SEDLAR PRIPREMA DOKUMENTARAC O SAMOUBOJSTVIMA BRANITELJA

SEDLAR PRIPREMA DOKUMENTARAC O SAMOUBOJSTVIMA BRANITELJA

20. veljače, 2017.

 

 

Ne mogu oprostiti, tim više što ga hrvatske državne institucije ne financiraju, za razliku od onih koji nakon „premjere“ za „nagradu“ dobiju (i) kantu fekalija po glavi!

Serdar je, sviđalo se to nekome ili ne, najproduktivniji, najuspješniji i najkvalitetniji hrvatski filmski redatelj od devedesetih godina naovamo!

Napisao: Mladen Pavković

U hrvatsku filmsku i dokumentarnu industriju ulaže se relativno mnogo financijskih sredstava. Međutim, malo koji takav uradak uspije napuniti osrednju kino-dvoranu, što znači da je gledanost ispod svih očekivanja. Tim i takvim „velikim“ hrvatskim filmskim i inim ostvarenjima ne pomažu ni plaćeni komentari u medijima, jer se njihovi (prazni) baloni od hvalospjeva vrlo brzo raspuknu. Nu, tko piše o hrvatskim filmskim i dokumentarnim filmovima? Tek (najviše) desetak „kritičara“, koji su zauzeli gotovo sve medijske prostore, a od kojih je većina na „plaći“ onih koji izdvajaju novce. Netko očito treba pokriti sve te silne promašaje (svaka čast izuzecima), a to ne ide bez – keša. Osim toga, neki nazovi kritičari poput Jurice Pavičića (tek smo nedavno saznali) i sami su „režiseri“, pa kako će onda ti pisati protiv onih koji ih navodno bogato nagrađuju? Uz tog Pavičića, jedan od „najuspješnijih“ filmskih „radnika“ je i nezaobilazni Ante Tomić, bivši oficir JNA (ili nešto slično), koji također pljuje i bljuje po svima, iako mu se još na glavi osjeća „kanta govana“ koju je svojedobno „zaradio od nekog obožavatelja“. I ne samo to. Kad pogledate sva ta imena tzv. hrvatskih (?) filmskih i inih kritičara i samo površno pročitate njihova umna razmišljanja, vidjet ćete kako oni jedan drugoga hvale, podupiru i kako, kao u ratu (od kojih ni jedan nije sudjelovao!) svi se odjednom bacaju na „žrtvu“, a to je za njih prije svega onaj tko razmišlja i radi na „hrvatski način“, koji poput njih ne širi srbijansku i inu propagandu, a još manje agresorske zločine i zločince. Kako branitelji za sebe vole reći da su „braća po oružju“, ovi su „brača po hrvatskoj mržnji!“.

Sve se dočeka na nož

Poglavito im je na „oštrici pera“ – Jakov Sedlar. Sve što ovaj iznimni filmski i ini umjetnik napravi dočekuju – na (Draškovićev) nož, još prije nego su i vidjeli njegovo ostvarenje. Ne mogu mu oprostiti uspjeh. A još više i to što nije na platnoj listi Ministarstva kulture, HAVC-a i drugih ustanova iz koje ovi jadnici (svaka čast izuzecima) prazne blagajne za svoje filmske i ine promašaje. Većinu scenarija za Serdarove dokumentarne filmove napisao je poznati i cijenjeni hrvatski književnik Hrvoje Hitrec. I to je jedan od razloga što njegovi filmovi „ne valjaju“. Scenarist mu je bio i Ivan Aralica. Užas! Kakav Aralica, kad imamo – tomiće? U njegovim filmovima suradnici su istinski hrvatski glumački umjetnici. I to „ne valja“. Osim toga, Serdar uvijek izabire teme koje ovi i ovakvi ne mogu smisliti – „Međugorje- Gospi u pohode“, „Lijepa naša“, „Hrvatska i Hrvati“, „Stepinac – znak vremena“, „Jugoslavenska armija i srpski teroristi“, „Nepoznati dio Holokausta“, „Tuđman – hrvatski George Washington“, „Hrvatske katedrale“, „Pravednik Stepinac“, „Tito bez maske“, „Jasenovac-istina“, pa sve do „Nisam se bojao umrijeti“ (film o domoljubnoj akciji Antona Kikaša).

Karta više

Ti „crveni“ nazovi kritičari, („vragovi“), poglavito ne mogu smisliti jedna od najboljih hrvatskih filmskih ostvarenja u režiji ovog velikana- igrane filmove „Gospa“ i „Četverored“! U njima ti i takvi nisu našli ni „zrno“ dobroga, za razliku od filmske i ine publike koja svaki puta, ali baš svaki puta traži kartu više za njegove premijere.

Serdar filmove prikazuje i na brojnim europskim i svjetskim festivalima i kino dvoranama. I to je“problem“.

Ne, to mu ne mogu oprostiti, tim više što ga hrvatske državne institucije ne financiraju, za razliku od onih koji nakon „premjere“ za „nagradu“ dobiju (i) kantu fekalija po glavi!

Serdar je, sviđalo se to nekome ili ne, najproduktivniji, najuspješniji i najkvalitetniji hrvatski filmski redatelj od devedesetih godina naovamo!

Njega zaobilaze i nagrade koje se u Hrvatskoj dijele „ja tebi-ti meni“. Nu, diljem svijeta su itekako prepoznali ono što radi, pa su mu dali i brojna priznanja, koja su kod nas ,naravno, – prešućena i marginalizirana.

Iz njegove „majstorske radionice“ dosad su izašle i brojne uspješne kazališne i ine predstave. Pa, što, nikome ništa! Sve što je za tu malu, ali jaku kritičarsku ekipu (crvenih vragova) od Serdara- loše je.

Sada priprema i dokumentarni film o samoubojstvima hrvatskih branitelja.

Već danas možemo potpisati da će „crveni vragovi“ o tome pisati loše i – bez veze.

Stoga Serdar i njemu slični (nema ih puno!) ne smiju odustati, jer ako oni posustanu eto nam još filmova poput „kako je počeo rat na mom otoku“!. T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. FRANO
  #1 FRANO 21 veljače, 2017, 03:13

  TKO JE SEDLAR I NJEGOVI ČETVEROREDI , KOJI SE PROTEGOŠE DO TEL-AVIVA.???
  NARAVNO ,SEDLAROVA LJUDSKA SVOJSTVA ,neću ih dijeliti ni posebno o njima analitički govoriti pa ću reći da su ona PRAVO MJERILO SVIH NJEGOVIH DJELOVANAJ BEZ OBZIRA U KOJIM ULOGAMA I PROFESIJAMA I OKOLONOSTIMA SE NAŠAO ILI U KOJIMA SE TREBAo ILI MORAo PREDICIRATI . ALI UVJEK I APSOLUTNO DOMINIRAJU UVJETI ODGOJA I ODRASTANJA. A NAŠ SEDLAR JE IZ PODRUČJA KOJE HEGEL i uopće marxističko-materijalistička povijest definira kao geografski siromašno područje koje nije sposobno osigurati svojim žiteljim ni prostu reprodukciju a kamoli viši stupanj proizvodnih snaga koje osuguravaju perspektivu razvoja . pa tamošnji ŽITELJI NEMAJU UVJETA RAZVIJATI PROIZVODNE SNAGE ZA STVARANJE MiNIMALNIH ILI ODRŽIVIH UVJETA življenja ,pa su takvi stanovnici vječiti pečalbari ili najmenici u službi različitih djelatnosti koje su najčešće one koje su manje ljudski svojstvene ili one koje se ubrajaju u najrizikantskije poslove po život, kada takve osobe ,ti građani zbog potrEba održanja svojih obitelji prihavćaju i najodgovornije i najteže poslove pa se opredjljuju za najriskantnije profesije ,kao plaćeni ratnici ,ubojic ,pljačakši jer su ta zanimanja ,dnosno ,ti poslovi najbolje plaćeni.
  pa kako pristupiti VREDNOVANJU URATKA OVOG DINARSKOG DRIPCA ,KOJI SE POKAZAO NE OD JUČER NEGO OD KADA GA POZNAJEM ,NE SAMO JA NEGO JAVNOST ,DA JE SEDLAR ISPRDAK KATOLIČKO-TALIBANSKO-TRIBALNE PASMINE I TRADICIJE ,SA DINARSKIH OSOJA I PRISOJA KOJI SA SOBOM I U SEBI NOSI ATAVISTIČKE ,TRIBALNO-ANTROPOIDNE ,TALIBANSKE PREDRASUDE KOJE SU UVJEK U SLUŽBI ,DA SVOJA DJELA I SVOJE DJELOVANJE PRODA ZA ŠTO VEĆU CIJENU JER JE TO ZAKON ODGOJA I OPSTANKA, ALI UVJEK VJERAN TRADICIJI SVOJIH PREDAKA SA DINRSKIH OSOJA I PRISOJA ,VJEČITIH hajduka ,PLAćENIKA EVROPSKIH CARSKIH I KRALJEVSKIH DINATSIJA ,UVJEK U SLUŽBI KRŠAĆANSTVA KAO PLAćENICI ,VOJNICI ,UBOJICE PLJAČKAŠI I ESKADRONI SMRTI ,A SVE U SVRHU PRODAJE SEBE I SVOJE VJEŠTINE U TIM SVIM DJELATNOSTIMA. PA SU SLJEDSTVENO TOME SVAKOM ZAINTERESIRANOm ČOVJEKU ,GRAĐANINU, KOJI BI HTIO REĆI NEŠTO O NJEGOVIM DJELIMA I DLEOVANJU ,UVJEK NA UMU DUHOVNI I RODNI PROFIL .PA KADA SE TO IMA NA UMU, A NJEGOVA DJELA I DJELOVANJA SU PReDIKACIJA TOGA SVEGA,ONDA NIJE TEŠKO ZAKLJUČITI DA Je NAŠ SEDLAR STALNO OSEDlAN DA BUDE SPRDAČINA LJUDsKoM obrazovanom UMU KADA SE SUSReTNE SA NJEGOVIM URACIMA KOJi SU PRAVA HAJDUČKA DAVORIJA ,UVJEK SVOJSTVENa SVOjim dinarsko-hajdučkim manirima o DVOJBENOm POJIMANJu SVIJETA ,JER NEMAJU IZGRAĐENU ,ONU HEGELOVSKU, SVIJEST KOJA POČINJE OD OPAŽANJA Pa SE ZAVRŠAVA SAMOSTALNOM SaMOSVIJEŠĆU I KRUNOM OBRAZOVANOG UMA, KADA BIĆE TEK TADA POSTAJE ,KAKo REČE HEGEL ,ČOVJEK ,ONAJ POVIJESNI ČOVJEK ,KOJI JE SPOZANO SEBE KAO PREDMETA SVIJESTI I SIvJETa KOJI GA OKRUŽUJE I U NJEMU RODNO MJESTIO ISTINE.
  TO JE BIT SVAGOG ČOVJEKA A ONA SE Ne RAĐA SA ČOVJEKOM NEGO SE UGRAĐUJE U ODGOJU ,A ODGOJ SE SASTOJI OD OBRAZOAVNOSTI I DRUŠTVENIH OKOLNOSTI življenja

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Anonimno
   Anonimno 27 veljače, 2017, 10:24

   Taj Frane je takva bijeda,da se ne usuđuje potpisati ni punim imenom.S obzirom na poveliki broj gramatičkih griješaka,pretpostavljam da je jedva završio osnovnu školu.

   Odgovorite na ovaj komentar
 2. Vukovarac
  #2 Vukovarac 20 veljače, 2017, 11:37

  Bravo Sedlar. To što radiš to je istinski za Hrvatsku. Zaslužio si sve nagrade!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code