ROĐENDANSKI KONCERT VJEKOSLAVA NJEŽIĆA

ROĐENDANSKI KONCERT VJEKOSLAVA NJEŽIĆA

10. lipnja, 2023.

 

 U ciklusu autorskih večeri koje Hrvatsko društvo skladatelja redovito posvećuje istaknutim osobnostima hrvatske autorske scene, u ožujku smo pozdravili pijanista i skladatelja Matiju Dedića, a u utorak 13. lipnja nastupa skladatelj, producena i glazbeni pedagog Vjekoslav Nježić.

Koncert se održava u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom u 20 sati.

Potekao iz znamenite klase Stanka Horvata s Muzičke akademije u Zagrebu, pozornost je izazvao još za studentskih dana. Pripada prilično brojnoj i vrlo zapaženoj skupini hrvatskih skladatelja srednje generacije.

Široj javnosti poznat je i kao glazbeni producent s mnogim izdanjima i brojnim Porinima. Posljednji, četvrti, primio je ove godine za produkciju najboljeg albuma klasične glazbe. Veliki znalac na području instrumentacije, kao i akustike, osebujnim i osobnim pristupom ostvario je zapaženi opus snažnoga autorskog pečata za koji je primio mnoge nagrade.

Njegove skladbe izvode najistaknutiji solisti, orkestri i ansambli, a dva upravo takva nositelji su i njegova autorskog koncerta: Zagrebački kvartet saksofona u sastavu Dragan Sremec, Goran Merčep, Saša Nestorović i Matjaž Drevenšek te Cantus Ansambl, u različitim formacijama, pod vodstvom maestra Berislava Šipuša.

Maestro Berislav Šipuš kao poziv na koncert među ostalim kaže: “Svaki susret s Vjekoslavom Nježićem je iznenađenje, lijepo i pravo… jer, ne znam(o) što nas čeka, jer ne znamo koja će to glazba biti, ona koja sada stiže iz njegovog uma, razuma i srca… Ali, zapravo, samo neka stiže…”.

Koncert se održava u svjetlu vijesti o tome kako je Vjekoslav Nježić preuzeo ulogu rezidencijalnog skladatelja Hrvatske radiotelevizije, što znači da ga kroz naredne dvije sezone očekuje skladanje još dviju novih kompozicija za ansamble HRT-a.

Za sve zainteresirane ulaz na koncert je slobodan uz prethodnu najavu na e-mail [email protected]. A za sve druge dobra je informacija da će Hrvatska radiotelevizija snimati autorski koncert Vjekoslava Nježića te ga naknadno emitirati u svojemu programu. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code