ŠEF PN USKOKA OSUĐEN ZA KRIVOTVORENJE DAROVNOG UGOVORA

ŠEF PN USKOKA OSUĐEN ZA KRIVOTVORENJE DAROVNOG UGOVORA

30. rujna, 2015.

ImageHandler.ashx

Mario Bertina krivotvorio je oporuku bolesnog djeda Kunaj Ivana. Protiv njega je svjedočila i vlastita majka, a tužile su ga dvije sestre Hendriks Ivana i Lensky Nada. Tužiteljice su u tužbi navele da su zajedno s trećom sestrom Bertina Sekom naslijedile iza smrti majke jednake dijelove jedne polovice obiteljske kuće u Zagrebu, dok je otac tužiteteljica zadržao vlasništvo druge polovine kuće u Lošinjskoj ulici. Tuženika, sadašnjeg šefa PN USKOK-a se optužilo da je krivotvorio Ugovor o darivanju od 7. ožujka 1991.

Napisao: Dražen Stjepandić

Ima li nešto goreg nego kad pravosuđe radi za mafiju ili kad kriminalci vode policiju. I to ne običnu nego PN USKOK, poseban elitni dio policije zadužen za borbu protiv korupcije. Šef PN USKOKA Mario Bertina, stručnjak za otkrivanje krivotvorina sam je osuđen za krivotvorenje. Na taj položaj doišao je na incijativu iz “poštene stranke”.

Priča se da je Mario Bertina sadašnji šef PN USKOK-a, kum od ministra Ranka Ostojića. Isti je pokušao na prevaru doći do polovice obiteljske kuće u Zagrebu. Krivotvorio je oporuku bolesnog djeda Kunaj Ivana. Protiv njega je svjedočila i vlastita majka, a tužile su ga dvije sestre Hendriks Ivana i Lensky Nada. Tužiteljice su u tužbi navele da su zajedno s trećom sestrom Bertina Sekom naslijedile iza smrti majke jednake dijelove jedne polovice obiteljske kuće u Zagrebu, dok je otac tužiteteljica zadržao vlasništvo druge polovine kuće u Lošinjskoj ulici.

Tuženika, sadašnjeg šefa PN USKOK-a se optužilo da je krivotvorio Ugovor o darivanju od 7. ožujka 1991. prema kojem pokojni Kunaj Ivan tu obiteljku kuću ostavlja njemu. Mario Bertina je isti Ugovor o darivanju potpisao dok je njegov pokojni djed stavio otisak kažiprsta.

Iz tog inkriminirajućeg ugovora o darivanju od 7. ožujka 1991. proizlazi da je Kunaj Ivan darovao svom unuku Mariju Bertini svoju polovicu kuće uz napomenu da se služi pravom služnosti. Na isti ugovor tuženik je stavio svoj potpis dok je Kunaj Ivan stavio otisak kažiprsta.

Dalje u tom dokumentu koji posjedujemo, a koji ekluzivno donosimo u prilogu piše kako je Općina Trešnjevka, Općinska uprava društvenih prihoda potvrdila je pravni pravni romet iz tog ugovora ne podliježe porezu na nasljedstvo i darovanje.

Općinski sud u Zagrebu je poništio sporni ugovor uzevši u obzir iskaze navedenih svjedoka, tako da je stručnjak za otkrivanje krivotvorina osuđen za krivotvorenje spomenutog ugovora o darivanju.

Šamarao susjeda

Mario Bertina je već bio prozivan u javnosti zbog incidenata koji ne priliče opisu njegovog radnog mjesta. Tako je svojedobno Jutarnji list 16. svibnja ove godine pisao pisao o šamaranju susjeda, citiramo: “Od susjeda smo doznali da je štenac toliko glasno zacijukao da su izišli na prozore vidjeti što se događa. Malo štene od 30-ak centimetara potrčalo je prema meni i zaletjelo mi se među noge kao čigra, ja sam već bio zagazio punom težinom i zgazio sam mu šapicu, a nosio sam klompe.

Onda je iz parka dotrčao Bertina i udario me otvorenim dlanom po oku, no nije me uspio pogoditi već me samo okrznuo.No onda me je udario s druge strane bum i bum”, ispričao je čitatelj Goran Banović (57) koji tvrdi da ga je zbog sukoba s psom u petak oko 20.30 sati u parku na Knežiji po licu izudarao ravnatelj policijskog Uskoka Mario Bertina, njegov dugogodišnji susjed.

Banović je nazvao policiju a zatim su on i Bertina zajedno čekali dolazak policije. “Policija je došla i sastavila zapisnik, a rekli su mi da ako želim tužiti moram obaviti pregled, što sam i napravio”, dodao je.

Banović nam je također rekao da mu je Bertina zaprijetio dok su čekali policiju, rekavši mu da “nema pojma kakvu mu on štetu može nanijeti”, no dodao je da to nitko drugi nije čuo.

Na pregledu je završio i Banović, ali kod oftalmologa, koji je ustanovio “manju povredu epitela kože ispod oka te blago nadraženje oka”.

Što je točno bilo nije najjasnije, no od susjeda smo doznali da je štenac glasno zacijukao, toliko glasno da su izišli na prozore na vide što se događa.

Policija je potvrdila da je izišla na intervenciju zbog verbalnog sukoba muškaraca zbog psa.

Borac protiv narkomanije

O Mariju Bertinu svojedobno su pisali kao Ostojićevom Eliotu Nesu. Zamijenio Roberta Bogdanića, koji se vratio u SOA-u. O Bertininoj navodnoj šikaniranosti svojedobno je progovorio i Munir Podumljak, predsjednik Udruge “Partnerstvo za društveni razvoj”, još prije četiri godine, kad je s javnosti podijelio informaciju kako je kriminalist Bertina u svojoj garaži pronašao podmetnutu drogu. Naime, nakon što se razdužio u Odjelu za suzbijanje zloporabe opojnih droga Ravnateljstva policije, na Bertininu kućnu adresu poslane su njegove osobne stvari, među kojima je bio i kovčeg s izvjesnom količinom droge.

Svjedok pronalaska opijata bila je jedna osoba iz Podumljakove udruge, nakon čega je pristigla ekipa iz Ravnateljstva policije koja je fotografirala kovčeg, napravila zapisnik i odnijela opijate. Je li riječ o policijskom nemaru ili, pak, ozbiljnom pokušaju diskreditiranja Bertine, još uvijek visi u zraku. Inače, Bertina je sudionik Domovinskog rata te se u rujnu 1991. godine kao dragovoljac priključio postrojbama rezervnog sastava MUP-a, u čiji je aktivni sastav dospio godinu poslije. Od 1996. godine radio je kao detektiv u borbi protiv narkomanije u VII. policijskoj postaji Trešnjevka, odakle se popeo stepenicu više, prešavši u Kriminalističku policiju MUP-a, u Odjel kriminaliteta droga.

Nagrađivan i kažnjavan

Riječ je o osobi koja je više puta pohvaljivana i nagrađivana, a među najvrjednijim nagradama jest ona iz 1998. godine od ministra zbog iskazane visoke profesionalnosti kojom se osobito pridonosi stanju sigurnosti u RH. I sljedeće je godine njegov policijski tim dobio godišnju nagradu za odlične rezultate na suzbijanju trgovine drogom, a 2000. stigla mu je i zahvala američke DEA-a (Drug Enforcement Administration).
Uslijedio je još niz međunarodnih usavršavanja, a u proljeće 2003. godine, kao dio posebnog Ostojićeva tima, u Splitu je locirao haaškog bjegunca Ivicu Rajića, koji je nakon dvije godine na Haaškom sudu priznao krivnju za ratne zločine nad Bošnjacima. Nakon promjene vlasti, Bertina je kao samostalni inspektor “zaglibio” kao vođa grupe sesvetske policije, uz tanko obrazloženje o premještaju “zbog potreba službe“, no kasnije mu je bez ozbiljne sigurnosne provjere ponovno dana prilika da svoja iskustva pretoči u rezultate u ratu protiv kriminalaca i zbog toga ministar Ostojić treba podnijeti ostavku. Jednako kao i zbog preplaćenih helikoptera ili odbijanja ruske pomoći pri gašenju ožara na Pelješcu.
Toliko o Milanovićevom ministru od njegovog najvećeg povjerenja. T

 

11 komentara

Uskoči u raspravu
 1. zoran milanović
  #1 zoran milanović 21 listopada, 2015, 18:12

  i taj će najebat, ako bude boga i pravde…

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. bokan
  #2 bokan 5 listopada, 2015, 11:35

  riba smrdi od glave

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. bosanski burek
  #3 bosanski burek 2 listopada, 2015, 17:33

  Hm, Podumljak, Petričić, Margetić… Sve je to ista ekipa. Za malo rada puno para i medijskog slikanja i još više cinkanja službama.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. SOA
  #4 SOA 2 listopada, 2015, 16:18

  Kako je taj gospodin s ovakvim magistarskim radom uopće prošao sigurnosnu provjeru?

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Milica
   Milica 3 listopada, 2015, 20:44

   Tragedija ovog društva je očigledno da postoji jako mali krug ljudi koji nemaju neku mrlju na svom privatnom ili poslovnom životu. Još veća tragedija je što pokvarena politika društva u kojoj živimo ucjenjuje ljude i manipulira njima kada za to dođe vrijeme. Što to znači u prijevodu: ” Radit ćeš kako ti ja kažem ili će u protivnom o tebi pisati mediji ”
   E pa tako govori i ovaj tekst jer nalogodavci (neka politička opcija?) ovog teksta počinili su kazneno djelo ne prijavljivanja saznanja visokopozicioniranog državnog službenika s obzirom da se to dogodilo 1991.god.

   Odgovorite na ovaj komentar
 5. SDP-ovac
  #5 SDP-ovac 1 listopada, 2015, 07:25

  Što tek radi drugima kad se u vlastitoj familiji služi prevarama?

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. ne čujem dobro...
  #6 ne čujem dobro... 30 rujna, 2015, 10:03

  zanimljiva moralna vertikala hrvatske policije

  Odgovorite na ovaj komentar
  • VIP
   VIP 14 listopada, 2015, 08:50

   šefa specijalaca su preko noći smjenili pred izbore a za sudbinu ovog gospodine se još ništa ne može čuti iz tabora s iblerovog trga.

   Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code