LUSTRACIJA VLASTI

LUSTRACIJA VLASTI

30. listopada, 2013.

Piše: Saša Radović

Sapunica Lex Perković ide dalje, predvidljivo, kraj se zna! Realizira se najgluplja hrvatska krilatica: „Neka institucije rade svoj posao!“ Institucije rade točno onako kako smo znali da će raditi – ako se to što rade može nazvati radom! Bolje je reći; podla, prozirna prevara! Scenarij je bio definiran tri dana prije ulaska Hrvatske u EU, 28. lipnja 2013. godine, donošenjem sramnog akta kojim se amnestiraju autori i egzekutori ubojstava hrvatskih domoljuba. Sljedećih mjeseci mogli smo pratiti farsu kojom hrvatska vlast pokušava prevariti EU i konačno osloboditi Josipa Perkovića i njegov zločinački klan. To su pravne eskivaže, promjene zakona, ustava, datuma zastara… Razgovori s Viviane Reding, Manuelom Barossom, laži, prevare, prevare… Daleko bi poštenije bilo da je s Markovog trga upućena konkretna poruka: „Ne damo naše udbaše! I točka! Ako treba, napustit ćemo EU, ako treba – i ratovat ćemo“.

BAJIĆ NE VIDI I NE ČUJE

Na sramotu svojih građana, Vlada RH i dalje hoće biti poštena i j…..! U igru je ubačen najveći hrvatski adut, čovjek za sve sisteme, za sva vremena i za sve zastave. Svejedno mu je, je li to šahovnica, crvena petokraka ili kukasti križ. Gleda, a ne vidi – vidi samo ako netko kimne odozgo. Mladen Bajić potegnut će „predistražne“ radnje. Mladen ima na raspolaganju dvije solucije; može po običaju zatvoriti oči i ne naći ništa – nikada UDBA nije nikoga ni ubila, ni ubijala. Druga solucija još je bolje rješenje; hrvatski sud osudit će Josipa Perkovića na 50 ili 100 sati „humanitarnog rada“. A zatim ga više ne moramo isporučiti Njemačkoj – jer se dva puta ne može suditi za isto djelo. Vrli dvorski pravnici objasnit će da izraz „ne bis in idem“ (ne dva puta isto) vuče korijene iz rimskog građanskog prava i da je to opće priznati princip.

Perkovićev odvjetnik Nobilo smije se s TV ekrana, sve mu je jasno. I svima nama je jasno!

Ostaje pitanje, je li Angela Merkel tako naivna? Ovih je dana oštro napala moćnog Obamu za prisluškivanje mobitela – hoće li dopustiti bahatom, bezobraznom i neodgojenom premijeru s Balkana da je vuče za nos?    

Oprobanim sistemom „vidim ga, ali ga ne vidim“ ovih dana odvijaju nam se i neki drugi igrokazi. U skupim milijardskim scenografijama Hrvatske gospodarske komore i HAC-a kao lutke na koncu poskakuju veliki glumci, Nadan Vidošević i Božidar Kalmeta. Vidi ih cijela Hrvatska i cijeli svijet, samo Bajić ne vidi, ni ne čuje. I Nadan i Božidar pokazuju vesela lica, smješkaju se. Znaju da neće grom u koprive, a još manje – u hobotnicu! Hobotnice su zaštićene od groma, žive na kamenitom morskom dnu. Naša hobotnica čiji su krakovi spomenuta dvojica glumaca zaštićena je još bolje, ima kordone policajaca i specijalaca. Ako treba njihove će se duge cijevi okrenuti prema svakome, pa i prema svome narodu.

Igrokazi HGK i HAC u svojim scenarijima imaju zaplete i finese zavaravanja svekolikog puka. To su problemi „eventualnih“ naplata šteta kojima su nositelji drama oštetili državu Hrvatsku. Njima je – kao(!) – blokirana imovina! Ured koji se brine o blokiranoj imovini ima problema, jer je to teško održavati. Građevine koje se ne održavaju, propadaju, skupe limuzine treba također održavati… Što ako glavni krivci – nisu krivi? Prozirna i naivna obrana klana hobotnice! Zašto država Hrvatska odmah ne oduzme optuženima sve što je nezakonito stečeno? To nije stvar ni istrage, ni suda – nego je elementarna pravda, osma Božja zapovijed: „Ne kradi!“. Ne radi se o nekoj višoj matematici nego o najprimitivnijem računu, o tablici množenja. Dijete iz osnovne škole može izračunati je li imovina srazmjerna mjesečnim i godišnjim primanjima dotične osobe. Ako nije, krali su, pljačkali – treba milijune ili milijarde konfiscirati! Svako odgađanje samo je pomoć lopovima.

U konkretnom slučaju, našem lijepom Nadanu i simpatičnom Božidaru, te njihovim bližim i daljim srodnicima treba pogledati što imaju. A zatim pronaći kolika im je godišnja zarada i koliko su platili poreznih obveza. I odmah konfiscirati višak! Ako se slučajno dogodi da je najbogatija Hrvatica, gospođa Vidošević, mogla od svoje penzije kupiti ili sagraditi to što ima – treba je odlikovati ordenom kneza Drpimira s lentom.

U igri je i glupa sekvenca o ostavkama. Vesna Pusić i Maras traže ostavke Vidoševića i Kalmete. Ma, kakve ostavke – lisice na ruke i konfiskacija imovine!

Nesreća za hobotnicu je to što imamo novinare, aktiviste i zviždače. Do sada su sve, ama baš sve, velike afere inicirali novinari i zviždači. DORH je u tom kontekstu smiješno i spominjati. Kalmeti se dogodio Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata. Stanić je potegnuo kaznenu prijavu, no slične kaznene prijave mogu se brojiti stotinama i tisućama. 99,9% tih prijava ubačene su u stroj za rezanje papira i zatim spaljene, a onaj 1 promil – godinama se procesuira. Stanićeva prijava ući će u taj promil zbog timinga, zbog vremena u kojem se zaista događaju izvjesni pomaci. Do sada apsolutno pasivna i poslušna javnost pokazuje znake nemira. Žamor po kafićima i tihe kritike vlasti na obiteljskim ručkovima postaju glasnije. Previše je prebogatih i previše je presiromašnih. Siromašna Hrvatska ima najviše bogatih tajkuna po glavi stanovnika od svih postkomunističkih država.

POPRAVAK DRŽAVE

Drmaju se granice tolerancije, a što je apsurdno – Vlada RH u tome zdušno pomaže. Trojac; Milanović, Linić i Bajić, čini sve da što prije ovaj uništeni narod počne popravljati ovu uništenu državu. Još malo, još neki HAC, HKG, Croatia osiguranje, Fima media, Ina, rasprodaja Hrvatske, koncesije na 200 ili 300 godina, porezi, harači, harači… Ne treba se zavaravati da će popravak uništene države Hrvatske biti lagan. Zavaravaju se svi oni koji misle da nam je vlast glupa, naivna i da ne zna što radi. Sav taj Markov trg odličan je misleći stroj. Čuvaju svoj mandat i žive kao bubreg u loju, grabe što se ugrabiti da. Voze se u preskupim limuzinama, zrakoplovima, helikopterima… A kad mirno prepuste mandat oporbi – opet će sjediti u polupraznoj sabornici i opet će živjeti kao bubreg u loju.

Neovisno o desnoj ili lijevoj opciji, 700 do 800 istih dužnosnika dvadeset se godina rotiraju s funkcije na funkciju. Od 1990. do danas isti ljudi obnašaju sve vodeće položaje u državi. Jedino rješenje opstanka države Hrvatske lustracija je tih opskurnih likova.

Da se više nigdje i nikada ne pojave.

Anno Domini MMXIII. T

9 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Sanja
  #1 Sanja 8 studenoga, 2013, 21:18

  Lustrirati vlast?!
  Zar sadašnja država nije institucija koja postoji kako bi kapitalistička klasa imala sredstvo političke kontrole nad ukupnim stanovništvom. U feudalizmu je država, recimo, bila aparat plemstva.
  To što TI, ajme jadan, nisi u poziciji političke moći poput većih kapitalista je tvoj problem zbog kojeg imaš komplekse, ali nikako ne mijenja ukupnu sliku. To što TI nemaš koristi od ovakve države ne znači da kapitalizam kao sustav nema.
  Država nije samo totalitarna birokratska diktatura, kako ju ti zamišljaš u svojem svijetu, nego aparat kojim se vrši nadzor nad nekim područjem, u svrhu promicanja vlasti određene klase.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. liberal 891
  #2 liberal 891 31 listopada, 2013, 14:30

  [quote name=”Guest”]Imamo sreću da će krupni kapital, štiteći tako svoje interese, zaštititi i sve “one” koji su (ovdje) u njemu involvirani a “ostalima” (ako se nekako ne snađu) … Boga mi – neće biti lako.[/quote]
  I autor ovog članka se pokušao “snaći”, ali nije imao sreće.
  Kažu, … “zdravlje je najvažnije” … ne, nije, jer su “oni na Titaniku” svi bili zdravi – ali nisu imali sreće.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Guest
  #3 Guest 31 listopada, 2013, 13:34

  Imamo sreću da će krupni kapital, štiteći tako svoje interese, zaštititi i sve “one” koji su (ovdje) u njemu involvirani a “ostalima” (ako se nekako ne snađu) … Boga mi – neće biti lako.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. penzioner
  #4 penzioner 31 listopada, 2013, 08:42

  Ne berite brigu, sve bu to sredila CIA, NSA, MI6, Mossad i njihove sluge u službenoj Hrvatskoj.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. branitelj
  #5 branitelj 30 listopada, 2013, 23:40

  Ima i teorija da je problem Hrvatske upravo to sto nema mafiju… Veliki postotak onih koji cine mafiju su potomci oficira JNA i jako velik broj njih su Srbi. Tako da proizlazi cinjenica da HR ima srpsku i jugoslavensku mafiju…

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. zen
  #6 zen 30 listopada, 2013, 23:24

  Drugim riječima, hrvatska mafija je najbolja na svijetu, ispunila je mokre snove svih prošlih i sadašnjih svjetskih mafijaša. Uložila je kriminalno stećenu lovu u legalan biznis koji sad donosi pare.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Don Ivan Grubišić
  #7 Don Ivan Grubišić 30 listopada, 2013, 23:03

  Četiri su nacionalne sramote u RH: politika, izrođena u politikantstvo, usmjerena na stranačke i vlastite interese, a ne prema općem dobru; sudstvo, jer država u kojoj ne funkcionira sudstvo ne može se nazivati državom; umreženost kriminala, korupcije i mafije, koji jedni drugima čuvaju leđa; te šutnja ‘moralnih vertikala’ koje šute.

  Nisu najgora vremena u kojima se ne može govoriti i pisati, nego ona kada se to može raditi, ali se ne može utjecati ni na što.

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Guest
  #8 Guest 30 listopada, 2013, 23:00

  Hrvatskom vlada šest mafijaških skupina iz sektora: politike, bankarstva, građevine, duhanskih prerađevina, turizma i ekologije (zagađivači), kojima treba pridodati i “klasičnu” albansku mafiju, te specifičnu – sportsku mafiju. Također, prisutna su i tri izuzetno opasna lobija: trgovačko-uvoznički, odvjetnički te obavještajni koji, kao i mafijaške skupine, podrijetlo vuku iz famozne objave predsjednika Franje Tuđmana o dvije stotine odabranih pojedinaca i obitelji koji će upravljati zemljom.

  A vi se uhvatili ova tri naša hrabra partizanska sina … poput kakvog raspamećenog četnika.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code