SAM I POSTOJAN JURICA POPOVIĆ

SAM I POSTOJAN JURICA POPOVIĆ

22. lipnja, 2023.

 

Da mi je netko rekao, početkom osamdesetih, da ću više od četiri desetljeća kasnije pisati o novim audio/vizualnim uradcima jednog momka iz tamo nekog Metkovića, Boga mi, mislio bih da je pretjerao s proizvodima tvornice Badel.

Ne bih rekao da se ta misao vodila predmnijevanjem da ćemo i on i ja puno prije odozdo gledati kako raste trava, nego, jednostavno, tko bi imao energije da kreira u kontinuitetu skoro pola stoljeća i da se žilavo opire zloćudnim vjetrovima ove naše glazbene scene. Sam i postojan, nikad u jatu, zavučen iznad Neretve a ispod Predolca, tamo negdje oko Svetog Ivana, Jure Popović bori se s demonima ljubavi i strasti, mačuje se s osjećajima tuge i radosti, veze niti ponosa i sjete i donosi pjesme koje se dotiču svih nas. Samo treba znati slušati.

I na novom albumu „Preslagivanje“ ostao je vjeran svojem umjetničkom habitusu u kojem vješto donosi kratke crtice iz života, svog i našeg.

Jedan apsolutni hit („Ljubav je skupa roba“), nekoliko evergrina u najboljoj maniri starogradske šansone („Harmonija“, „Pjesmo ljubavi moja“, „Zagrli me, poljubi me“, „Kuća je na prodaju“) i još rukohvat osebujnih melankoličnih i pitkih pop pjesama („Skalini života“, „Nedjeljom ujutro“…) koje ću rado slušati  bilo u automobilu, u radnoj sobi, u kuhinji ili na slušalicama dok bezuspješno pokušavam vratiti djelić nekadašnje trkačke forme, garant je da se baterija u kreativnom akumulatoru mog Popa ni blizu nije počela primicati crvenom.

I zato mi je drago što smo se upoznali.

Boro Kokan – glazbeni  kritičar emeritus T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code