“REKVIJEM ZA LAURU” TIHANE KUNŠTEK

“REKVIJEM ZA LAURU” TIHANE KUNŠTEK

12. listopada, 2013.

promocija 6

Knjiga „Rekvijem za Lauru“ je autobiografski roman Tihane Kunštekkojim autorica propituje životni probleme neplodnosti s mogućim tjelesnim i psihičkim posljedicama s kojima se susreću danas mnogi, a pritom uvjerljivo govori o paru koji se liječi od neplodnosti i pokušava dobiti dijete.

 „Rekvijem za Lauru“je proteklih dana predstavljena u Caffe galeriji Lav, na Gornjem gradu u Zagrebu. Otvorivši je odmah su nas privukle u knjizi dojmljivi opisi zahtjevne teme koja se iznad svega potvrđuje u životima mnogih nesretnih pojedinaca (i parova) sa sličnim sudbinama i situacijama – koji zaista uokolo diljem svijeta postoje. Znalački je odlučno knjiga pisana i uvjeljivo oznanjuje istine koje prate pojedine ljudske sudbine na našem planetu. Knjiga omogućuje da vidimo živopisne sudbine prisutne kod mnogih onih drukčijih od nas (koji tragaju baš za oninim željenim). Zapravo je čovjekova ontološka neprilika da u životu ostane uskraćen za potomstvo i stoga je ograničen a ipak nasuprot tomu ustrajnim lječenjem od neplodnosti želi se odmaknuti od takve zbilje i sudbine.

Iskreno je na predstavljanju govorila Tihana Kunšteko životnoj zbilji a uvjerljivo o knjizi, pritom se zahvalila suradnicima i obitelji koji su je podupirali, pogotovo suprugu i prijateljima. Knjiga je nastala kao autoričina psiho-terapija nakon gubitka djeteta. Suprug je nagovorio da je napiše s obzirom da već više godina piše na blogu. Stoga kad pročitate ovu knjigu do kraja, vidjet ćete da je trebalo puno snage i umjeća za napisati je. Suradnici su zapravo volontirali na knjizi su Katarina Varenica (lektor), Majda Desnica (dizajn i priprema za tisak), Dalibor Pavić Paky (ilustracije).

Autorica se nada da je onima koji su proživili sličnu životnu okolnost udjelila bar nadu da se uvijek može izdići iz svega i krenuti dalje, a spomenila je da sva zarada od knjige ide u humanitarne svrhe, Udruzi FB humanitarci Zagreb koji će za taj novac obiteljima slabijeg imovinskog stanja kupiti potrebne namirnice i higijenske potrepštine, i Udruzi osoba s problemom neplodnosti BETA u vidu financiranja štampanja promidžbenog materijala zbog senzibiliziranja javnosti o tomu problemu – koji zahvaća sve više populacije. Na predstavljanju knjige bilo mnoštvo posjetitelja, ali i osoba koje su svoj život posvetili humanitarnom radu, recimo Natasha Schaps koja je uvijek autorici u svemu i bila velika potpora, a lani je bila i kandidatkinja za Dobrotvorku godine – koju svake godine organizira Udruga Zamah.

Tihana Kunštek rođena je 1969. godine u Zagrebu. Zarana je naučila čitati i pisati, a kao četverogodišnje dijete počinje gajiti ljubav prema knjigama, poeziji i prozi. Zasad redovito piše i na svoja dva bloga. Jedan blog je posvetila svojoj velikoj ne ostvarenoj želji, a na drugom se sarkastično opisuje na događaje iz svakodnevnog života. Majka je dvoje djece, i oni su joj inspiracija u svemu što u životu čini.

Ivan Raos T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code