SLIKOVNICA O BLAŽENOM JAKOVU ZADRANINU

SLIKOVNICA O BLAŽENOM JAKOVU ZADRANINU

21. svibnja, 2024.

 

Bez tradicije ne bi postojao neki narod, a narod pamti svoje junake i time dobiva svoj identitet. Zahvaljujući slikovnici Nikole Šimića Tonina narodno pamćenje postaje sad uprizoreno.

Priča o  Blaženom Jakovu Zadraninu može se približiti na nekoliko razina: kao zanimljiv životopis jednog  franjevca, kao naglašena empatija prema čovjeku u nevolji i kao povezanosti s prirodom koja ga približava sa svetim Franjom Asiškim. Slikovnica je namijenjena svim čitateljima bez obzira na dob. Lako je pamtljiva i sadrži svevremensku poruku. Kako se boriti s moćnijim neprijateljem? Zec je ranjen i okružen sa svih strana. Svaki čovjek je ranjen i okružen raznim oblicima moći. Na koga se mi oslanjamo kad nas zadesi smrtna opasnost na olujnom moru? Ne mislimo u tom trenutku na znanost, ideologiju, tehnologiju i umjetnu inteligenciju, koliko zazivamo Božju pomoć. Kršćanstvo je otkrilo dušu u čovjeku, a prije toga su postojali nemilosrdni odnosi moći. Sidro se dakle baca na mjesto gdje će brod, čovjek ili zec imati mir i utočište.

Zadrani mogu biti ponosni da su u svome gradu u 15. stoljeću imali franjevca Jakova Blaženog. On je živi svjedok kršćanskog nauka i zaslužuje slikovnicu jer ćemo mu se time zahvaliti. Neka nam duhovni junaci hrvatskog naroda ostanu što duže u pamćenju!

Doc. dr. sc. Patrick Levaj T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. TEREZA
    #1 TEREZA 22 svibnja, 2024, 19:59

    Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu što sam naišao na gospodina Harry Bryan, izvršnog direktora SMART LOAN FUNDS, imaju sjedište u Americi, a također djeluju u svim europskim zemljama. Dobio sam savjet kolege i savjetovat ću svima koji trebaju zajam da koriste njihove usluge kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-pošte ([email protected]} WHATSAPP: {+385 91 560 8706} Brzo kontaktirajte danas i dobijte svoj zajam od njih na stopu od 3 %. Obećajte da ćete reći ljudima i podijeliti njegov dobar rad nakon što dobijete zajam……………..

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code