Ma daj, nismo bas mi svi skolovani u ‘Kumrovackoj skoli za zaludjivanje’! Jer, dovoljno je bilo cuti sta o tome isli neka engleska stara saka-baka nakon proglasenja pobjede vulgusa vulgarisa nad elitom i to engleskog establishmenta!, kad je rekla: ‘Mi vise nismo mogli podnosti da nad nama vkadaju stranici, nakon sto smo vladali svijetom sto godina!’.

  Je li to nacionalizam?

  E moj sine Marine! Takav flagrantni nedostatak reciprocnosti u medjuljudskim i medjunarodnim odnosima dosao je do svog flagrantnog ocitovanja i engleska elita je dozivjela to, da su je – ministri vanjskih poslova sest zemaja koje su utemeljile Europsko politicko zajednostvo, prakticki istjerali iz kluba neporecnoh i izisla sa zahtjevom da Britanci sto prije nestanu iz centara uravljanja Europskom Unijom – najneporocnijom zajednocom naroda otkad postoje drzave i medjunarodna politika.

  Nije to sitni Blazevicu nikakav nacionalizam, nego li bas onajgori i ne nepodnosljivi – IMPERIJALIZAM!

  P.s. Norveska, koja nikad nije bila porobljivacka nacija, mogla bi im dati najbolji savjet: kako se iz podcinjenosti izlazi voljom naroda, i kako svoje odnose s Europskom Unijom mogu urediti na temelju pravne reciprocnosti i pravog pragmatizma.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Nikola
  #2 Nikola 26 lipnja, 2016, 08:04

  Sve je istina. Hebrang reče: Hrvatska se stvarala prvih deset godina, a onda je došao SDP.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code