SISAČKIM RATNICIMA PAPIRI NAMJESTO PLAKETA

SISAČKIM RATNICIMA PAPIRI NAMJESTO PLAKETA

4. rujna, 2018.

 

 

Premda devet kandidata SDP-ove gradonačelnice Siska za plaketu zaslužnih u obrani grada i domovine s imenom prerano poginuloga junaka Domovinskoga rata Marijana Celjaka u petak nisu potvrđeni na prekinutoj 8. sjednici Gradskoga vijeća, u ponedjeljak su nakon polaganja vijenaca i cvijeća na Kontrobi i groblju Viktorovcu na krnjoj svečanoj sjednici ipak postali slavodobitnici Kristine Ikić Baniček. Istina, primili su zamjenska papirnata i ad hoc smišljena vikend-privremena „priznanja“, o kojima formalno nisu odlučivali ni vijećnici vladajuće koalicije SDP-a, Mosta, laburista i HSS-a B. Radića ni oporbeni gradski parlamentarci. Na čelu s HDZ-om, vijećnici HSP-a AS, HSLS-a i HKS-a u petak su, uoči proslave Dana branitelja Siska, napustili zasjedanje Gradskoga vijeća i izazvali nedostatak kvoruma i nemogućnost bilo kakva odlučivanja. Premda je predsjednica Gradskoga vijeća Ivana Krčelić u uvodnim napomenama pred sudionicima skupa u bivšoj „Barutani“, prvoj osvojenoj vojarni JNA početkom Domovinskoga rata u Hrvatskoj, kazala da je sisačke branitelje u otpor prema osvajačima s istoka vodila misao obrane svoga grada, i najneupućenijem i apolitičnom Hrvatu bjelodano je jasno da je domaća javnost ponašanjem rigidne gradske vlasti grubo i opsjenarski obmanuta. Shvatili su to zasigurno i dvojica domaćih dragovoljaca Domovinskoga rata, zapovjednik 2. A brigade ZNG-a, general-pukovnik Drago Matanović, zamjenik načelnika Glavnoga stožera HV-a, zapovjednik 120. brigade „Ban Toma Bakač Erdoedy“, brigadni general u miru Vlado Hodalj, te brigadir Predrag Krapljan. Neki pak, poput članova gradske koordinacije udruga branitelja, nedolaskom su bojkotirali samovolju organizatora veteranskoga praznika.

Ovogodišnji su očekivani dobitnici plaketa, koje zasad ostaju u ormarima Gradske vijećnice, Nikola Furlan, 101. brigada HV-a Zagreb, Dražen Štrbenc, Saša Smiljanić, Osman Muratagić (posthumno), Željko Franić, Milan Ivanišević, Božo Budimir i Ivica Pandža Orkan Bilo kako bilo, Kristina Ikić Baniček i suradnici 17. rujna, kad okupe sve vijećnike pozicije, nadjačat će slabašan glas sisačke oporbe. I jednostrano potvrditi imena ovogodišnjih dobitnika plakete zaslužnika s ugraviranim kockicama hrvatskoga grba i obrisima sisačke utvrde iz 16. stoljeća. Pod njima je, ali i pod križem s početaka kršćanstva na ovim prostorima, ban Toma Bakač Erdoedy s kanonicima kaptolskim 1593. porazio brojem nadmoćnije turske osvajače. Pod križem koji bezbožna aktualna gradonačelnica, na žalost, već pet godina na silu želi prognati iz Siska, grada biskupa i mučenika sv. Kvirina, licemjerno govoreći kako teme obrane doma i domovine trebaju ostati svete i bez politike. Žaljenje što se ime Marijana Celjaka zlorabi, jer je uvijek učio hrvatskom zajedništvu, pred okupljenima je izrazio Ivica Pandža Orkan. Nazočni ovom skupu prisjetili su se teških ratnih mjeseci i godina stradanja i razaranja, izložbom novinskih fotografija.

Josip Frković T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Francek
  #1 Francek 6 rujna, 2018, 07:41

  Dok Ikićka i torurist Lahovski na rujanske keltsko-kupske noći za osjetljive i muzikalne hrvatske uši dovode bjelovarskoga ratnoga knindžu (sao krajina) momčila bajagića “da lepo isporuči lepe pozdrave najlepšpj publici iz beograda…), a nesretni Gospićani ljutitoga župana Dade, Miroslava Ilića iz srbijanskih Mrčajevaca. On će da peva “Pošla majka sina da traži, pa se javlja đeneralu draži. Đenerale gde je moje dete? Čuvaju ga vlaškosrbijanskee bajonete! Baš lepo će da se pozabave kao i oni u Ludbregu. Sve je to za obnavljanje bratstva i enotnosti ljubičice bele. .

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Stipa Krpan
  #2 Stipa Krpan 5 rujna, 2018, 12:20

  Ispala je prava sprdačina pri zdravu razumu Siščana baš po volji bolesne autokratkinje Ikićeve. Zaslužni su na čekanju, a crveni će kmeri kojima je već pred sobom čudesa neporočna drugarica kod kolodvora uredila trg, graditi spomenik. Imaju oni Hodalja i najveći broj saidžija, bojnika, pukovnika, premda se iz podruma zapošljavanja nisu pomakli. Zamjenjivali su graničnu, temeljnu i specijalnu policiju, statirali na rubovima grada kojim sada poput munjen vrećom lamata Kristina Ikić Baniček.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Anonimno XX
   Anonimno XX 5 rujna, 2018, 19:33

   Preostaje vam da ju primite u svoje udruge, možda ćete onda imati više sreće pri dodjeli plaketa.
   Zar vam nije jasno da se uvijek trebate dodvoravati vlasti ?
   Bez obzira koja stranka bila…
   Pogotovo vi koji ste prvi kročili u obranu domovine, bili ranjavani…
   Neki su uspjeli u mladosti izgurati dobre mirovine, makar vam zdravlje nitko ne može platiti niti nadoknaditi.
   Drugi opet naganjaju pravdu koja ne postoji niti je ikada postojala.
   Samo Zakoni, a to je temelj Prava.

   Pa otvorite oči toj Kikićki ako već niste, prilika vam je u subotu uz Kupu.

   Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code