NAJNOVIJE NA PORTALU

RIZ TRAŽI POMOĆ SABORSKIH ZASTUPNIKA

RIZ TRAŽI POMOĆ SABORSKIH ZASTUPNIKA

30. siječnja, 2015.

riz-odasiljaci-prosvjed-100
Saborska sjednica prekinuta zbog RIZ-a

Tekst: RIZ media & public relations

Na saborskoj sjednici, od 29. siječnja, raspravljalo se o agoniji tvrtke RIZ i nezinih zaposlenika koji ne uspijevaju postići dogovor s Vladom Zorana Milanovića. O RIZ-u su imali izlaganje saborski zastupnici Mladen Novak, Branko Vukšić, Boro Grubišić i Ivan Šuker, koji su snažno podržali RIZ-ove legitimne zahtjeve. Tom prilikom saborski zastupnik i bivši ministar financija Ivan Šuker aktualizirao je problem tvrtke RIZ – Odašiljača d.d. i njezinih zaposlenika, s obzirom da Vlada ne rješava problem vlasništva, dionica, povrata nezakonito zadržanog novca i nepravilnosti iz pretvorbe koje datiraju još iz 90-tih godina. Nijedna Vlada do sada nije donijela nijedno kvalitetno rješenje koje bi omogućilo radničko dioničarstvo zaposlenicima, a pored toga dionice koje nezakonito drži CERP dijele se onima koje je država trebala obeštetiti kroz denacionalizaciju i stradalnicima Domovinskog rata, lažući im tom prilikom kako dionice vrijede mnogo više od onog iznosa koji se za te dionice može dobiti na burzi.

 

Izlaganje Ivana Šukera

 

Saborski zastupnik Ivan Šuker, prilikom izlaganja u Saboru ispravno je naglasio:

Netko namjerno stopira tvrtku koja svoje znanje i proizvode može plasirati na strano tržište! Mnoge su tvrtke u trenutku osamostaljenja RH imale velika potraživanja u inozemstvu. Neke su ih uspjele naplatiti – neke nisu. RIZ je u međuvremenu privatiziran. Ključno pitanje o kojem bi CERP (Centar za restrukturiranje i prodaju) trebao voditi računa glasi: je li 17 milijuna dolara RIZ-ovih potraživanja bio predmet privatizacije. Ako nije – onda taj novac pripada zaposlenicima. Na tom je tragu i išlo rješenje – da Fond za privatizaciju u tom iznosu izda dionice koje bi pripale radnicima, i tako bi radnici postali vlasnici tvrtke. Kome je bilo u interesu da se poslije, na razne načine, ta odluka ne provodi?

Ako su Ministarstvo financija i Ministarstvo gospodarstva u jednom trenutku dali mišljenje – dali su ga temeljem pozitivnih zakonskih propisa. Kome je bilo u interesu izigrati radnike RIZ-a? Njihov jad i proizlazi iz toga jer je netko sebi uzeo pravo donosi odluke u suprotnosti sa zakonskim propisima (…) Zaposlenike RIZ-a netko je izigrao – uz pomoć CERP-a i Vlade!

Šuker je posebno istaknuo da sve ovo što se danas radi RIZ-u je deset puta veći kriminal od onog koji je počinjen u pretvorbi 90-tih godina, a to više nitko i ne spominje.

 

Mladen Pejnović želi biti iznad ministara

 

RIZ se do sada,u protekle 3 godine, obraćao svim nadležnim državnim institucijama, Vladama i ministarstvima, ali nitko ne želi riješiti problem tvrtke u korist zaposlenika i šire društvene zajednice, već se traži način kako bi se pogodovalo interesnim lobijima koji imaju snažan utjecaj na Vladu.

Zbog toga je RIZ odlučio obratiti se za pomoć od Sabora, kao najvišeg zakonodavnog tijela, i saborskih zastupnika, kako bi utjecali na Vladu da donese pozitivne odluke u korist RIZ-a, kao što su to preporučila i njezina dva ministarstva: Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo financija. Na žalost, najveći protivnik RIZ-ovog radničkog dioničarstva je ravnatelj DUUDI-ja Mladen Pejnović koji želi biti hijerarhijski iznad ministara. Inače, Pejnović samo provodi planove bivšeg prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, koji je RIZ dobio na političkoj tomboli u paketu s malim i srednjim poduzećima.

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. soul
  #1 soul 31 ožujka, 2015, 20:45

  Nekadašnji SOUR RIZ sastavljen od 9 samostalnih poduzeća ,ukjučivši odašiljače i veze, likvidirao je HDZ odmah početkom 1994. tj. pretvorbom sve je rasprodano i na mah je ostalo stotine djelatnika bez posla .Isti su završili na birou sa pravom mjesečne naknade za samo slijedećih godinu dana.godinu dana.Odašiljači i veze uspjeli su opstati upravo poradi VEZE no izgleda da ista VEZA sada gubi moć opstanka.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. jedan
  #2 jedan 2 veljače, 2015, 07:38

  Vlada će rješavati pitanje RIZ-a, CERP-a i DUUDI-ja sve dok ne ode s Markovog trga!

  Odgovorite na ovaj komentar
  • složenasituacija
   složenasituacija 31 ožujka, 2015, 19:28

   Vlada će rješavati RIZ kao što rješava i Imunološki, dakle, nikako! Ne tražite pomoć na krivoj adresi, Mladen Pejnović, stečajni direktor Hrvatske ima rješenje za sve! Kako je lijepo imati ovakvu vlast; ponosim se njihovim postignućima..!

   Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code