STRELJANJE ZBOG ZLOPORABE POLOŽAJA

STRELJANJE ZBOG ZLOPORABE POLOŽAJA

4. travnja, 2014.

kolumna-opljackano-LN

Piše: Saša Radović

Milanovićeva izvanredna press konferencija 2. travnja 2014. zbog zaštite uhićene Marine Lovrić Merzel –  pokazala je svu političku bijedu Hrvatske. Nije u pitanju samo princip SDP-a, nego i opći politički stav koji truje Hrvatsku – koji nije prihvatljiv čak ni u divljim plemenima Amazone! Tamo odmah isključuju iz plemena one koji kradu. Kod nas se dužnosnici mogu hapsiti, istrage mogu trajati mjesecima ili godinama, možeš krasti milijune – sve dok DORH ne napiše optužnicu. A znamo kako radi taj bajni DORH – ili bolje reći, ne radi! Na nezakonitim pretvorbama u Hrvatskoj  –  DORH „radi“ već dva desetljeća i još nema optužnica. S obzirom na to da ta vrsta kriminala ne zastarijeva istrage mogu biti trajati – beskonačno! Tek nakon tog „beskonačnog“ predsjednik SDP-a prestaje vjerovati svojim članovima. Milanović odlično govori engleski, ali čitanje mu valjda ne ide najbolje. Nije pročitao ni jedan europski slučaj o moralnim ostavkama dužnosnika u razvijenim demokracijama. U engleskom tisku mogao je naći da je u Velikoj Britaniji Jacqui Smith dala ostavku, jer je njezin muž na trošak države pogledao dva ‘pornića’! Švedska ministrica Maria Borelius svojevoljno je napustila vladu kad se otkrilo da je zaposlila dadilju ‘na crno’ a druga, također švedska ministrica, dala je ostavku zbog kupovine dječjih pelena na službenu ‘karticu’. Trošak je odmah podmirila ali je ostavku morala ‘zadržati’. Ako to usporedimo s našom Merzelicom, i ne samo Merzelicom – većinu hrvatskih građana zaboli trbuh.

GRAĐANI PLAĆAJU ORGIJE

Cijela ta kratka press predstava završila je porukom – birali ste nas na izborima i trpite nas do novih izbora. Bez ikakve grižnje savjesti Zoki je branio svoje pulene Merzelicu i Sabu do grla umočenih u pekmezu. Rekao je da će neke sumnje (o procjeni zgrade županijskog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć) DORH moći dokazati tek nakon nekoliko mjeseci. Po njemu Marina Lovrić Merzel do tada će mirno nastaviti svoj posao županice. Građani će i dalje plaćati „orgije“ u Lovačkoj kući Hrvatskih šuma u šumi Brezovica i estetske operacije super županice. O krađama ne ćemo – to se samo po sebi razumije!

Lider SDP-a gadno se zapetljao u svezi suspenzije svoje članice Predsjedništva. Rekao je se ne može suspendirati člana stranke ako je biran na stranačkoj konvenciji te da član može sam podnijeti ostavku.

Zavirili smo u Statut SDP-a i pronašli članak 19. iz kojeg slijedi da Predsjedništvo SDP-a može odmah sa svih funkcija suspendirati i/ili isključiti člana stranke ako smatra da njihovo djelovanje šteti ugledu SDP-a. Dakle, ili je premijer lagao svekolikom puku, ili nema pojma o statutu svoje stranke. Iako je laž sastavni dio hrvatske politike, ni jedno ni drugo – ne valja! I ne samo da ne valja – nego je sramotno! Čak i golubovi (da ne kažemo, vrapci) znaju da je Merzelica i te kako naštetila ugledu SDP-a.

No, ova Milanovićeva izvanredna press konferencija nevažna je u odnosu na same razloge sazivanja, na Marinu Lovrić Merzel i na Željka Sabu. Mnogo je važnije ono što smo sagledali iza riječi hrvatskog premijera – prevaru, neprincipijelnost, dvostruka mjerila, fanatičnu obranu svojih „utopljenika u pekmezu“… i ono što je upropastilo Hrvatsku – toleranciju zloporabe službenih položaja. Nije to samo kriminalna tolerancija ratnog i pretvorbenog profiterstva, nego se „rak rana“ provlači u sve segmente naše nacije. Dužnosnici koriste tu zloporabu i „na sitno“, na fiktivne putne račune, na besplatna ljetovanja na nečijim jahtama, na peglanje službenih kartica i na mnoge načine koje naivni i slijepi puk – ne vidi.

Toleranciju zloporabe službenih položaja nije započeo Milanović, ali je zdušno podržava. Ova press konferencija ukazuje da njegovo olako prihvaćanje milijardskih šteta od tisuća zloporaba službenih položaja – nije izuzetak u hrvatskoj politici. Tisućama pretvorbenih tajkuna i stotinama političara koji su korištenjem svojih položaja okrali Domovinu nitko ne traži da vrate opljačkano. Zanemareni su i slučajevi gdje izvjesni političari nisu krali za svoju korist – ali su nesavjesnim radom ili neznanjem prouzročili goleme štete. I takvi slučajevi podliježu sankcijama. Imamo mnoštvo današnjih saborskih zastupnika koji su na svojim bivšim funkcijama doveli Hrvatsku na prosjački štap, a danas beru kraljevska primanja i privilegije (Kosor, Šuker, Linić i niz drugih…).

Zoran Milanović vjerojatno nikada nije razmišljao o štetama zloporabe službenih položaja, jer nikada o tome ne govori kao o ozbiljnoj temi koja ruši našu državu. S obzirom na to da je SDP direktni slijednik Titove SKJ – trebao bi znati da su se ti njegovi prethodnici krvavo obračunavali sa zloporabama službenih položaja. U ono „olovno vrijeme“ to je bilo vrlo surovo i danas neprihvatljivo – ali je činjenica da i zločinci koji danas svojim položajem pljačkaju sve nas, zaslužuju primjerene kazne.

Iz svoje pismohrane prezentirat ću dva poratna dokumenta na slovenskom. Ukratko ih prevodim, ali dostavljam i preslike originala:

STRELJNI ZBOG ZLOPORABE POLOŽAJA

Korošec Maks sin Mihe rođen 27.9.1913. u Celju, tekstilni tehničar, Slovenac, državljanin FNRJ, osuđen u sudu u Mariboru (K35/48) kao direktor tekstilne tvornice u Mariboru, prouzročio je nepravilnim postavljanjem plana pad produkcije. Nije opskrbio potrebnim sirovinama proizvodnju – te je zbog ZLOPORABE SLUŽBENOG POLOŽAJA osuđen na smrt strijeljanjem. Kazna je izvršena 10.6.1948. u Ljubljani.

Smiljanič Nikola, sin Franca, rođen 6.4.1909., Poljane, Karlovac, Hrvat, jug. država, trgovac, osuđen je na sudu u Mariboru (K35/48) zbog velikih krađa u tekstilnoj tvornici u Mariboru na smrt strijeljanjem. Kazna je izvršena 10.6.1948. u Ljubljani.

Da se kojim slučajem vratimo u „olovno vrijeme“ i kod nas bi mnogi završili pred streljačkim vodom. Dobar primjer bila bi dva bivša visoka dužnosnika Republike Hrvatske; Mladen Bajić i Ivo Sanader.

Ratnim i pretvorbenim profiterstvom Hrvatska je opljačkana po nekim procjenama od 20 do 30 milijarda dolara. Novo komponirane bogataše bilo je lako otkriti, jer do 1990. godine nisu imali ništa, a 98 posto pretvorbi bilo je nezakonito. Nakon zakonskog temelja o nezastarijevanju tih zločina – državni odvjetnik Bajić na svoju ruku amnestirao je zločince – nije otvarao istrage – i tajkunima ostavio nezakonito stečenu imovinu. Šteta od te zloporabe službenog položaja pregolema je, čak veća i od onih 30 milijarda dolara, jer je Hrvatska postala poznata u svijetu kao zemlja gdje se kriminal ne kažnjava – ili selektivno kažnjava. Nevažno je pitanje, je li Bajić izvlačio korist od nekih bogatih kriminalaca putem privatnih odvjetnika (javno objavljeno po jednom čelniku nove stranke!).

Drugi bivši visoki dužnosnik Ivo Sanader također bi pao pred streljačkim vodom. Nedvojbeno je da je pokrao više od gore navedenog Smiljanić Nikole iz tekstilne tvornice u Mariboru.  

Ni u kojem slučaju ne želim reći da bi se naš premijer trebao ugledati na idejnog mentora SKJ, druga Tita i na njegove drakonske kazne – ali ne treba sasvim zanemariti kažnjavanje rušenja naše Domovine za koju su mnogi branitelji dali svoje živote. Jer državu nam ruše upravo takvi kao što su Sabo i Merzelica zbog kojih je spomenuta press konferencija održana.

 

Anno Domini MMXIV./XVIII. T

3 komentara

Uskoči u raspravu
  1. Guest
    #1 Guest 18 svibnja, 2014, 23:35

    kad ih suočiš sa konkretnom antifašističkom stvarnošću (iz 1943.) nema onda komentara (o)bijesnih desničara sa nabreklim vratnim žilama … trta, trta, … ahahahaha.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code