SISAČKI VETERANI I MORNARI ZA UKRAJINU

SISAČKI VETERANI I MORNARI ZA UKRAJINU

9. travnja, 2022.

 

 

U spomen na poginule branitelje i civile u ratu protiv brutalne imperijalne agresije Rusije na suverenu demokratsku Ukrajinu, članovi udruge “Riječni kilometar 7, Kupe” u sisačkom naselju Starom Pračnu, mahom veterani Domovinskoga rata iz bivših poduzeća i državnih institucija riječne plovidbe Siska i Hrvatske, 44. dana grčevitih borbi Ukrajinaca za slobodu izvjesili su u znak solidarnosti na lijevoj obali Kupe plavo-žutu državnu zastavu Ukrajine. Budući da su nedavne kiše raskvasile obalu , gdje se nalaze stalni udrugarski stolovi i klupe, ove će se godine uobičajena travanjska svečanost sisačkih mornara održati u selu.

„Naša je udruga osnovana prije dvije godine i okuplja tridesetak članova iz našega naselja, a nedavno smo u spomen na Domovinski rat i prvu hrvatsku ratnu lađu, patrolni brod 1 s Kupe i Save, objavili monografiju“, rekao nam je kapetan unutarnje plovidbe ing. Janko Brnardić, bivši šef Kapetanije pristaništa Sisak, zapovjednik patrolnoga broda PB1 i mirnodopski pomoćnik ministra prometa RH. Monografiju o riječnim savskim braniteljima od Siska do Jasenovca, napisao je – uz obilje izvornih dokumenata i fotografija – član posade povijesnoga plovila HV-a – bivši željezarac, ing. Dragutin Bauman. Predgovor je napisao dr. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskoga centra, a recenzent je bio bivši ministar prometa dr. Josip Božičević.

Umirovljeni general HV-a Božo Budimir, zapovjednik brojnih sisačko-moslavačkih i gostujućih obrambenih snaga, naredio je da se u okviru patroliranja Kupom sudionici svadbene svečanosti sina jedne vojnikinje od središta grada do ušća u Savu i srednjovjekovnu utvrdu iz 16. stoljeća prevezu ratnim brodom. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code