SEDAM SATI ČEKANJA PRED KARAVANKAMA

SEDAM SATI ČEKANJA PRED KARAVANKAMA

1. srpnja, 2020.

 

Pola ljetnoga dana u paklu austrijske i slovenske dobrodošlice za početak koronom odgađana “urlauba” tamo negdje u Istri ili srednjoj Dalmaciji, uz grčeve u nogama od upravljačkih postupaka sigurne vožnje. I dok neki na desecima materinskih jezika nagađaju da je svemu kriva naplata austrijsko-slovenske bogataške tunelarine od 7,40, odnosno 8 eura, što je dobar, zavidan prihod FINAG-a i DARS-a koji, eto, gospodare prometnicama i nesretnim ljudskim sudbinama,  drugi komentiraju bešćutnost onih koji bi stravičnu situaciju sunčanim zrakama opaljenih lica i ruku, ožednjelih i gladnih nesretnika mogli ipak malo ublažiti

Napisao: Josip Frković

Ono što su desecima tisuća motoriziranih Nijemaca i drugih Europljana zadnje lipanjske subote priredili bezosjećajni birokrati susjednih republika Austrije i Slovenije, pri nailasku pred tunel Karavanki, prvorazredna je sramota i skandal prometnih, turističkih i policijskih graničnih službi dviju država. Možda i sveprisutne Europske Unije koja sve propisuje, pa i bezbolno klanje svinja za mesopreradu i ljudsku prehranu. Pri dolasku pred točku Villacha iz smjera Njemačke i Salzburga, nakon već prevaljenih stotina kilometara na 40 stupnjeva Celzija isijavajućega asfalta, portalni displej obavještava o “Stau/Zastoj” stanju auto-ceste A-11. I onda se formira desecima kilometara duga kolona osobnih automobila, wohnwagena s prikolicama ili tegljačima skupocjenih glisera koja se pokreće pet ili šest metara, pa zastoj. Vrišteća djeca, pretrčavajući pakleni asfalt bježe u sjenu teških tegljača, tražeći osvježavajuće napitke i vodu, pa i mjesto gdje će rasteretiti mjehur. Ugasi motor, zakoči vozilo, pa ponovo pokreći proključali motor, tako na stotine puta… Ne znaš više bi li čovjek plakao i bjesomučno pritiskao sirenu. I sve s pitanjem i navirivanjem iz zakuhale kolone što se točno dešava tamo negdje daleko. Pakao užarena austrijskoga asfalta, uglavnom, potrajao je negdje od podneva do žalosnoga finiša oko 18 sati. 

Teško kroz alpsku utrobu

Pola ljetnoga dana u paklu austrijske i slovenske dobrodošlice za početak koronom odgađana “urlauba” tamo negdje u Istri ili srednjoj Dalmaciji, uz grčeve u nogama od upravljačkih postupaka sigurne vožnje. I dok neki na desecima materinskih jezika nagađaju da je svemu kriva naplata austrijsko-slovenske bogataške tunelarine od 7,40, odnosno 8 eura, što je dobar, zavidan prihod FINAG-a i DARS-a koji, eto, gospodare prometnicama i nesretnim ljudskim sudbinama,  drugi komentiraju bešćutnost onih koji bi stravičnu situaciju sunčanim zrakama opaljenih lica i ruku, ožednjelih i gladnih nesretnika mogli ipak malo ublažiti. Kad se već u predvečerje  teško pokretana kolona počela zaustavljati na kilometar od naplatnih kućica,, kad su na rubu službenog graničnoga platoa policije i vojske zaredali deseci teških dampera  tvrtke “Weber” s jalovinom i kamenjem iz tunelske cijevi u obnovi (one što vozila koriste pri dolasku iz Slovenije), postalo je svima jasno da su žrtve ljudske bezobzirnosti. S nadom da će se kolona kroz alpsku utrobu ipak pokrenuti, počinje dvosatno milimetarsko pomicanje, ali i zastoj pred ulazom u tunel Karawanki/Karavanki. Stoje tegljači, stoje kamperi, prikoličari s biciklima i motorima, a vozila sa suprotne, slovenske strane i dalje nadiru.

Kad će đetić do svoga litijskoga Nikšića

Neki od iznerviranih konstatiraju kako tu, na austrijskom tlu počinje Balkan i sve negativno što označuje taj pojam, jedna blagajnica konstatira “da su za pakao zaustavljenih iz smjera Njemačke krivi Slovenci i njihova kontrola potencijalno oboljelih od virusa svjetske epohe…”.  Stradalnici austrijsko-slovenske ljetne dobrodošlice ipak su se pokrenuli prema odredištima, a samo do Zagreba preostaje još 260 kilometara. Mladići iz virovitičkoga kombija, propituju Nijemca i ženu mu znaju li kakvo je značenje triju slova njihove registarske pločice NDH, kad već idu na odmor u Istru iz koje su nedavno šovenskim pogrdama otjerali osječkog taksista. IDS-ovi talijanaši autonomaši, kradljivci tamošnje snažne brodogradnje ne prezaju ni pred čime. Nijemac samo sliježe ramenima, ne znajući pozadinu cijele “hrvatske demokratske priče”.  Nekima je vožnja, umjesto šest-sedam sati, trajala dvostruko dulje?! Kad li će nesretni vozač šlepera crnogorskih tablica Nikšića, gdje traju litije srpskih pravoslavnih popova, noć prespavati u svom domu? U susret mu, u tunelskoj cijevi s dvosmjernim prometom, pristižu tisuće motornih vozila. Bila je to subota nadnice za bešćutnost odličnika dviju država europske naddržave. T   

 

 

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Sandra Pusica
  #1 Sandra Pusica 4 srpnja, 2020, 23:32

  Opipljivo svjedočenje Kako sam dobio zajam

  Pozdrav svim građanima Hrvatske i šire Moje ime je gospođica Sandra Pusica. Ovdje sam da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobio zajam od 150000 eura od pouzdanog zajmodavca zvanog gospođa Dora Wealth, dobio sam zajam od 2% kamate, ona daje i sve vrste kredita poput osobnih zajmova, dugoročnih zajmova, poslovnih zajam i kratkoročni zajam itd. Ako vas zanima zajam, možete se sigurno obratiti izravnom e-mailom na: [email protected] WhatsApp (+16014560144)

  Hvala vam na vašem vremenu dok čitate.”””””””””””””

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Linda Mark
  #2 Linda Mark 3 srpnja, 2020, 08:47

  KAKO DOBIM MOJI KREDIT OD OVE VELIKE TVRTKE

  Pozdrav dragi moji ljudi, ja sam Linda McDonald, trenutno živim u Austinu Texasu, SAD. Trenutno sam udovica s troje djece i zapala sam u financijsku situaciju u travnju 2020. godine i trebalo mi je refinanciranje i plaćanje računa. Pokušao sam tražiti kredite od raznih zajamnih tvrtki, privatnih i korporativnih, ali nikad s uspjehom, a većina banaka mi je odbila kredit, ne puni plijen onim tamošnjim vragovima koji ih nazivaju zajmodavcem samo-novca, svi su prijevara, sve što žele je vaše novac i više ih nećete čuti, učinili su mi to dva puta prije nego što sam upoznao gospodina Davida Wilsona, najzanimljiviji dio toga je da mi je zajam prebačen unutar 74 sata, pa ću vam savjetovati da kontaktirate gospodina Davida ako zanima vas zajam i sigurni ste da ga možete vratiti na vrijeme, možete mu se obratiti e-poštom ……… ([email protected]) Nema kreditne provjere, nema cosignera sa samo 2% kamatne stope i boljim planovima otplate i Ako želite kontaktirati bilo koju firmu vezano za osiguranje zajma bez osiguranja, tada se danas obratite gospodinu Davidu Wilsonu za vaš zajam.

  Nude sve vrste zajma.
  Kratkoročni zajam (5_10 godina)
  Dugoročni zajam (20_40)
  Zajam za medijski termin (10_20)
  Oni nude zajam poput
  Zajam za dom …………., Poslovni zajam …….. Dug kredita …….
  Studentski zajam ………., Zajam za pokretanje posla
  Poslovni zajam ……., kredit tvrtke ………….. itd
  E-pošta ………. ([email protected])
  Kada je riječ o financijskoj krizi i zajmu, onda je financijski zajam David Wilson pravo mjesto za molim vas, recite mu samo ja gospođa Linda McDonald da vam usmjerim sreću ………………. ….

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Ugnjetači Hrvata
  #3 Ugnjetači Hrvata 2 srpnja, 2020, 15:18

  Jebo ih Franz Josef I. Košutič, ministar unutarnjih dela kraljevine šugoslavije, Bundekanzler Kurac i Janša. Ugnjetači Hrvata

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Ugnjetači Hrvata
  #4 Ugnjetači Hrvata 2 srpnja, 2020, 15:15

  Jebo ih bundekanzler Kurac i Janša. Ugnjetači Hrvata

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code