SISAK ZABORAVIO GENERALA BOBETKA

SISAK ZABORAVIO GENERALA BOBETKA

16. listopada, 2021.

 

 

Kao dan branitelja Sisačko-moslavačke županije, stanovnici sedam gradova i jedanaest općina Pokuplja,  Turopolja, Banovine, Posavine, Pounja, Moslavine i zapadne Slavonije, obilježavaju 18. listopada 1991. u petrinjskom Novom Farkašiću u spomen na pobjedonosnu ofenzivnu bitku hrvatskih snaga protiv srpskih agresora i okupatora, te početak prekokupske skelske evakuacije do Letovanića ugroženih 20.000 stanovnika s ratom zahvaćenih područja Banovine.

Međutim, kao da čitav život nije posvetio prosperitetu domovine Hrvatske, kao da u ozbiljnim godinama – poslije višedesetljetnog domoljubnog političkoga djelovanja – časni partizan Drugoga svjetskoga sukoba i pobjednički vojskovođa Domovinskoga rata i načelnik Glavnoga stožera OSRH, general Janko Bobetko, koji od 2003. počiva u teško oštećenoj obiteljskoj grobnici nadomak crkve sv. Marije na Viktorovcu, kao da je u svom rodnom gradu i široj javnosti grubo zaboravljen. Prije nekoliko godina osobitim mramorom i brončanim poprsjima, rad akademskoga kipara Mladena Mikulina, obnovljeno posljednje počivalište članova obitelji Bobetko katastrofalnim potresom s kraja 2020. ozbiljno je poput tisuća drugih stradalo. Dvije tone teška natpisna ploča srušila se i oštetila  susjedni spomenik, dok je bista generalove supruge Magdalene razbila poklopac grobnice. Oštećeni dijelovi spomenika otpremljeni su potom u zagrebački Dragonožec i klesarsku radionicu. U očekivanju dopreme posebnoga mramora iz inozemstva, koji će se učvrstiti željeznim “ankerima” majstor Ivan Nestić u dogovoru sa sinom generalovim Milanom i drugim članovima mnogobrojne obitelji najavio nam je skori povrat spomeničkih likovnih elemenata na grobu.

– Sramotna činjenica da, primjerice, sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček u prigodi Svih Svetih dom mira generala uporno zaobilazi, a tako i proglašenje Bobetka junakom obrane Siska kao zaslužnoga čovjeka i ratnika, devetmjesečnim se odugovlačenjem popravka spomenika upotpunjuje. Takav odnos ministarstava obrane i hrvatskih branitelja, našega grada i županije, siguran sam, naš sumještanin svakako ne zaslužuje, kazao je utemeljitelj sisačkoga HDZ-a i prve dragovoljačke postrojbe 57 samostalne bojne ZNG/HV-a, Ante Živković.  T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. FRANO-MARXISTA
    #1 FRANO-MARXISTA 22 listopada, 2021, 13:41

    POŠTOVANI DRUG BOBETKO IMA SVOJE ZASLUGE IZ RATA ,KADA JE BO BORAC PROTIV NACISTIČKO-KRVOLOČNO-KATOLIČKE ZLOČINAČKE IDEJE , ALI KOLKO SAM INFORMIRAN ,ČITAJUĆI ONDAŠNJE IZVJEŠTAJE SA RATIŠTA KRVOLOČNOG SRBO-USTAŠKOG NACIZMA ,BOBETKO SE UKLJUČIO POD ZASTAVU USTAŠKO-STEPINČEVSKIHI KRVOLOČNO NACISTIČKIH IDEJA I ,JA KAO MARXISTA I KAO GRAĐANIN ,MU NE BI DAO NIKAVU ZASLUGU ZA TO .DAPAĆE KONSTATIRAO BIH DA JE DRUG BOBETKO IPAK PODLEGAO KRŠČANSKIM POSTULATIMA , ONE IMAJU ZLOČINAČKU IDEJU I KARAKTER.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code