SAMO „LEX TOMO“ MOŽE DRAGIČEVIĆA SPASITI OD ZATVORA

SAMO „LEX TOMO“ MOŽE DRAGIČEVIĆA SPASITI OD ZATVORA

16. siječnja, 2013.

Danas je na adresu udruge „Zviždač“ došla obavijest Državnog odvjetništva  da su 31. prosinca 2012. pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu podigli optužnicu protiv bivšeg predsjednika Uprave INE Tomislava Dragičevića, radi kaznenog djela utaje i prijevare iz čl. 344. Kaznenog zakona.

Podsjetimo, udruga „Zviždač“ koju vodi Vesna Balenović 6.prosinca 2010. godine podnijela je kaznenu prijavu protiv Tomislava Dragičevića, zbog prijavljivanja lažnog prebivališta.

Još u listopadu 2004. godine Dragičević je prijavio fiktivno prebivalište u Dubravi Pušćanskoj, gdje mu se nalazi vikendica, a opće je poznato da ima stvarno prebivalište u Zagrebu, te da živi u obiteljskoj kući  pokojne punice Savke Dabčević Kučar u Rockfellerovoj ulici br. 57.

Sud ne bi trebao imati većih problema u dokazivanju pravog prebivališta okrivljenog Dragičevića.

„U proteklih deset godina Dragičević me u nekoliko predmeta kontinuirano, objesno sudski progonio i u zapisnik svakog suca osobno izjavio da živi u Zagrebu, u Rockfellerovoj ulici br. 57. i da mu je to mjesto prebivališta. Nije bilo govora ni o kakvoj Dubravi Pušćanskoj, na koju se sada pokušava izvući. Sve je razvidno u sudskoj dokumentaciji koju sam priložila uz kaznenu prijavu.“- rekla je Vesna Balenović.

Okrivljeni Tomislav Dragičević ovakvim nelegalnim ponašanjem, uspješno je preko 6 godina varao porezne vlasti i izbjegavao na sva primanja plaćati zagrebački prirez od 18 posto. Svoju poreznu oazu našao je u obližnjoj općini Pušća, gdje je prirez za 8 posto manji od zagrebačkog i iznosi ukupno 10 posto.

S obzirom da je u INI imao mjesečnu plaću 147.000,00 kuna, na taj način državu je u šest godina prevario za cca 296.000,00 kuna.

Ovom iznosu treba dodati još 200.000,00 kuna za koliko je krivim obračunom prevario proračun RH, kada je odlaskom sa pozicije predsjednika Uprave INE uspješno naplatio u svoju korist, dosad najveću zabilježenu otpremninu u Hrvatskoj, u iznosu od 6.784.555,00 kuna.

Dakako da to nije konačni iznos kojim se okrivljeni Tomislav Dragičević ogriješio o Kazneni zakon Republike Hrvatske. Trebalo bi svemu dodati još krivo obračunate prireze na još neutvrđeni iznos svih primanja koja je okrivljeni Dragičević dosada ostvarivao kroz brojna članstva u Nadzornim odborima i drugim tjelima trgovačkih i drugih društava.

Zbog lažnih obračuna i lažnog prikazivanja činjenica sebi je okrivljeni Dragičević ciljano priskrbio znatnu imovinsku korist, zbog koje bi ga Općinski kazneni sud u Zagrebu mogao kazniti kaznom od šest mjeseci do pet godina zatvora.

 „Ako ugostitelj iz bilo kojeg razloga ne prijavi poreznoj upravi jednu jedinu kavu, i time utaji 50 lipa, prijeti mu kazna do 500.000,00 kuna. Zanima me koliku će novčanu i zatvorsku kaznu za svoju utaju dobiti okrivljeni Tomislav Dragičević. Hoće li mu sud za olakotnu okolnost priznati familijarni pedigre, dugogodišnje prijateljstvo sa uglednim Stipom Mesićem ili će spas pokušati naći u donošenju nekog novog zakona npr. „Lex Tomo“ koji bi se odnosio samo na Dragičevića, ostaje nam vidjeti“- rekla je Vesna Balenović.

 „Fiskalizacijom blagajni koje posluju gotovinom država pokušava od ove godine uvesti red i kulturu plaćanja poreza. Iz tih i drugih prihoda država plaća službenike, liječnike,vatrogasce, profesore, vojnike. Ako izigravanje plaćanja poreza poput ovog Dragičevićevog država bude blagonaklono praštala, onda u državi uskoro možemo očekivati potpuni kaos. Analogno tome i građani bi onda bez ikakvih sankcija u marketima mogli uzimati robu po slobodnom odabiru, bez plaćanja. Presudom koja će uslijediti okrivljenom Dragičeviću, sud će poslati jasnu poruku građanima kako da se ponašaju.“ – rekla je Vesna Balenović.

U Zagrebu, 15. siječanj 2013.

Predsjednica udruge „Zviždač“

Vesna Balenović T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code