SFERAKON DOVODI MARVELOVOG STRIP CRTAČA DALIBORA TALAJIĆA

SFERAKON DOVODI MARVELOVOG STRIP CRTAČA DALIBORA TALAJIĆA

27. travnja, 2017.

 

 

 

SFeraKon, najstarija i najuglednija znanstveno-fantastična konvencija u ovom dijelu Europe, ove se godine održava po 39. puta, od 12. do 14. svibnja i dovodi brojne ugledne goste od kojih će sigurno veliku pozornost privući Dalibor Talajić, koji od 2009. godine crta stripove za Marvel!Uz već najavljenog gosta, poznatog britanskog pisca romana za djecu Jamesa Lovegrova, na ovogodišnji SFeraKon dolazi ozbiljna „faca“ iz svijeta stripa! Riječ je o Daliboru Talajiću koji je nedavno došao u centar svjetske i domaće javnosti nacrtavši strip Madaya Mom o ratu u Siriji, nastao iz SMS-ova koje je nepoznata majke petero djece iz opkoljenog sirijskog grada Madaye razmjenjivala s novinarima ABC Newsa.

Dalibor Talajić rođen je u Sarajevu 1972., a u Zagrebu, gdje je završio XVI gimnaziju, živi od 1975. Crtanje stripova oduvijek mu je bila velika želja, no odrastajući u glazbenoj obitelji, formalno obrazovanje mu je već bilo zacrtano. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je kao akademski glazbenik i profesor klarineta, što mu i jest bilo zanimanje kojih 10-ak godina. Uskoro upoznaje Tihomira Tikulina Ticu i Sebastijana Čamagajevca Sebu, s kojima započinje priča o strip fanzinu Endem, u kojem su se objavljivali autorski stripovi. U međuvremenu crta autorske stripove za školske časopise Modra lasta, Zvrk i Prvi izbor. Krajem 90-ih, kad god bi netko od njegovih prijatelja stripaša, a u to doba se družio s Goranom Sudžukom, Edvinom Biukovićem, Esadom Ribićem, dobio posao u inozemstvu, Talajić bi ih molio da prilože i njegove radove. Na taj način dobio je svoj prvi „exposure gig“, a uskoro i strip „Dead world“, serijal o zombijima. Nakon toga uslijedio je strip “Hunter’s Moon’, po scenariju Jamesa L. Whitea, no cijela priča ostala je nedovršena jer je u međuvremenu dobio ponudu francuskog izdavača Delcourt, koji je pokrenuo projekt Ex Libris. Njegova uloga u tom projektu bila je strip adaptacija priča iz Novog zavjeta, za koje je čak preuzeo i pisanje scenarija.

Skupivši već podosta iskustva, odlučio se javiti urednicima u Marvelu. Nakon što je poslao mail, dobio je odgovor od Axela Alonsa, današnjega glavnog urednika Marvela. Axelu se svidio njegov rad te je u roku mjesec dana dobio prvi scenarij – za strip „Deadpool“, a nakon toga i epizode za stripove „Punisher“, „X-men“, „Avengers“ itd. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code