PARAĆEVA CARMINA KRLEŽIJANA

PARAĆEVA CARMINA KRLEŽIJANA

12. siječnja, 2024.

 

Nakon Zbora HRT-a i Osluškivanja, autorskog CD-a Srećka Bradića te nagrađivane Pasije Berislava Šipuša, edicija Ligatura Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske radiotelevizije u izdanju Cantusa nastavlja seriju reprezentativnih izdanja autorskim albumom uglednoga skladatelja i profesora emeritusa, akademika Frane Paraća (Split, 1948.).

Album izlazi u prigodi Paraćeva 75. rođendana, a na njemu su objavljena dva antologijska ostvarenja: suita iz baleta Carmina Krležiana za recitatora, mješoviti zbor i simfonijski orkestar (1988.) te Missa Maruliana za sopran, bariton, zbor i orkestar (1993.).

S obzirom na 130 godina od rođenja Miroslava Krleže 2023. te na 2024. kao godinu Marka Marulića, izlazak Paraćeva albuma dodatno dobiva na značenju i aktualnosti. “Dva opsežna Paraćeva vokalno-instrumentalna djela predstavljaju gotovo kanonski repertoar hrvatske glazbe 20. stoljeća. Ona povezuju Paraćevo skladateljstvo s velikanima hrvatske književnosti”, ističe autorica eseja u izdanju, doktorica muzikologije i članica suradnica HAZU-a Hana Breko Kustura.

Oba djela predstavljena su u ciklusu Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a pod vodstvom maestra Tončija Bilića (Missa Maruliana 2017., a Carmina Krležiana 2023. godine), a nakon izvedbi realizirane su i studijske snimke sada objavljene na albumu.

Snimanja su, kao i u drugim izdanjima Ligature, uključila velik broj sudionika. Tako su se u slučaju suite Carmina Krležiana Zboru i Simfonijskom orkestru HRT-a pridružili članovi Oratorijskog zbora Crkve sv. Marka Cantores sancti Marci te dramski umjetnik Danijel Ljuboja, dok su u izvedbi djela Missa Maruliana sudjelovali i članovi Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić te vokalni solisti Kristina Kolar i Ljubomir Puškarić.

Naslovnicu u skladu s konceptom Ligature krasi kolaž Home Poise Habitat renomiranog hrvatskog likovnog umjetnika Damira Očka. “Ovaj rad tematizira glasofobiju ili strah od javnog govora, te smjelo korespondira s temom umjetnosti kao odgovora na strah, potrebe za izričajem. Očko se vješto poigrava i čitanjem ljudskoga lika dajući naznake mnogih lica, maski, koje svatko od nas ovisno o prilici nosi”, bilježi kustoska suradnica u Ligaturi Karla Pudar.

Tonski snimatelj bio je Božidar Pandurić, a glazbeni producenti Krešimir Seletković i Pero Mihojević. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Miss. Veronica
  #1 Miss. Veronica 24 siječnja, 2024, 14:34

  Pročitajte moje svjedočanstvo o tome kako sam dobio zajam od pouzdane tvrtke. Pozdrav, ja sam Veronica iz Hrvatske. Bio sam u financijskoj situaciji i trebao sam kupiti kuću. Pokušao sam potražiti zajam od različitih kreditnih tvrtki, privatnih i korporativnih, ali nije išlo, a većina banaka mi je odbila kredit. Ali kako bi Bog htio, upoznali su me s privatnim zajmodavcem koji mi je dao zajam od 90,000 eura i danas imam svoju kuću i vlasnik sam tvrtke i trenutno mi je dobro, ako morate ići na tvrtka za osiguranje zajma. bez kolaterala, bez provjere kreditne sposobnosti, samo 3% kamatna stopa i supotpisnik s boljim planovima i rasporedom otplate, kontaktirajte Davidson Albert Loan ([email protected]). On ne zna da to radim, ali sada sam tako sretna i odlučila sam dati ljudima više informacija o njemu i želim da ga Bog još više blagoslovi. Možete ga kontaktirati putem njegove e-pošte. [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Miss. Albertine
  #2 Miss. Albertine 15 siječnja, 2024, 13:41

  SRETNA NOVA GODINA SVIMA VANI. ZOVEM SE ALBERTINA I SRETNA SAM ŠTO SMO DOŠLI DO 2024. ŽELIM BRZO PODIJELITI SVOJE RANO SVJEDOČANSTVO O KAKO SAM OVE 2024. GODINE DOBILA ZAJAM OD 200,000.00 EURA. PRIJAVILA SAM SE ZA ZAJAM I DAVIDSON MI JE DOBIO ZAJAM KREDITNA TVRTKA ŠIROM SVIJETA. ZNAM O ČEMU GOVORIM I ZNAM KROZ ŠTO SAM PROŠAO, AKO VAM TREBA BILO KAKAV ZAJAM ZA VAŠ PROJEKT I ŽELITE INVESTIRATI DIREKTNO KOD TVRTKE, MOŽETE KONTAKTIRATI GOSP. DAVIDSON ALBERT PUTEM E-MAILA: {[email protected]}

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code