SPIDER MEN SA MINARETA

SPIDER MEN SA MINARETA

27. srpnja, 2022.

Zaljubljenik u alpinizam, ali imajući u vidu i ljubav prema džamijama jer je odrastao u imamskoj porodici, Džabir je našao način da spoji ugodno sa korisnim. Ono što radi ima i svoj tehnički naziv, a zove se industrijski alpinizam.

– To je grana u privredi koja se bavi izvođenjem svih vrsta specijalističkih radova na visinama i teško pristupačnim mjestima, koristeći tehniku pristupa alpinističkim užetom. Mi smatramo da je industrijski alpinist – zanimanje, jer je to stalni posao u firmama koje se bave industrijskim alpinizmom. Pošto industrijski alpinist posao obavlja na svome radnom mjestu svakodnevno, potrebni su jaka fizička i psihička kondicija, zdravlje i školsko obrazovanje, jer industrijski alpinist nije samo alpinist, on je i majstor za obavljanje specijalističkih radova, ispričao nam je Džabir.

Pored džamija, često obavlja čišćenje i farbanje drugih visokih objekata, a u posljednje vrijeme sve češće ga pozivaju za “tree care” ili njemački “baumpflege” – sječu uz pristup alpinističkim tehnikama.

Oblikovanje krošnje, uklanjanje mrtvih i slomljenih grana, liječenje stabla od napasnika, samo su neke od stvari koje se rade. Jer nekada je neophodno rezanje stabla, bez obzira na žice i popratne objekte.

Džabirova firma se zove Ankebut, što je kur’anski naziv za pauka, koji se u islamu inače smatra korisnim insektom. Njegova zajednica u Sanskom Mostu također ga smatra korisnim članom društva, a džematlije, gdje god je radio na minaretima, hvale ga i blagoslove zbog svježe bjeline koju im je donio.

IZVOR: www.oslobodjenje.ba T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code