RUSIJA KAO PRVI  NEPRIJATELJ SAD-a

RUSIJA KAO PRVI NEPRIJATELJ SAD-a

19. listopada, 2012.

 

Nedavnom odluke Vlade ruske federacije da se prekidaju aktivnosti USAID agencije označavaju uvelike i kraj nastojanja Zapada da se Rusija rasturi iznutra. USAID je američka agencija za međunarodni razvoj, odnosno agencija za razvoj i podupiranje ljudskih prava i razvoja  civilnog društva u svijetu. Međutim u pozadini djelovanja ove kontraverzne američke agencije su bile provedbe “narančastih” revolucija i instalacija SAD-u podobnih vlada. Izbacivanje USAID-a dolazi nakon što je Putin odlučio i donio dekret da se sve strane ne vladine organizacije klasificiraju kao “strani agenti”.

IRANSKE RAKETE

USAID je bila najveća agencija te vrste koja je djelovala u Rusiji. Spomenuta agencija djeluje u preko sto zemalja diljem svijeta. U programu im stoji humanitarni rad kao što su borba protiv tuberkuloze, HIV-a i ostale djelatnosti s tog područja. Da se agencija bavila samo s tim radom zasigurno bi bila dobro došla u cijelome svijetu. No mnogi tvrde da je njihov humanitarni rad samo paravan za političko djelovanje. U Rusiji su tako organizirali udruge s ciljem lokalnih i federalnih izbora kao i druge političke akcije diljem Rusije. Od početaka djelovanja u Rusiji, USAID je za svoje aktivnosti potrošio uglavnom političke naravi oko 2, 6 milijardi USD. Krajem lipnja ove godine grupacija latinoameričkih zemalja ALBA kolektivno je izbacila USAID iz svojih država smatrajući da se otvoreno upliću u unutrašnje političke procese zemalja u kojima djeluju. Dakle, ovo je još jedan znak da se Rusiju već godinama pokušavalo iznutra razoriti. Međutim, dolaskom Putina, Zapad je shvatio da će se taj plan teško ostvariti i zato je ovo svojevrsna prekretnica u tim nastojanjima i planovima. Očito predviđajući ovakav završetak prvobitnog plana, Zapad je imao i drugi plan postavljanja proturaketnog štita u Istočnoj Evropi na granici Rusije (Poljska) i druge istočno evropske države  pod izlikom otklanjanja iranske nuklearne opasnosti. Svakome imalo razumnom tko zna iščitati osnovne stvari politike i geostrategije, jasno je o čemu se to radi. Iran jednostavno ne može ugroziti Evropu niti ima tu namjeru pošto ne razvija projektile dužeg dometa koji mogu ugroziti ciljeve u Evropi, nego se isključivo fokusira na balističke projektile srednjeg dometa kojima može ugroziti američke baze u okruženju iz kojih bi mogao započeti budući američki napad na Iran.

ŠTIT PROTIV RUSIJE

Očito da je iranski razvoj balističkih projektila čisto defanzivne prirode i predstavlja prvu liniju odbrane od napada na tu zemlju. Dok Amerikanci plaše Europu iranskim nuklearnim oružjem u isto vrijeme predsjednički kandidat republikanaca Mitt Romney otvoreno tvrdi u svojoj predsjedničkoj kampanji da je Rusija prvi geopolitički neprijatelj SAD-a. Na ovom priznanju ruski predsjednik Putin mu se zahvalio jer su time potvrđene sve ruske kritike proturaketnog štita kao i osnovni zaključak da se štit postavlja kontra Rusije. U mojim prvim znakovima vremena naglasio sam da je u ovim vremenima jako bitno tko će biti na čelu Rusije u sljedećem razdoblju, ne zbog favoriziranja bilo koga nego zbog uspostave vojno geopolitičke ravnoteže. Bez uspostave te ravnoteže nad svijetom visi prijetnja rata i katastrofe. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code