REKTORU BORASU DODIJELJEN ŠIPAK GODINE

REKTORU BORASU DODIJELJEN ŠIPAK GODINE

21. veljače, 2017.

 

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras proglašen je Antikomunikatorom godine. Odlučio je to stručni žiri 10. dodjele nagrada Grand PRix Hrvatske udruge za odnose s javnošću.

Nagradu za Antikomunikatora godine žiri dodjeljuje osobi koja se u protekloj godini istaknula primjerima loše javne komunikacije. Nagrada je uvedena kako bi se prepoznali primjeri loše komunikacijske prakse osoba koje svojim položajem i komunikacijom imaju velik utjecaj na hrvatsko društvo. U razmatranju dodjele nagrade žiri posebno analizira osobe koje svojim položajem u društvu mogu komunikacijom utjecati na razvoj bitnih tema, pitanja, problematika i događaja. Nagrada je popularno nazvana Šipak godine kako bi se, uz ozbiljnu analizu i kritiku, jednim ležernijim tonom ukazalo na to kako nedostatak kvalitetne komunikacije može loše utjecati ne samo na društvenu komunikaciju, nego i posljedično na razvoj događaja u hrvatskom društvu.

Od akademski istaknutih građana, a posebno rektora Sveučilišta u Zagrebu kao čelnog čovjeka najvećeg i najuglednijeg sveučilišta u Hrvatskoj, očekuje se da u svakoj prilici komuniciraju jasno, argumentirano, staloženo i s poštovanjem prema svim dionicima. Rektor je u mnogim situacijama prošle godine imao priliku dokazati da kao bivši dekan, prodekan i profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu vlada znanjima i vještinama komunikacije koje se uspješno podučavaju na mnogim kolegijima raznih studijskih smjerova na tom fakultetu. Nažalost, ne samo da nije ispunio očekivanja zainteresirane javnosti, već je u mnogim prilikama svojim načinom komunikacije i svojim porukama te ponašanjem u komunikaciji pokazao da nije sposoban ispuniti očekivanja.

U svojim rijetkim izjavama i češćim priopćenjima radije je manipulirao činjenicama i negirao drugima pravo na javni govor. U trenutku kad je imao kriznu situaciju, rektor se ponašao upravo suprotno svim dobrim pravilima komunikacije u krizi. Usput, uporno je ignorirao društvene mreže kao bitan kanal komunikacije svojih bitnih dionika – studenata, profesora, alumnija i stručne javnosti.

Uz to, žiri dodjeljuje priznanja u tri posebne kategorije: Komunikator godine, Šipak godine i Grand PRix za doprinos struci. Sve nagrade će biti dodijeljene na svečanosti koja će se održati u Zagrebu 16. ožujka 2017. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. suodomo
  #1 suodomo 21 veljače, 2017, 15:25

  zabuna ili lapsus calami ?
  I ili U ?
  Korektno, molim !

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code