„SINOVI VJEČNOSTI“ IVANKE ZDRILIĆ

„SINOVI VJEČNOSTI“ IVANKE ZDRILIĆ

15. srpnja, 2022.

 

Pjesnikinja Ivanka ZDRILIĆ (Zadar,1968.) nije nepoznata široj književnoj publici. Dosad je objavila nekoliko uspješnih knjiga pjesama (Raskrižja, 2012., Zavežljaj ljubavi, 2014, Sjaj nebeske ceste 2021….).  Uvrštena je u neke značajne knjige, a i nagrađivana.

Ovih dana objavila je još jednu zbirku pjesama, ali ovog puta isključivo s domoljubnom tematikom. Knjiga nosi naziv „Sinovi vječnosti“, (Gradska knjižnica Benkovac, Benkovac, 2022.), a mogla je slobodno nositi i naziv „Ne zaboraviti“.

Tomislav Šovagović uz ostalo je istaknuo da su  pjesme Ivane Zdrilić krik šutljive Hrvatske koja pamti, ali ne viče, dok je  Mile Mamić mišljenja da su njezine pjesme  pune ljubavi i bola, vjere i nade, da djeluju psihoterapeutski: liječe srce i dušu, bistre um, učvršćuju vjeru i nadu, vraćaju dostojanstvo i ponos.

Pjesme su posvećene Vukovaru, Kati Šoljić, hrvatskim generalima i braniteljima, ali i tzv. malim, običnim Junacima Domovinskoga rata, bez kojih sigurno ne bi bilo ni slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države.

Čitaju se lako i pitko.

Ivanka kaže da je i na ovaj način željela i nastojala podsjetiti na sve stradale, ali i žive branitelje – da se ne zaborave, da osjete da nisu i nikada ne će ostati sami.

Zaposlena je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Mladen Pavković T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. FRANO MARXISTA
  #1 FRANO MARXISTA 17 srpnja, 2022, 01:20

  HRAVATSKO PROLJEĆE!!
  ZAŠTO SE NE MOŽE GOVORITI O HRVATSKOM POTMURNOM PROLJEĆU,PROLJEĆU BEZ UTAPANJA U POLITIČKE STRASTI?????

  I NAŠAO SE NEUKI ,TUTLAVI ,DEZORIJENTIRANI JELČIĆ, DA PIŠE O NACISTIČKO-KATOLIČKOM, KRVOLOČNOM PROLJEĆU. MAŠALA!!!!

  PRIJE SVEGA, O HRVATSKOM PROLJEĆU SE JOŠ NE MOŽE GOVORITI NEPRISTRANO ,ISKRENO, SVE DOK KATOLIČKA CRKVA IMA UTJECAJ NA JOŠ ŽIVE SUDIONIKE A NAROČITO NA NJIHOVE JOŠ RADIKALNIJE POTOMKE ILI NASLIJEDNIKE TE KATOLIČKE NACIFAŠISTIČKE IDEJE I PRAKSE KOJI SU NAJMANJE MISLILI NA HRVASKU POLITIČKU ILI PRIVREDNU PERSPEKTIVU 1971 GODINE.ONI SU TADA BILI VOJSKA HLADNOG RATA U SLUŽBI IDEJE I PRAKSE KATOLIČKE CRKVE ,A ONA JE BILA VAŽAN FAKTOR PROGRAMA HLADNOG RATA,VOJNOG KOMPLEKSA,PENTAGONA, KOJA ŠIRI NEZADOVOLJSTVO ,NEVJERICU ,I NESIGURNOST U NOVO- STVORENIM SOCIJALISTIČKIM DRŽAVAMA. TA IDEJA ,IDEJA HRVATSKOG PROLJEĆA ,PONOVILA JE REPRIZU TOGA POKRETA 1991 GODINE ,ALI TADA KRVAVU REPRIZU ,SADA PRAVU NJENU IDEJU, STVARANJE PROGRAMIRANE HRVATSKE KOJA JE PO SVIM UZUSIMA STEPINČEVA BOŽJA DRŽAVA BEZ SRBA I KOMUNISTA . ZATO NIJEDAN SKUP ,MA KAKO SE ZVAO, NEMA VALJANIH ,NI POVJESNIH NI PUBLICISTIČKO POLITIČKIH ARGUMENATA DA TAJ POKRET DOBIJE SUŠTINSKU DEFINICIJU ,ŠTA JE TO BILO I ZAŠTO SE TO DOGODILO. TI SVI POKRETI I DEMONSTRACIJE IMALI SU FALANGISTIČKI KARAKTER. TREBA SE ZAPITATI TKO IH JE PREDVODIO I SLIKA JE TU . NJENI VOĐE ,BUDIŠA,ŠIME ĐODAN , TUTLAVI I NEUKI JELČIĆ, VLADO GOTOVAC ,ČIČAK ,MARKO VESELICA, ŠENTIJA,SVE DRUŠTVO IZ KRAJEVA ,VLAK BEZ VOZNOG REDA I NAJOBIČNIJA DINARSKO –EPSKA ,TRIBALNA ,OSVETNIČKA FALANGA KOJA NIŠTA NIJE IMALA OD PROGRAMA OSIM MRŽNJE ,ONE KATOLIČKE ,TRIBALNO ANTROPOIDNO- OSVETNIČKE, JER SU TO SVE POTOMCI IZ ONIH KRAJEVA KOJI SU ČINILI BAZU STEPINČEVIH ANTROPOIDNIH KRIŽARA , VOJNIKA KOJI SU TREBALI ,PO UZORU NA NJEMAČKU ,OČISTITI STEPINČEVU DRŽAVU OD SRBA , ROMA ,ŽIDOVA I KOMUNISTA. SAVKA IM JE BILA POKLOPAC ,IAKO NE PO IDEJI ,ALI ŽELJNA KULTA I VLASTI ,JER JE IZ PLEMENSKOG SOJA KAO I DINARSKA ALAŠA KOJA JU PODRŽAVA. I NIJE NIŠTA NEOBIČNO DOŽIVJETI ,DA JOŠ DANAS SE TAJ POKRET POKUŠAVA ,DANAŠNJOJ UPRAVLJAČKOJ SRUKTURI, PREDSTAVITI KAO IDEJNI ZAČETNICI ,TAKOZVANE /TO JA KAŽEM/ TUĐMAN-ŠUŠKOVE DRŽAVE KOJA JE SVOJE UTEMELJENJE ZAPOČELA NA ISTI NAČIN KAO I ONA PAVELIĆEVA, PROTJERIVANJEM SRBA I MUSLIMANA,A KOMUNISTIMA DA SE SUDI ZBOG POBJEDE NAD TOM STEPINČEVOM ZLOČINAČKOM ALAŠOM, 1945 GODINE.

  I TI JOŠ NE POSRAMLJENI ,POLITIČKI MRTVACI, TE IDEJE I TOGA NAUMA, POKUŠAVAJU NA SVAKI NAČIN VRATITI SVOJ, NIKADA U ŠIROKIM NARODNIM MASAM, OZBILJAN POLITIČKI IMIDŽ REVOLUCIONARA ,OSIM IMIĐA KATOLIČKIH FALANGISTA ,FRANKOVE PROVENIENCIJE. ONI NIKADA ,A NAJMANJE DANAS,MOGU OKUPITI IOLE OZBILJNE LJUDE KOJIMA BI JAVNOST POKLONILA NEKU POLITIČKU POZORNOST NJIHOVIM DAVORIJAMA. ONI NI DANAS NE MISLE OZBILJNO U SMISLU VEREMANA KOJE NAS JE VRATILO U PRVU POLOVINU 2O-TOG STOLJEĆA ,TIČUĆI SE STABILNOSTI DRUŠTVENO POLITIČKIH PRILIKA ,TOTALNE NESIGURNOSTI U EGZISTENCIJU I ZAPOSLENOSTI .
  PA OTKUDA TIM FALANGISTIMA, DRUŠTVENIM,POLITIČKIM I MORALNIM ANONIMUSIMA, PRAVO DA SE JAVLJAJU I U NARODU VRAĆAJU RUŽNA SIJEĆANJA NA NJIHOVE POLITIČKE HAZARDE KOJI SU NAM DONIJELI TUĐMANOVU DRŽAVU,REPLIKU NDH-AZIJE,OPLJAČKANU OD TIH NJIHOVIH POTOMAKA ,ISTIH RUŠILAČKIH PORIVA, IZ MRŽNJE, KAO I ONI 1971 GODINE. NAJMANJE JE POGODNO VRIJEME ,UPRAVO SADA,DA BI SE OZBILJNO TREBALO ILI MOGLO POZABAVITI KARAKTEROM TOGA ALAŠKOG OKUPLJANJA PO TRGOVIMA I ULICAMA 1971 ,ARLAUKAJUĆI NEKIM SVOJIM KATOLIČKIM ONOMATOPEJSKIM INTONACIJAMA KOJE BI SE MOGLE UPOREDI S VUČIJIM SA DINARE. REPRIZU KARAKTERA TOGA,ČIČKOV-BUDIŠINA,ĐODANOVOG ,JELČIĆEVOG I DRUGIH, KATOLIČKO- NACIŠOVINISTIČKOG HRVATSKOG PROLJEĆA DOŽIVJELI SMO 1991 GODUNE U VJERSKO- GRAĐANSKOM RATU KOJEG SU VODILI I REALIZRALI ,POTOMCI TIH URLIKAŠA TAKOZVANOG PROLJEĆA,SA SVOJIM OĆEVIMA KAO PREDVODNICIMA GLAVNIH STOŽERA. A DANAS SU STASALI JOŠ DEKADENTNIJI POTOMCI TIH KATOLIČKIH NACIŠOVINISTIČKIH RITERA.ONI SU JEDNOSTAVNO, TREBA REĆI,ONDA I DANAS, BILI POTOMCI STEPINČEVIH ANTROPOIDNIH KRIŽARA, OSVETNICI A NE NEKI REVOLUCIONARI U ONOM KLASIČNOM SMISLU RIJEČI, REVOLUCIONARI,KOJI ŽELE MIJENJATI POSTOJEĆE DRUŠTVENE ODNOSE NA BOLJE . U PRVOM REDU CRKVA JE BILA GLAVNI OSLONAC PENETRACIJE HLADNOG RATA DIZAJNIRAN ANTIKOMUNIZMOM KOJI JE SVE VIŠE ZAHVAĆAO SVIJEST ZAPADA I POSTAO SATSATVNI DIO ŽIVLJENJA. TA ZLOČINAČKA KATOLIČKA HAJKA ,IZA KOJE JE STAJAO VOJNI KOMPLEKS PENTAGONA, O KOME JE NAJRUŽNIJE GOVORIO PREDSJEDNIK AMERIKE ,NA ODLASKU SA SVOJE DUŽNOSTI,GOSPODIN AJZENHAUER, UPOZORIVŠI ,U PRVOM REDU, SVOJE SUGRAĐANE DA SE STVORILA JEDNA VOJNA KASTA ,OSILJENA I OSAMOSTALJENA DA PREDSTAVLJA VELIKU PREPREKU DEMOKRATSKOM RAZVOJU AMERIKE. TAJ VOJNI KOMPLEKS,PREDSTAVNIK UDRUŽENOG OLIGARHIJSKOG FINANCIJSKOG KAPITALA ,TEHNIKE I TEHNOILOGIJE, KOJA SE RAZVILA U DOBA II SVIJESTSKOG RATA ,TRAŽE PODRUČJA GDJE ĆE GA OPLEMENITI ,A NAJ BRŽA I NAJEFIKLASNIJA METODA JE RATNA UPOTREBA KOJA BI UJEDNO POPRAVILA REZULTATE DRUGOG SVIJETSKOG RATA I POVRATILA SIGURNOST U KATOLIČKOJ CRKVI I NJENIM SLIJEDBENICIMA DA JE AMERIKA GOSPODAR SVIJETA I POKROVITELJ KRŠĆANSKE TRADICIJE I PLJAČKAŠKOG NAČINA ŽIVLJENJA. METODA HLADNOG RATA ,A POSEBNO NA VOJNOM PLANU, PRUŽILA JE ŠANSU VOJNOM KOMPLEKSU , NABRIJAN ZA ,AKO TREBA NOVI , TREĆI SVIJETSKI RAT, DA SE VRATE IZGUBLJENA PODRUČJA NA KOJIM JE ZAPADNO KRŠĆANSTVO IMALO APSOLUTNI UTJECAJ, TO JE BILA ISTOČNA EVROPA I BALKAN. A KADA JE KATOLIČKI UTJECAJ U PITANJU ONDA JE I SIGURNOST KAPITAL- ODNOSIMA ZA EKSPANZIJU NABUJALE SNAGE AMERIČKE TEHNOLOGIJE SIGURAN ,A KOJA SE VEĆ SMJESTILA U ZAPADNOJ NJEMAČKOJ I ČEKA START DA KRENE NA ISTOK. BILO JE TADA NA ZAPADU MALIH MOZGOVA DA SU POTCIJENILI SNAGU SOVJETSKOG SAVEZA I NARAVNO SNAGU NOVO FORMIRANIH SOCIJALISTIČKIH ZEMALJA ISTOČNE EVROPE. POZNATO JE DA JE KATOLIČKA CRKVA ,NJEN ZLOČINAČKI STOŽER,VATIKAN,
  BILA AKTIVNI SUORGANIZATOR EKSPANZIJE NACIZMA ODMAH POSLIJE I SVIJETSKOG RATA DO POSLIJEDNJIH DANA ŽIVOTA III REICHA.
  TAJ HLADNI RAT JE 4O GODINA POTICAO NEMIRE U SVIJETU ,VEĆE I MANJE RATOVE ,A EVROPA JE BILA NA PRAGU RATA. SREĆA JE BILA ŠTO SU SE VOJNE SNAGE OBADVA VOJNA BLOKA IZJEDNAČILE U RAZORNOSTI SVIJETA PA SE AMERIČKI VOJNI KOMPLEKS ISPUCAVAO NA PODRUČJIMA NA KOJIM JE BIO OSIGURAN KAKAV TAKAV RATNI USPJEH I GEOSTRTEŠKA I GEOPOLITIČKA DOMINACIJA. POZNATI SU RATOVI U VIJETNAMU,KAMBODŽI ,LAOSU ,U JUGOISTOČNOJ AZIJI , DA BI SE POSLIJE PRENIJELI U AFRIKU I NA SREDNJI ISTOK.
  TAKO JE HLADNI RAT UTEMELJIO SVOJE POLITIČKE KORIJENE I U JUGOSLAVIJI PUTEM NAŠE KATOLIČKE CRKVE ,KOJA JE BILA DUHOVNI SAVEZNIK ZAPADNOG HEGEMONISTIČKOG ROBOVLASNIČKOG DRUŠTVA U KOJEM ONA DIJELI MATERIJALNE I DUHOVNE DIVIDENDE SA POZICIJA VLASTI . ONA JE BILA NAJBOLJI GARANT ŠIRENJA NESIGURNOSTI I ČUVANJE KONZERVATIVNIH KRŠĆANSKIH ODNOSA KOJIMA JE SUŠTINA ROBOVSKI ODNOSI. TAKO JE I HRVATSKO ZLOČINAČKO CRNO PROLJEĆE BILO PRODUKT HLADNOG RATA U REŽIJI KATOLIČKE CRKVE, KOJA JE BILA DUHOVNA MAŠINA CIJELE ZAPADNE EKSPANZIVNE ROBOVLASNIČKE FRTUTME KOJA SE NIJE ZAUSTAVILA DO RUŠENJE BERLINSKOG ZIDA.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code