SERIJA O TINU UJEVIĆU NA PULSKOM FESTIVALU

SERIJA O TINU UJEVIĆU NA PULSKOM FESTIVALU

20. lipnja, 2017.

 

Četverodijelna dramska igrano-dokumentarna serija Tin – 30 godina putovanja u produkciji Hrvatske radiotelevizije (HRT) bit će prikazana 18. srpnja u kinu Valli na 64. Pulskome filmskom festivalu u službenoj konkurenciji programa Kratka Pula i to u novoj kategoriji pod naslovom Dramske serije. O nagradama u programu Kratka Pula odlučivat će ocjenjivački sud čiji su članovi proslavljeni filmski i televizijski scenarist i pisac te akademik Pavao Pavličić, snimatelj zapažene međunarodne karijere i dobitnik nagrade Američke udruge snimatelja Vanja Černjul te redatelj i producent Jure Pavlović, dobitnik Europske filmske nagrade za najbolji kratki film.

Televizijska serija Tin – 30 godina putovanja prikaz je života i rada Augustina Tina Ujevića. Iz godine u godinu, tijekom različitih životnih faza prati krajolik kojim je Ujević putovao za života. Cjelina toga putovanja važna je ne samo zbog otkrivanja poznatih i nepoznatih činjenica iz života toga književnoga velikana, nego i zbog praćenja uzbudljive, turbulentne povijesti Europe, Hrvatske i uljudbenoga kruga kojemu pripadamo. Riječ je o povijesnim burama u kojima se raspada Austro-Ugarska, vremenu pred Prvi svjetski rat, životu za vrijeme Drugoga svjetskog rata u Zagrebu te stradanju nakon toga rata pod komunističkim režimom.

U tim se povijesnim razdjelnicama pjesnik iskazivao kao društveno-političko angažirano biće koje se smatralo nacionalističkim vođom. Bio je boem koji je, živeći na rubu, bacao rukavicu malograđanskomu konformizmu dvadesetih i tridesetih godina prošloga stoljeća te čovjek osuđen na glad u poslijeratnome komunističkom razdoblju. Tin Ujević bio je hrvatski pjesnik, čije su prve zbirke objavljene u Srbiji, ljubitelj kavane, a usamljenik, čovjek raskidan životnim odlukama, a cjelovit u pjesničkome biću.

Televizijska serija Tin30 godina putovanja uz narativni diskurs i arhivsku građu ima i igranu razinu.

Ona je podijeljena na dva vremena – vrijeme iz kojega pjesnik priča o svojemu životu – to je vrijeme u kojemu mu je šezdesetak godina, kad živi i radi u Zagrebu, a vrijeme provodi najčešće u zagrebačkim kavanama koje su mu neka vrsta dnevnoga boravka – i vrijeme o kojemu se toga trenutka u seriji govori. Na igranoj se razini, naravno, pojavljuje pjesnikova poetska riječ, no isključivo u trenucima kad je dramska situacija ona koja ju podržava.

Seriju koja se temelji na knjizi Jasena Boke potpisuje troje scenarista – Jasen Boko, Lada Martinac Kralj i Davor Žmegač, redatelj je Davor Žmegač, a urednica projekta Jasmina Božinovska Živalj. Direktor fotografije je Davorin Gecl, skladatelj Mate Matišić, a producentica Margareta Jelčić. Glavne uloge tumače Ivan Kovač (mladi Tin), Milan Pleština (stari Tin), pripovjedač je Mislav Čavajda, a u seriji glumi više od pedeset ostalih hrvatskih glumaca. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code