CRVENI I BIJELI CIKLUSI ZAGREBAČKE FILHARMONIJE

CRVENI I BIJELI CIKLUSI ZAGREBAČKE FILHARMONIJE

10. veljače, 2014.

David Danzmayr i Sidonija Lebar 15 Custom

U sklopu Crvenog ciklusa (petak, 7. veljače u Lisinskom) orkestrom Zagrebačke filharmonije ravnao je mladi i talentirani dirigent David Danzmayr,  solistički je dio pripao koncert majstorici Zagrebačke filharmonije, Sidoniji Lebar.

Koncert je počeo s jednom od najljepših uvertira, kako Mozartovog opusa, tako i u svijetu glazbe – Mozartovom Čarobnom frulom.  Zapravo je uvertira koja se smatra Mozartovim duhovnim oproštajem i oporukom postala je svedobno djelo u kojem publika uvijek iznova iznalazi tragove velikog uma i pera W. A. Mozarta očuvane u njegovim notama.

U drugom djelu koncerta glazbom smo prešli granice kao što je i francuski skladatelj Maurice Ravel davne 1924. g. učinio i to u svojem glazbenom djelu Koncertna rapsodija za violinu i orkestar. Zaista bilo je to Francusko viđenje Mađarske (njezinog folklora i ciganske glazbe), uvjerljivo i autentično baš kakvo je doprlo je do publike virtuoznom izvedbom Sidonije Lebar, koncertne majstorice Zagrebačke filharmonije, koja se zaista jednako sjajno i profesijski iskazala kako predvodi orkestar a dojmljivo i u ulozi solistice.

Za kraj večeri maestro Danzmayr poveo je orkestar Mahlerovim notama 6. simfonije u a-molu. Iako ju je sam Mahler nazvao Tragičnom ipak ova skladba (posvjedečeno je pisana iz samog središta njegove duše), bila je melem za dušu svih nazočnih u dupko ispunjenoj dvorani Lisinski.

Zagrebačka filharmonija nastavlja ponovo u petak, 14. veljače 2014. s Bijelim ciklusom i koncertom U sjećanje na Lovru Von Matačića. Filharmonija zapravo ovaj put odaje  zahvalnost Hrvatskom velikanu glazbe Von Matačiću i, ponosno se cjelovečernjim koncertom s identitetom orkestra prisjeća svog dugogodišnjeg šefa-dirigenta i veličajnog čovjeka i glazbenika kojem Zagrebačka filharmonija i Grad Zagreb duguju tako mnogo.                  

Ivan Raos T

7 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code