RUŽIČASTI LISTOPAD

RUŽIČASTI LISTOPAD

28. rujna, 2018.

Oko 75 žena u Hrvatskoj mjesečno umre od raka dojke. Uzevši u obzir mogućnosti ranog otkrivanja, to je poražavajući broj. Evidentno je da postoji problem ili otpor žena prema odlasku na pregled.

Prometne nesreće, prirodne nepogode i bolesti česti su uzroci smrti koji nas svakodnevno okružuju. Većina takvih dolazi neočekivano, ljudi koji tako gube živote nisu imali nikakve naznake da bi se išta moglo desiti. Ali karcinom je jedan od primjera koji dokazuje upravo suprotno. U većini slučajeva karcinom koji je otkriven u ranom stadiju može se uspješno izliječiti.

S ciljem utjecaja na svijest i promicanja prevencije, u četvrtak 27. rujna, održana je konferencija za medije u prostorima partnerskih škola u zagrebačkoj Dubravi, Gjure Prejca 2, koja je okupila mnoge partnere projekta – Ružičasti listopad.

Podršku projektu tako su dali dr. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, Nemanja Relić, savjetnik u Vladi i Uredu za udruge Vlade RH, ravnateljica Gradskog društva Crveni Križ Glina, Damir Oniško, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava i Milana Vlaović, ambasadorica kampanje.

Ružičasti listopad je nacionalna javno-zdravstvena kampanja namijenjena ženama koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke. Statistike govore da se upravo u ranijoj dobi pokazuje sve veći broj novootkrivenih oboljelih žena.

Vodeći se time, odlučili smo pokrenuti projekt namijenjen upravo tim ženama, mlađim od 50 godina kojima će djeca donijeti edukativni letak Mama budi zdrava. Uvažavajući činjenicu da je starijim ženama iz ruralnih područja teže organizirati odlazak na mamografiju pozvali smo na suradnju društva Crvenog križa koji će u tome pomoći”, naglašavaju u Udruzi.

Projekt će biti proveden u 22 grada u Hrvatskoj pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i društva Hrvatskog Crvenog križa, s brojnim srednjim školama. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH u suradnji s Hrvatskom udrugom za odnose s javnošću koji su projekt nagradili u sklopu Javnog poziva „Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga“. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. SOFIJA ROSA
    #1 SOFIJA ROSA 19 veljače, 2019, 22:21

    Pozdrav, ja sam gdica SOFIJA ROSA. Iz Zagreba u Hrvatskoj želim dati pouzdano svjedocanstvo o tome kako sam dobio kredit od gospode Vladimire Financial Investor. Dobio sam zajam od 50000 €. NAPOMENA: Ona je pouzdana i autenticna Ako je netko zainteresiran za dobivanje kredita, molimo kontaktirajte njezin VIA EMAIL: [email protected]

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code