SJEĆANJE NA VIKTORA NOGINA I GENADIJA KURINOJA

SJEĆANJE NA VIKTORA NOGINA I GENADIJA KURINOJA

1. rujna, 2021.

 

 

Prve rujanske subote 1991., kad su vojni obveznici hrvatski branitelji upisivani kao borci prve bojne 120. brigade ZNG/HV-a, u kostajničkom predgrađu Panjanima, na cesti za Petrinju i Majur i Sunju odvijala se prava ljudska drama. Reporteri državne televizije SSSR-a, Viktor Nogin i Genadij Kurinoj, naišli na na kontrolni punkt četničke policijske postrojbe posebnih namjena “Kaline” iz Komogovine. Iako su za postupanja zločinaca i samozvanoga kninskoga predsjednika fantomske okupacijske sao krajine zavapili “Ne pucajte, braćo, mi smo vaši…”, rafalnom su paljbom pronositelji istina o srbijanskom fašizmu ustrijeljeni. Njihov službeni automobil je zapaljen i u njemu nesretni Sovjeti. Olupina je naknadno odvučena u korito Sunje, pa se za tijela nesretnika ne zna ni danas. Tri desetljeća od brutalnoga događaja koji su spretni prijetvorni srbijanski bizantinci pokušali prebaciti u odgovornost hrvatskih vojnika. Bilo je to vrijeme rastakanja mamut-države s Borisom Jeljcinom na čelu, pa je malo tko mario za sudbinu TV-poslenika Nogina i Kurinoja iz Moskve.

Tisućama kilometara daleko od ruske metropole, međutim, na posao se već tada dao – osobito četiri godine kasnije – najdjelotvorniji istraživač i istražitelj srpskih ratnih zločina, pukovnik Ivica Pandža Orkan. On je ruskoj državnoj strani osigurao najviše podataka o zločinu u Panjanima, a  bio je i inicijator podizanja spomenika na mjestu stradanja. Pandža Orkan je s ratnim veteranima Sunje i Pounja i danas ponovo organizator  polaganja vijenaca i paljenja svijeća za 30. obljetnicu smaknuća, dok će vrhovni poglavar Hrvatske pravoslavne crkve i crkveni povjesničar iz Bugarske, otac Aleksandar Ivanov – trn u oku terorističkoj srpskoj pravoslavnoj crkvi, dužnosniku SNV-a  Borisu Miloševiću  i saborskoj manjinskoj zastupnici Dragani Jeckov iz Negoslavaca, predvoditi vjersku panihidu. Otac Aleksandar se zalaže da četiri države pronađu zemne ostatke nesretnih novinara i da se dostojno pokopaju u ruskoj zemlji, čiji je čelnik Vladimir Putin odlikovanjem za hrabrost odlikovao Nogina i Kurinoja. (J.F.)  T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. FRANO-MARXISTA
  #1 FRANO-MARXISTA 3 rujna, 2021, 15:08

  OPET MOJE SJEČANJE O TUĐMANU!!!
  OPET NAM SE NUDI KRIŽASKO RATNO SJEĆANJE KAO DAR S’ NEBA.!!!
  PONOVNO ,KATOLIČKI TALIBANI ,DINARSKOG OSOJA I PRISOJA, POD BARJAKOM SVOJE SVETE MATERE CRKVE, POKUŠAVAJU HRAVTSKOM KORPUSU ,ONOM NAJVEČEM DIJELU , PRIŠITI ETIKETU DA SMO SVI KRIŽARSKOG SOJA I DA SMO SE KRAJEM 2O-TOG STOLJEĆA JOŠ JEDANPUT VRATILI U RASPUČA I BESPUĆA NDH-AZIJE ,KOJU SMO ISPRATILI ,1945 GODINE, KAO NAJVEĆU LJUDSKU SRAMOTU I CRNI BILJEG KOJI JE NARODNA SOCIJALISTIČKA REVOLUCIJA , UZ VELIKE ŽRTVE, SREĆOM, ZASJENILA .
  I ŠTA NAM SE TO DANAS PREZENTIRA ???OPET SJEĆANJE NA RUŽAN DIO NAŠE POVIJESTI KADA NAS JE TUĐMAN,ČOVJEK KOJI SE U SEDAMDESTIM GODINAM SVOGA ŽIVOTA PONOVNO VRATIO SVOJOJ RELIGIJI , KOJU NIJE U SVOJOJ SVIJESTI NIKADA PREVLADAO, DA GA DANAS PRIZIVAMO U SJEĆANJE ,ZANEMARIVŠI SVE ZLOČINE KOJE JE SVOJIM STOŽEROVANJEM PROIZVEO ,SKORO ISTE KAO NJEGOV UZOR ZLOČINAČKA STEPIČEVA NDH-AZIJI. DAKLE , 45 GODINA JE FINGIRAO ILI LAŽNO PREDSTAVLJAO SEBE U DRUŠTVENOJ STRUKTURI ODGOVORNIH LJUDI, SOCIJALISTIČKE JUGOSLAVIJE ,DA BI SE DEVEDESETIH GODINA POLITIČKI I RELIGIOZNO PREDICIRAO KAO IZVORNI NASLIJEDNIK STEPINČEVE ZLOČINAČKE IDEJE STVARANJA ČISTE HRVATSKE NACIONALNE DRŽAVE SA KARANFILOM ZAKIČENE ČISTOĆE OD SVIH DRUGIH I DRUGAČIJIH, KOJA JE ,KAKO REKOH U UVODU BILA I OSTALA CRNA RUPA U NAŠOJ POVIJESTI KOJU JE SOCIJALISTIČAK NARODNA REVOLUCIJA ZASJENILA, UZ OGROMNE ŽRTE ONOG NAJVEĆEG DIJELA HRVATSKOG KORPUSA.
  POVIJESNA JE ISTINA DA SE BOLESNO AMBICIOZNO PREDAO VJERI I CRKVI JER SE SAMO U SIMBIOZI SA MOĆNOM CRKVOM, TAKVI NEINVENCIOZNI, NEOBRAZOVANI ,DRUŠTVENO- POLITIČKI NEAFIRMIRANI U JAVNOSTI A ŽELJNI VALASTI ,ŽELJNI VLADATI, A POVIJESNO VRIJEME, VRIJEME HLADNOG RATA, BILO JE NAJPOGODNIJI MOMENAT DA SE NETKO UZ POMOĆ CRKVE ŽELI REVOLUCIONARNO OČITOVATI PROPTIV KOMUNIZMA, PROTIV SOCIJALISTIČKOG DRUŠTVENOG UREĐENJA U HRVATSKOJ ,U JUGOSLAVIJI, ŠTO ZANČI POSTATI SLJEDBENIKOM ANTIKOMUNISTIČKE HOSTERIJE KATOLIČKOG ZAPADA ,POD POKROVITELJSTVOM AMREIČKE POLITIČKE I DUHOVNO VATIKANSKE AFILIJACIJE ,ZAPADNE NJEMAČKE I POMAKNUTI CRTU ZAPADNE IMPERIJE PREMA ISTOKU ,SVE DO ISKRENE SAVEZNICE ,ONE HITLEROVE, BUGARSKE KAO ŠTO JE BILA I NDH-AZIJA. OBADVIJE SU UVJEK BILE NA USLUZI KATOLIČKOM ZAPADU ,A POSENBO U DOBA NACIZMA ,JER IH JE I TADA VATIKAN UPREGNUO U PROGRAM ČISĆENJA SVOJIH DRŽAVA OD SVIH DRUGIH I DRUGAČIJIH.
  VRATIMO SE NAŠEM STOŽERNIKU ,SAMOUKOM POVIJESNIČARU, KATOLIČKOM PROZELITU , DA JOŠ JEDNOM KONSTATIRAMOM DA JE KAO SLUGA SVETE MATERE CRKVE U HRVATA ,U SIMBIOZI SA NJOM ORGANIZIRAO VJERSKI RAT NA OVIM PROSTORIMA ,DA JE SVOJIM OPREDJELJENJEM ,KAO NACIŠOVINISTA ,KATOLIČKI PROZELIT ,VODIO POLITIKU ETNIČKOG ČIŠĆENJA,ORGANIZIRAJUĆI PARVOJNE FORMACIJE NA TLU HRVATSKE DOK JE U SVIM VOJARNAMA BILA STACUIONIRANA VOJSKA JOŠ EGZISTIRAJUĆE SOCIJALISTIČKE DRŽAVE JUGOSLAVIJE. CRKVA GA JE U SVEMU PODRŽAKLA I BLAGOSILJALA I POSTICALA NA ETNIČKO ČIŠĆENJE ,NA ISTI NAČIN KAKO JE 1941 GODINE TO ČINIO STEPIBNAC.
  SVI KOJI MISLE ,U NAJMANJU RUKU ZDRAVIJM RAZUMOM , A ŽIVJELI SU TO VRIJEME ,BILI SMO SVEDOCI TUĐAMNOVE PLJAČKAŠKE ,ZLOČINAČKE I KORUMPIRANE POLITIKE ,ZBOG ČEGA BI ,DA GA JE ŽIVOT POSLUŽIO JOŠ NEKO VRIJEMA ,BIO U KAVEZU MEĐUNARODNOG SUDA PRAVDE U HAGU KAO PRAVI I ISTINITI KRIVAC ZA RATNE ZLOČINE ,RAZARANJA ,PLJAČKU KONFISCIRANE RADNIČKE -NARODNE IMOVINE I ŠTO JE NAJGORE ZA ETNIČKO ČIŠĆENJE KOJE JE ON ,SA SVETOM MATEROM CRKVOM ISPLANIRAO I PROVEO KRIŽARSKIM ESKADRONIMA . NARAVNO , SVE JE BILO U DOGOVORU SA ONOM TAMO ZLOČINAČKOM PRAVOSLAVNOM, RASKOLNIČKOM POSESTRIMOM, ČIJE SUPARNIŠTVO TRAJE OD RASKOLA U 11 STOLJEĆU ,ALI I POVREMENIM SPORAZUMIMA ČIJA JE POTVRDA PODJELA BOSNE.
  NESMIJE SE ZABORAVITI DA JE SVA TA UJDURMA BILA I OSTALA PROGRAM CIE I VATIKANA ,ZA POMICANJE CRTE ,TAKOZVANOG DEMOKRATSKOG KAPITALIZMA NA ISTOK ,SVE DO =CARSTVA ZLA = SSSR-A ,KAKO SU GA IMENOVALI NA ZAPADU =KATOLIČKI DEMOKRAT

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code