SPLITSKI BRANITELJI SPREMNI ZA DVA SATA BLOKIRATI SPLIT

SPLITSKI BRANITELJI SPREMNI ZA DVA SATA BLOKIRATI SPLIT

29. svibnja, 2015.

11130176_656535367816554_82559208632272522_n11

I po potrebi doći u Zagreb

Napisale: Ines Brajević i Tonka Ćurin/ www.dalmacijanews.hr

Splitski branitelji će dati podršku braniteljima u Zagrebu, ali i pokazati da osuđuju ponašanje policije i premijera Milanovića. Splitski branitelji najavljuju da će u 18 sati na 15 minuta blokirati Poljičku cestu! Prelazit će cestu preko pješačkog prijelaza na križanju ispod bolnice Križine. Okupljanje branitelja planirano je u 17,30 sati ispred prostorije Udruge veterana Četvrte gardijske brigade, u Ulici Ruđera Boškovića. Na taj su se način splitski branitelji odlučili dati podršku svojim zagrebačkim suborcima.
– Neće biti nikakvih incidenata, bit će to miran i dostojanstven prosvjed. Mirno ćemo se okupiti i blokadom prometnice iskazati potporu našim suborcima u Zagrebu. S druge strane, na taj ćemo način poslati poruku i da se ne slažemo s načinom na koji se prema njima ponaša policija, ali i pokazati da osuđujemo ponašanje premijera Zorana Milanovića koji se oglušuje na zahtjev branitelja i ne želi razgovarati s njima – kaže Mario Tomasović, predsjednik splitske HVIDRA-e.

Dan branitelja

Datum 30. svibnja slavi se kao Dan branitelja grada Splita i to od ove godine. Upravo sutra splitski branitelji po prvi puta proslavit će svoj dan, a povodom toga danas ih je ugostio gradonačelnik Ivo Baldasar.

Čestitali su braniteljima njihov dan gradonačelnik Baldasar, njegov zamjenik Goran Kovačević te predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković.

Prisutnima su se tada obratili i predstavnici udruga branitelja.

– Danas mi je teško govoriti, iz dva razloga. Prvi razlog su događanja u Zagrebu, a druga stvar je jučerašnji dan. Mi smo tada počeli Domovinski rat. Vjerujte mi da smo ga odradili na najbolji način. Dali smo sve od sebe, a najviše svoje živote, živote naših kolega kojih danas nema ovdje. Da se ovakva situacija ne može riješiti?! Ovo je primjer,  gospodine gradonačelniče Splita, kako se svi problemi dijalogom mogu riješiti. Meni nije jasno da naš premijer, on je hrvatski premijer, ne može primit krovne udruge hrvatske države, hrvatskih branitelja da se s njima razgovara i nađe zajednički dijalog. Jel mi sad trebamo blokirat grad Split? To nama nije problem, u roku od dva sata mi smo svi tu. Mi se spremamo i odlazimo za Zagreb. Od jutra bilo je puno poziva, šta ćemo dalje, samo ljudi čekaju zapovijed – kazao je Ivan Mršić, dopredsjednik veterana 4. Gardijske brigade.

– Ovo stanje nije dobro. Žalosno je vidit onu gnjusnu situaciju od sinoć, da naši invalidi, 100 posto invalidi prve skupine, da se sakrivaju u crkvu, pa di mi to živimo – kazao je dalje Mršić, poručujući da je uz branitelje u Zagrebu kojima će se za koji dan i pridružiti.

– Gospodine gradonačelniče, gospodine predsjedniče Gradskoga vijeća, hvala vam što ste usvojili naš prijedlog da dan 30. svibnja bude dan branitelja grada Splita, dan koji je svima nama urezan u pamćenje kao Dan državnosti. Ja se nadam da će već dogodine taj datum ponovno biti Dan državnosti. Hvala vam lijepa, ali mi smo hrvatski branitelji i mi ne bi bili mi da nismo u srcima sa našom braćom po oružju na Markovom trgu. Uputit ćemo jednu poruku Vladi. Okupili smo se ovdje kako bi prvi put obilježili dan branitelja grada Splita. Nažalost, sinoć i jutros smo svjedoci nemilih scena na Markovom trgu. Bešćutnim, bahatim i agresivnim ponašanjem nazovi hrvatskog premijera i njegovog šefa policije Ranka Ostojića primjenjena je gruba i potpuno nepotrebna sila nad najtežim stradalnicima Domovinskog rata, 100- postotnim ratnim invalidima, a sve što su oni tražili jest samo razgovor sa tim istim premijerom. Umjesto razgovora, oni su na ove nemoćne ljude u kolicima poslali specijalce u oklopima. Očita namjera ovih trenutno na vlasti je  izazivanje nasilja i prolijevanje nevine hrvatske krvi, kao da je nije dovoljno proliveno u Domovinskom ratu- kazao je Mirko Ramljak, predsjednik splitske Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, te dodao da hrvatski branitelji nikada neće biti čimbenik koji će destabilizirati Lijepu našu te da će jedino oružje protiv vladajućih biti glasački listići na predstojećim izborima.

Vlada je nesposobna

Većina prisutnih ogradila se od stajališta Mirka Ramljaka, a ni gradonačelnik mu nije htio zapljeskati jer je govor njegov govor bio – politički.

– Nastojat ću biti kratak i upozoriti i ovu i sve buduće vlade, možemo ih smjenjivati na legalan i zakonit način po predviđenoj demokratskoj proceduri.  Prijetnje prethodnih govornika i blokadama i grada i države, mislim da su apsolutno neprimjerene. Postoje načini kako se može smijeniti Vlada. Ja se slažem da je Vlada nesposobna, da budemo načisto, pisao sam ja i Vladi i ministru branitelja, puno oštrije od ovoga. Sa ovakvim nasiljem izazivati nasilje, pozivati na dijalog, a postavljati ultimatume, toga nigdje nema- kazao je Velimir Ramljak, predsjednik udruge Hrvatski vitezovi ratni veterani 90/91.

Stanislav Ivančić, predsjednik Udruge roditelja poginulih branitelja grada Splita, zahvalio se gradonačelniku Baldasaru i cijeloj Gradskoj upravi na uvažavanju.

– Izražavam veliko zadovoljstvo što nas uvažavaju, što nas primaju i što nam pružaju potporu i na tome im veliko hvala- kazao je Ivančić.

U subotu 30. svibnja u 8,30 sati biti će položeno cvijeće na spomen obilježje ispred Banovine, u 9 sati odat će se počast poginulim braniteljima na Lovrincu, a u 11 sati će započeti sveta misa u katedrali.

Gradonačelnik nije htio o politici, a zbivanja sa Markovog trga vrlo je kratko prokomentirao.

– Ne bih o politici. Mi se ovdje nismo bavili politikom i zato mislim da smo uspjeli ostvariti normalnu komunikaciju, bez obzira na različita razmišljanja i stranačku pripadnost. Mislim da možemo normalno komunicirati i možemo se normalno razumjeti. Mogu samo reći da mi je iskreno žao i da nije trebalo doći do toga- komentirao je zbivanja na Markovom trgu gradonačelnik Baldasar. T

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. DON
  #1 DON 31 svibnja, 2015, 14:39

  GLOGOV KOLAC….ajd molim te ponovno pažljivo pročitaj svoj tekst možda i shvatiš u kakvoj i kolikoj jesi kontradikciji sam sa sobom.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. DON
  #2 DON 31 svibnja, 2015, 14:36

  Ali lako je toj silnoj braniteljskoj snazi blokirati vlastiti grad jer to mogu, požele li, učiniti i djeca svojom neobuzdanom igrom. Pa zar su splićani ,splićanima neprijatelji….?.I tko je navodni braniteljski neprijatelj ,Srbija je ta kako se u medijima čita.S toga preporučiti je toj silnoj braniteljskoj snazi da krene blokirati BEOGRAD.Neće ,naravno da neće jer se to nisu usudili učiniti niti u vrijeme dok se pucalo u nikada objavljenome ratu a na teritoriju RH.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • DON
   DON 31 svibnja, 2015, 14:55

   ….NAST…..splitskim blokatorima na znanje ono što general major JNA Franjo Tuđman tijekom rata nije znao a ako je znao nije imao muda primjeniti a isto glasi….” strategijska doktrina vođenja svakog rata je pod svaku cijenu prebaciti ratne operacije na teritorij protivnika “.Gubitak ljudstva i tehnike zanemariv je u odnosu na uspjeh provedenog jer je isto predpostavka za ofanzivno djelovanje te je time savim izvjestan preokret u smislu do tada stečenih pozicija protivnika. Toliko za sada o nikada objavljenom ratu na ex jugoslavenskim prostorima.

   Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code