URIHO I DRŽAIĆ POVUKLI TUŽBE PROTIV NOVINARA-pismo Vlatka Klarića iz Zagreba

URIHO I DRŽAIĆ POVUKLI TUŽBE PROTIV NOVINARA-pismo Vlatka Klarića iz Zagreba

19. prosinca, 2013.

 

 

Kako je to kad pišeš istinu, a nađeš se na obtuženičkoj klupi, možda upravo najbolje zna poznati istraživački novinar Ivan Pandžić. Podsjetimo se, novinar ugaslog tjednika „Nacional“ otvorio je u svibnju 2012.g. aferu URIHO, napisao je seriju članaka na temu poslovanja URIHA – Ustanove za rehabilitaciju hendikepiranih osoba profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem. Hrvatska javnost napeto je, iz tjedna u tjedan, pratila njegove članke u „Nacionalu“. Redali su se članci „Afera URIHO – Iskoristili invalide za prelijevanje novca u privatne džepove“, Afera Uriho – Ravnatelj peticijom traži borbu protiv Nacionala i unutarnjih neprijatelja“„Novac invalida rodbini i podobnim tvrtkama“ i drugi.

Njegov stožerni članak svakako je „Afera URIHO – Iskoristili invalide za prelijevanje novca u privatne džepove“, u kojem je novinar Pandžić, temeljem niza vjerodostojnih dokumenata otkrio hrvatskoj javnosti kako je vodstvo Ustanove za rehabilitaciju 120 milijuna kuna vrijedne poslove dalo privatnim tvrtkama umjesto da sami proizvode. Ipak, Pandžić je bio još precizniji, te je naveo upravo ravnatelja URIHA Josipa Držaića glavnim krivcem što je novac završio u privatnim džepovima. Pandžić je pisao i o javnoj nabavi URIHA, te navodio primjere da se javna nabava namjerno izbjegava kroz nezakonito „cjepkanje“ njene vrijednosti, odabiru se skuplje ponude, a za URIHO bez natječaja rade rodbinski povezane osobe s vodstvom Ustanove.

U to vrijeme u Uriho ulazi i Gradski kontrolni ured, nalazi nepravilnosti, te izvješće o tome šalje MUP-u RH, Odjel gospodarskog kriminaliteta. Iako je Pandžić pisao istinu i iako je pisao na temelju niza vjerodostojnih dokumenata URIHO i Josip Držaić su digli nevjerojatnih 10 tužbi za klevetu protiv njega. Međutim, tko se klevete „laća“ …

Tako je sud pravomoćno oslobodio Ivana Pandžića od obtužbe za klevetu, a za njegov članak „Iskoristili invalide za prelijevanje novca u privatne džepove“. To je bila prva velika pobjeda za Pandžića! Sud je u obrazloženju presude čak i naveo da po zaključku ovoga suda znači da URIHO nije smio postupati na način da natječaje prepušta …

Nadalje, sud je daljnjih  osam tužbi za klevetu protiv  novinara Pandžića spojio u jedan postupak. Od tih 8 tužbi za klevetu 5 je digao URIHO, a 3 Josip Držaić, ravnatelj URIHO-a. Međutim, na glavnoj raspravi održanoj 16.12.2013.g. privatni tužitelji –URIHO i Josip Držaić su podneskom povukli privatne tužbe. Razlozi povlačenja tih 8 tužbi za klevetu nisu još poznati, budući da se uredno pozvani privatni tužitelj Josip Držaić nije uopće pojavio na glavnoj raspravi. Nije mu prvi put! Ovakvim povlačenjem tužbi novinar Pandžić uistinu može biti zadovoljan, pisao je istinu, otkrio aferu URIHO, a sada je na DORH-u da rasvijetli cijeli slučaj, u Urihu se provodi kriminalističko istraživanje.

Na kraju balade, još jedna sjajna vijest!

Stjepan Marković, sada već bivši novinar portala„Zagrebancija“, oslobođen je od Urihove obtužbe za klevetu! Taj mladi i krajnje pronicljivi novinar uzburkao je zagrebačku javnost dvama člancima, od kojih posebno ističem onaj pod naslovom „Kako je preko URIHO-a isisavan novac iz Holdinga“. Marković u tom tekstu, između ostalog, opisuje poslovanje po modelu – URIHO se javlja ne rezervirane natječaje koje raspisuju javne tvrtke, država ili lokalna vlast, a unosne ugovore prosljeđuje odabranim pojedincima, te zaključuje da je na taj način omogućeno bogaćenje pojedincima koji preko URIHO-a isisavaju novac sklapajući unosne ugovore s državnom, lokalnom samoupravom te tvrtkama u njihovom vlasništvu.

Ugledni zagrebački odvjetnik Davorin Karačić, branitelj Stjepana Markovića, ističe da mu je od samog početka bilo jasno da na strani njegovog klijenta nema kaznene odgovornosti, te se čudi da je protiv novinara Stjepana Markovića uopće bila podignuta tužba za klevetu.

Uz čestitke novinarima Pandžiću i Markoviću što su hrvatskoj javnosti rasvijetlili pojedine aspekte poslovanja javne ustanove URIHO, postavlja se i logično pitanje: Pa koliko je to novca URIHO potrošio na skupe odvjetničke usluge, na izgubljene tužbe, na brojne povučene tužbe? Jer, URIHO godišnje dobiva 30 milijuna kuna javnog novca, prvenstveno za zapošljavanje i rehabilitaciju, odnosno plaće invalida, a ne da bi vodio brojne sudske postupke, pogotovo ne protiv novinara.

Pomalo zastrašuje činjenica da je planom nabave za 2012.g. i planom nabave za 2013.g. URIHO ukupno planirao potrošiti čak 450 000 kuna na odvjetničke usluge! I to u zemlji sa 360 000 nezaposlenih ljudi.

 Vlatko Klarić, hrvatski branitelj i zviždač T

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code