SANADEROV MILIJUN

SANADEROV MILIJUN

27. studenoga, 2012.

 

Piše: Saša Radović

10 nepravomoćnih Sanaderovih godina! Očekivana presuda za većinu hrvatskog puka, no za analitičare hrvatske stvarnosti taj događaj ima nekoliko odvojenih komponenata. Kao prva, to je otvaranje Pandorine kutije – prva osuda jednog ratnog profiterstva i puštanje mnoštva zlih duhova u hrvatsko ozračje. Druga, ne manje važna komponenta je poruka Hrvatskom saboru, Vladi RH, te mnoštvu inih, lokalnih i bivših političara da njihova nedodirljivost nije notorna konstanta.

Daleko najvažnija komponenta koju je otvorila Sanaderova presuda ispitivanje je porijekla enormnih imovina 262 lopovske obitelji Tuđmanovih tajkuna kojima je on namijenio vladanje Hrvatskom. Mogao bi ih netko upitati: „Odakle vam ta vila, stanovi, jahta, maybach, puni računi…? Jučer niste imali ništa.“

U HRVATSKOJ  PRIJE RATA BILO 17 MILIJUNAŠA

U Hrvatskoj je prije 1990. godine bilo samo 17 milijunaša, uglavnom povratnika iz inozemstva, dakle barem 200 ostalih svoje je milijune steklo ratnim profiterstvom i pretvorbenim kriminalom, krađom inozemnih donacija, drogom, duhanom, trgovinom ljudima… Bilo je tu i Velikih Hrvata koji su jeftino kupovali oružje i streljivo, pa zatim nama na ratištima skupo ga prodavali. Bilo ih je koji su hrvatsku naftu slali u SAO Krajinu i zaradili milijarde. Vozači kamiona, kojima je naša tadašnja politička elita 1991. prošvercala 12 tona jugoslavenskih dinara u Bosnu i Hercegovinu – postali su milijunaši. Na povratku u Hrvatsku, s tih kamiona punih vreća konvertibilne valute, vozači su po koju vreću bacali u svoje dvorište. Za one neupućene treba reći da su dinari u Hrvatskoj pretvoreni u HRD-e, te da je te dinare po međunarodnim zakonima trebalo uništiti.

No, toga je još i koš!

Nadali smo se da ćemo kazniti zločince, ali ako se vratimo iz ratnih godina u 2012. rezultat je više nego jadan. Nepravomoćno je osuđen samo jedan ratni profiter, Ivo Sanader. Ivo je opljačkao Republiku Hrvatsku za jedan, jedini milijun DEM iliti za 3.650.000 kuna. On to mora vratiti što znači da će Republika Hrvatska, za 21 godinu bezočne pljačke – ratne, pretvorbene i ine – inkasirati ukupno jedan bijedni milijun bivših njemačkih maraka. U odnosu na štete koje se mjere stotinama milijarda, to je zanemariv dio jednog promila.

Pa ipak, „Sanaderova milijun“ neprocjenjiv je kao presedan, kao otvaranje Pandorine kutije, kao mogućnost moralnog ozdravljenja Hrvatske. Doduše, to Turudićevo puštanje zlih duhova na slobodu dogodilo se prerano, tako da će se neki duhovi mirno vratiti u kutiju. Još je na njihovom braniku Mladen Bajić koji vrlo pozorno bira koga će i što optužiti. Optuženi za sada mogu biti samo politički mrtvaci i prokazatelji zločina, a nikako bogati lopovi. No, vrijeme čini svoje, elementarna nepravda ne može biti vječna.   

„Sanaderov milijun“ postao je svjetski poznat i bit će ga teško pokriti tamnom krpom i sakriti od javnosti. Zaspali puk budi se i prstom upire u prpošno i bahato društvo mnogih Sanadera. Tih Sanadera puna je Hrvatska, treba im uzeti, konfiscirati ono što su pokrali.

PRETPOSTAVKE BLISKE BUDUĆNOSTI

Analize iliti „raščlambe“ najbolje je raditi bez emocija. Treba odbaciti ljubav, simpatiju ili mržnju i hladno tretirati činjenice. U konkretnom slučaju, a nakon „Sanaderovog milijuna“,  moguće su dvije pretpostavke bliske budućnosti: Jedna dobra, jedna loša!

Najprije, loša:

1.)  Daljnja dugogodišnja zaštita crnog kapitala u Hrvatskoj koju provodi DORH u suglasju s Vladom RH. Poznato je da su podnijete stotine kaznenih prijava s dokazima ili s čvrstim indicijama o ratnom i pretvorbenom profiterstvu – i bačene u koš! Poznato je i da Vlada RH izjavljuje da nema želju inicirati progon navedenog kriminala.

A onda, dobra:

2.)  Inzistiranje Vlade RH na ispitivanju porijekla imovine. Rješenje je jednostavno i može se provesti s dva pitanja: „ODAKLE VAM TO?“ i „JESTE LI PLATILI POREZ NA TO?“

A, zatim opljačkano vratiti Republici Hrvatskoj! T

Anno Domini MMXll.

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code