SDP: NEMOJMO DOZVOLITI DA NAS TELEOPERATERI OZRAČUJU PO ZAKONU

SDP: NEMOJMO DOZVOLITI DA NAS TELEOPERATERI OZRAČUJU PO ZAKONU

5. srpnja, 2019.

 

Usprkos činjenici da se Odluka o izmjeni GUP-a Grada Zagreba donosi na netransparentan i nezakonit način, bez poštivanja procedure i provođenja javne rasprave, Klub zastupnika SDP-a u Gradskoj skupštini podnio je dva amandmana na članak 44. GUP-a.

Amandmanima predlažemo zadržavanje dosadašnje razina zaštite stanovništva od zračenja radio frekvencijskih elektromagnetskih polja baznih stanica tele operatera, koja bi, predloženim izmjenama bila drastično narušena.

Predlaže se da se postojeće razine jakosti elektromagnetskih polja i gustoće toka snage zadrže kao i do sada, na cijelom području Grada, jer bi njihovo sužavanje samo na područja D2, D4 i D5 otvorilo mogućnost primjene bitno viših razina zračenja i u području povećane osjetljivosti, primjerice i stambenim prostorima.

Predlaže se i zadržavanje uvjeta da antenski stupovi moraju biti barem 12 m viši drugih građevina u krugu 100m. Ukidanje tog kriterija omogućilo bi legalizaciju svih baznih stanica u Zagrebu koje su postavljene protivno GUP-u, kao i njihovo postavljanje još niže i još bliže mjestima na kojima borave uključujući i djecu te ostale ranjive skupine.

Postojeće granice dopuštenih razina zračenja, iako bitno niže od vrijednosti koje su propisane Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja MZ, još uvijek su višestruko više od primjerice granica u Parizu, Beču ili Bruxellesu.

Opravdanje da je izmjena članka 44. GUP-a nužna da bi se „omogućio razvoj telekom mreže“ nameće pitanje zašto bi kriteriji i pravila, koja postoje u drugim europskim gradovima, uključujući i prostorno-urbanističke za smještaj baznih stanica, ometali razvoj telekom mreže u Zagrebu, ako ne ometaju u drugim europskim gradovima?

Postojeći kriteriji u GUP Zagreb uvedeni su nakon što je to tražilo nekoliko tisuća građana u javnoj raspravi 2014. Godine.

Klub SDP-a oštro se protivi pogoršanju postojećih standarda zaštite građana od izlaganja prekomjernoj radijaciji elektromagnetskih polja baznih stanica i traži, u interesu zaštite zdravlja građana, a poglavito djece, prihvaćanje našeg amandmana.

Zvane Brumnić

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. Maria Guadalupe
    #1 Maria Guadalupe 3 kolovoza, 2019, 20:49

    Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: ([email protected])
    za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code