HHO O SLUČAJU BAGARIĆ

HHO O SLUČAJU BAGARIĆ

6. siječnja, 2018.

 

Posebnu pažnju posvetit ćemo govoru mržnje među učenicima kao i zakonskoj obvezi davanja iskaza i sudskog svjedoćenja i zaštiti maloljetnih kao svjedoka. Povjerenstvo je zaduženo da u razumnom roku kontaktiraju nadležne institucije, uključujući ravnateljstvo škole, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo pravosuđa, DORH, Županijski sud u Zagrebu, te ostale zainteresirane strane u sporu, prikupiti relevantne podatke, kako o istupu vjeroučitelja Bagarića, tako i o postupcima pravosudnih institucija prema osumnjičeniku

Napisao: Ivan Zvonimir Čičak

Hrvatski helsinški odbor za ljudske prava (HHO) pomno prati događanja vezano uz slučaj vjeroučitelja Krešimira Bagarića protiv kojeg se vodi postupak pred Županijskim sudom u Zagrebu zbog poticanja na nasilje i mržnju iz čl. 325. Kaznenog zakona i kojem je istražni sudac Županijskoga suda u Zagrebu temeljem članka 123. st. 1. točka 2. Zakona o kaznenom postupku odredio jednomjesečni pritvor.

Optuženi je navodno na satu vjeronauka u Osnovnoj školi Matija Gubec iz Zagreba, govoreći o aktualnim političkim događanjima u Hrvatskoj, širio mržnju, uključujući i pozive na ubojstva. Njegovo predavanje snimili su učenici osmog razreda i prijavili slučaj ravnateljstvu škole. Cijeli je slučaj u međuvremenu dospio u medije i poprimio razmjere nezapamćenog govora mržnje na društvenim mrežama. Posebno su na udaru anonimnih sudionika u internet raspravama oni učenici koji su prijavili slučaj, ili oni koji su podržali učenike koji su snimili inkriminirajući razgovor. Njima se direktno prijeti ubojstvom, a tom kontekstu spominje se čak i nabijanje na kolac.

Zbog dimenzija govora mržnje koji se prelio u medije i na druga moderna sredstva komunikacije, budući se radi o maloljetnoj populaciji, HHO je sukladno čl. 17 st 3. statuta HHO-a, imenovano je tročlano povjerenstvo u sastavu: prof. dr. Zvonimir Šikić, član IO HHO-a, predsjednik povjerenstva, Mladen Maloča, član IO HHO-a i Jadranko Črnko, član HHO-a.

Posebnu pažnju posvetit ćemo govoru mržnje među učenicima kao i zakonskoj obvezi davanja iskaza i sudskog svjedoćenja i zaštiti maloljetnih kao svjedoka. Povjerenstvo je zaduženo da u razumnom roku kontaktiraju nadležne institucije, uključujući ravnateljstvo škole, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo pravosuđa, DORH, Županijski sud u Zagrebu, te ostale zainteresirane strane u sporu, prikupiti relevantne podatke, kako o istupu vjeroučitelja Bagarića, tako i o postupcima pravosudnih institucija prema osumnjičeniku. T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno
  #1 Anonimno 6 siječnja, 2018, 08:27

  Tako to kod nas ide. nema autoriteta učitelja nad djecom, učenici mogu svašta radit, a učitelji si ne mogu pomoć.
  kad veće hoćete neki red i odgoj pa zabranite mobitele unositi u učionice.
  Umjesto netransparentnog trošenja sredstava, napravite ormariće gdje će učenici pohranjivati svoje stvari pod ključem, više pažnje dajte osobnom odgoju.

  A što se tiće vjeroučitelja i širenja mržnje, neka se zajedno suoče s učenicima, vodstvom škole i roditeljima. prijetnje….to je samo odraz stanja u društvu i stranačkih podjela.
  Najprije ocrne vjeroučitelja, dokažu da nije u pravu, a onda ga hoće ponovo vratit u nastavu, jer to žele učenici.
  Ako je zaista poticao na mržnju nemamo tu šta diskutirat. Nije mu mjesto u školi na tom predmetu.
  Samo ne znam tko kome čuva zaleđe.

  To vam je kao kad se žalite na postupak djelatnika u ustanovi. nikada stranka nije u pravu, već djelatnike jer svi štite i čuvaju svojeg. Zato nam tako ide u ovoj državi.

  Pa samo pogledajte zadnje slućajeve…Milinović, Ćorić, Tomašević. Šta se onda možete nadati od običnog slučaja Bagarić…Što se tiće ovog povjerenstva ne znam tko od članova ima kakave poglede. kaže se da su djeca ipak najiskrenija. o prijetnjama….vidite tko ih i na koji način upućuje. ima lijeka za sve.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Zora Dubrovačka
   Zora Dubrovačka 6 siječnja, 2018, 17:15

   Da, postoje škole gdje se mobiteli ne mogu koristiti tijekom nastave. Ako to učine, oduzima im se mobitel i roditelji dolaze po njega. No, to su škole. U ovoj školi je očito “partizanka” ravnateljica.
   Nisam zato da se maloj djeci govori na nastavi svašta. Ali ovo dijete je imalo suradnike u svojim roditeljima koji su “katolici”. Da to doista jesu, riješili bi slučaj s ravnateljicom i vjeroučiteljem, a ne s notornim udbaško-soroševskim portalom.
   A što se tiče slobode učenika, prešlo je sve granice. Naročito u osnovnim školama, sa totalno nesposobnim ravnateljskim (a donekle i učiteljskim) kadrom.

   Odgovorite na ovaj komentar
   • Anonimno XX
    Anonimno XX 6 siječnja, 2018, 20:23

    sad još i biskup Košić štiti bagarića. kaže da su ga linčovali protucrkveni neprijatelji. Pa što nije predavao vjeronauk, nego se petljao u politiku. tak se petlja i Košić sa oltara. neće politiku u svoju butigu, al na izborne liste svi idu.
    Koga mi farbamo u ovoj državi.
    A plenki daje slobodu karinom marku da se vrati u stranku.
    Ljudi moji je li to sve moguće.
    Još samo i kolinda treba pravi potez da povuće.
    Ajmo svi u bijeli svijet kruhom za trbuhom.
    barem ćemo bili lišeni ovakvih situacija i biti mirniji.
    Ako ništa drugo imati smireniji mozak i redovitu plaću.

    Ne mora ravnateljica biti partizanka ili ono drugo.
    Ali imajmo svi jednake kriterije u školama i napokon dajmo autoritete učiteljima kao što su ih nekad imali.
    One stare generacije od kojih je većina pokojnih mnogo su nas naučili životu i poštivali smo ih, kao i oni učenike. na tome smo im zahvalni.

    Vratimo se ipak malo u prošlost.

    Odgovorite na ovaj komentar
    • zagorski veseljak
     zagorski veseljak 7 siječnja, 2018, 17:52

     danas sam čul da bu u školu došal predavat drugi veroučitel.
     kaj se tu imalo raspravlat.
     A ovaj se bar odmoril u zatvoru i nije znal tko ga linčuje.
     kaj se tiće onog biškupa, nek se manje petla v politiku, a više nek se drži crkvenih pitanja.
     zakaj se političari ne mešaju u crkvene stvari. Jer ih ne kuže preveć i nisu išli u crkvene škole.
     sad nek svećenicima bude obrnuto.

     Odgovorite na ovaj komentar
 2. Marija
  #2 Marija 6 siječnja, 2018, 07:01

  Ne manipulirajte djecom! Djecu bi trebalo iz ovoga isključiti.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code