QUO VADIS, PATRIA NOSTRA?

QUO VADIS, PATRIA NOSTRA?

20. lipnja, 2013.

 

Piše: Saša Radović

 

Prijevod, „Kuda ideš, domovino naša?“ i ratno vozilo Patria AMV dva su različita pojma, ali su prepletena na hrvatski način. Naime, domovina naša trajno je obilježena mitom i korupcijom, a isto tako i kompanija Patria proizvođač višenamjenskih oklopnih vozila. Ta, godinama poznata zajednička obilježja rezultirala su akcijama – ali ne u Hrvatskoj!

Za razliku od Hrvatske (mi imamo DORH!) u inozemstvu postoje učinkovita tužiteljstva, „institucije koje zaista rade svoj posao“. U prodaji vozila Patria AMV otkriveni su tragovi korupcije. Otvorena je Afera Patria, otvorene su istrage i podignute optužnice. Donesene su prvostupanjske presude za korupciju.

Za sada „stradala“ su samo četiri „psa rata“, sudionika osuđena zbog korupcije pri prodaji naoružanih oklopnih vozila, a posredno zbog bogaćenja na krvavim ratnim zbivanjima.    

Wolfgang Riedl, glavni lobist za oružje, osuđen je na tri godine zatvora. Oduzima mu se Patrijina provizija od 1,4 milijuna eura, a mora platiti i kaznu od 850.000 eura jer nije platio porez na proviziju.

Bivši slovenski premijer Janez Janša i dva njegova suradnika prošli su mnogo bolje. Slovenija je ipak periferni dio Balkana pa su i presude aljkavije nego u Austriji. Janša je osuđen na dvije godine zatvora, dva suradnika na po 22 mjeseca, a svi moraju platiti po 37.000 eura. S obzirom na to da je Riedl, prema optužnici prenio u Sloveniju mito u iznosu od više stotina tisuća eura, Janša i comp. vjerojatno su primili znatno više nego po 37.000 eura. Presuda slovenskom trojcu je blaga.

MITO POSTOJAO I U HRVATSKOJ

Temeljne odrednice Afere Patria su sljedeće:

Slovenija je s finskom kompanijom Patria sklopila ugovor za 135 oklopnih vozila “težak” 278 milijuna eura, što znači da jedno vozilo stoji 2,059 milijuna eura. Oklopna vozila Patria AMV (Armored Modular Vehicle) cijenjena su na tržištu naoružanja.

Hrvatska je također sklopila ugovor s Patrijom, no to je znatno „mutniji“ ugovor, dovoljno fleksibilan „da po koji milijunčić procuri“. Tu poznatu hrvatsku „fleksibilnost“ najbolje je prezentirati izvornim podacima:

 „U ugovoru vrijednom 112 milijuna eura naručeno je 84 AMV-a u verziji 8×8.[1] Prvotni plan je bio uz 84 vozila u verziji 8×8 kupnja još 42 AMV-a u verziji 6×6, ali je ideja odbačena. U planu je kupnja još 42 AMV-a u verziji 8×8. Prvih šest vozila u Hrvatsku bi iz Patrijine tvornice u Finskoj trebala stići do kraja 2008. Preostala vozila proizvodit će se u Đuri Đakoviću. Svih 84 vozila bit će isporučeno do 2012. godine,[9] a prva dva vozila su isporučena iz Finske 9. prosinca[10]. Dopremljena su u tvornicu “Đuro Đaković” gdje će biti izvedena dodatna testiranja te ugrađena daljinski upravljana strojnica[10].“

Ako pročitate ponovno, opet nećete biti pametniji. Valjda je stiglo 6 vozila, valjda “Đuro Đaković” proizvodi ostala vozila…? Valjda…? Koliko novca ide Petriji, koliko Đuri Đakoviću? Dovoljno nejasno da može biti ovako i onako, a to je polje na kojem hrvatski manipulanti najbolje žanju.

SEDAM IMENA

Policijsko izvješće iz Finske o navodnom mitu pri kupnji oklopnih vozila u Hrvatskoj navodi sedam imena: Vlatko Cvrtila, Franjo Gregurić, Bartol Jerković, Stjepan Mesić, Radomir Panjević, Berislav Rončević te Vladimir Zagorec. U Finskoj je dokazano da je mita u Hrvatskoj bilo – no u izvješću navedene osobe nisu tretirane kao osumnjičenici nego su to tek početne pretpostavke na temelju kojih hrvatska strana treba nastaviti posao, odnosno istragu.

Tu se pokazuje sva naivnost razvijenih demokratskih država u odnosu na hrvatski „pregovarački lobi“ s dugogodišnjim iskustvima u mutnim poslovima. Oni smatraju da lopove treba kazniti – naši, kako eskivirati! Slučaj bi trebao preuzeti valjda DORH, odnosno inačica USKOK s policijom? Na ovo će se hrvatski čitatelj samo posprdno nasmiješiti. S jedne strane znamo „učinkovitost“ Mladena Bajića, a s druge strane stoji grupa osoba premazanih svim mastima. Radi se o moćnom Greguriću, o lukavim, Zagorcu i Cvrtili i o prelukavom Mesiću. Rončević se već dokazao izvlačenjem iz sličnih slučajeva. Nema nikakve sumnje: „Tresla se brda, rodio se miš!“. Ništa, baš ništa, imamo mi stotine slučajeva ili predmeta s evidentnim dokazima – pa opet ništa! A, uz ove „početne pretpostavke“ iz Finske, i uz uspavani DORH – sva sedmorica s popisa mogu mirno spavati.

Ona moralna strana – drugo je pitanje! S obzirom na navedene osobe, te na opću hrvatsku praksu uvedenu 1990. godine i danas dovedenu do savršenstva, ne bi trebalo vršiti nikakve predradnje ni istrage. U Hrvatskoj po takvim pitanjima nema nikakvih sumnja – ZNA SE! Gospoda s liste trebala bi podijeliti sudbinu Janeza Janše i njegovih suradnika bez istrage i bez suda.

Iako se čini da je nepravedno suditi bez suda – ovo je Hrvatska, zemlja u kojoj je 98% dokazanih pretvorbenih pljačkaša – amnestirano. Tim multimilijunašima nije se sudilo – ali ZNA SE, krivi su, pokrali su, opljačkali! Svih 98% pretvorbenih pljačkaša trebali bi podijeliti sudbinu osuđenih lopova, krijumčara, provalnika… Tomu treba dodati ratne profitere i elitu koja je milijardama zaduživala domovinu bez dozvole naroda i dio kredita slala na privatne račune.

Aferu Patria zatvorit ćemo prije nego što je otvorimo. Ni prvi, ni zadnji puta, izvješće finskih istražitelja završit će, najprije u mašini za rezanje papira, a zatim u košu za smeće. A zatim će na papiru sa službenom glavom, pečatom i potpisom biti napisano da nema relevantnih dokaza, te da se istraga obustavlja. Kopija na engleskom stići će u Finsku.

Možda u nekom novom životu Hrvatske – nakon 30. lipnja 2013. – neko novo tužiteljstvo bude manje blagonaklono kriminalcima? Možda kriminalcima budu podizane optužnice? Možemo se barem nadati! Možda će nam pomoći 5 milijuna i 200.000 kuna koje ćemo potrošiti na proslavu dočeka EUROPE na ovaj dio Balkana, uvečer 30. lipnja 2013.? Zlobnici kažu da se ti milijuni troše na „dernek“ elite.

Naš premijer Zoki ne misli tako. Njegov Ured priopćava: „Nije 5,2 milijuna kuna za slavlje elite, nego za vas dragi građani!“ 

Vjerujete li našem premijeru?

Anno Domini MMXIII. T

 

2 komentara

Uskoči u raspravu
  1. dolamica
    #1 dolamica 21 lipnja, 2013, 02:25

    Slucaj Patria ce zavrsiti isto kao i Daimler Benz..

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code