REKONSTRUKCIJA VLADE I VERBALNI RAT DVA OVNA NA BRVNU  

REKONSTRUKCIJA VLADE I VERBALNI RAT DVA OVNA NA BRVNU  

29. travnja, 2022.

 

Iako se među mogućim zamjenicima otpuštenih ministara nerijetko spominjala i sisačka neuspješna HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu i aktualna državna tajnica za mladež i demografiju Željka Josić, oni koji poznaju bivšega zamjenika sisaćko-moslavačkog župana i gradonačelnika Novske Marina Piletića imaju puno razloga zadovoljstvu. Iako se s 38 zamjena u kabinetu Plenković u ovoj prigodi mogao lišiti i usluga potpuno nekompetentnih Gordana Grlića Radmana, Marija Banožića i Nine Obuljen Koržinek, možda će uskoro i njihova imena doći na red

Napisao: Josip Frković

Dok britka nezavisna hrvatska parlamentarka Karolina Vidović Krišto, odlučna u suzbijanju korupcije i u izravnim obraćanjima neuspješnom premijeru i (preko)brojnim dugoprstim ministrima, ovih dana razmatra olake izjave hrvatskoga trna u peti, koalicijskoga partnera HDZ-a, predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca, o tome da zajedno s Plenkovićem uređuje program Hrvatske radio-televizije,  na 19. obljetnicu smrti Janka Bobetka 4. program HRT-a emitirao je izvještajni report Borisa Kanazira koji je mnoge gledatelje – iznenadio i zabrinuo.

I dok je Petar Vlahov iz “ratnoga ukrajinskoga studija”, nespretno sažimajući događaje dana, najavio obilježavanje obljetnice smrti proslavljenog stožernoga generala osloboditelja Janka Bobetka, mladi je reporter svoga sugovornika, predsjednika generalskoga zbora Marinka Krešića, utkao u pozadinski kadar petrinjskoga spomenika 4. kolovoza 1991. “Olujom” smrtno stradaloga pukovnika Predraga Matanovića i 600 domoljuba u Petrinji poginulih za slobodu Hrvatske.

Tek pri kraju izjave – kad je grob proslavljena Crnčanina na starom sisačkom groblju  sv. Marije na Viktorovcu već bio zatrpan vijencima Hrvatske vojske, ratnih udruga, članova obitelji, rođaka i ratnih prijatelja – Krešić je dotad zbunjene gledatelje HRT-a obavijestio da su generali, zapravo, prvenstveno došli u obilazak potresom razorene Petrinje?! Svoj posjet posljednjem počivalištu ratnoga vojskovođe u “Bljesku”, Lici i na jugu države Bobetka, najavili su tek u predvečerje 29. travnja.

Tretman hrvatske himne

U nastavku 4. programa na red je došao i monolog predsjednika Zorana Milanovića nakon obljetnice 4. brigade, oslobođenja Livna i Klisa. Ne znamo, doduše, je li u kreiranju krajnje ekstenzivna priloga sudjelovao i poznati Milanoviću nimalo dragi manjinski “srbobran” Milorad Pupavac, ali je evidentno da se autor “Lex Perkovića” iz 2013. zapleo u mrežu i kritiku “drugoga ovna na brvnu”. Zamjerio je Andreju Plenkoviću “što je sa svojom bulumentom” na spomenuti događaj u Hercegovini kasnio punih pet minuta, kad se već intonirala državna himna…” Raspričani je vrhovni zapovjednik očito zaboravio da je i on, baš za sviranja svečane pjesme u čast “Bljeska” u Okučanima, napustio skup branitelja i članova obitelji poginulih vojnika i policajaca.

Oporba na trepavicama

Otkako je u subotu, 19. veljače – vidno uzrujan spoznajom o Uskokovu uhićenju mutnoga obnovitelja potresom poharane Banije, ministra prostornoga uređenja i državne imovine Darka Horvata stao pred novinare – predstavnici medija uporno su se kod premijera Andreja Plenkovića raspitivali i o dokazivim moralnim mrljama SDSS-ova potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, te ministara Josipa Aladrovića i Tomislava Ćorića. Ova trojica članova hrvatske Vlade prepuštena su na slobodi daljnjim policijskim izvidima o namještanju financijskih poticaja pojedincima za državni novac, te za uhljebničke zloporabe pri zapošljavanju (navodno, 68 kandidata). U toj (ne)prilici spominjana je i provokacijama eksponirana saborska zastupnica srpske manjine iz zloglasnih vukovarskih Negoslavaca, Dragana Jeckov. S obzirom da se iz saborske HDZ-ove većine, kao osobni prijatelj premijera, najviše uvažava autoritet predsjednika SNV-a Milorada Pupovca, dva dana kasnije u Sabornici je Nikola Grmoja (Most), pozivajući na mogući izborni pad Vlade, s razlogom upitao zašto u Uskokovoj akciji nije uhićen  i poznati manipulator, nakladnik suvremenoga protuhrvatskog “Srbobrana”, “Novosti”. Tradicionalno svisoka i bahato, jer on sve može, predsjednik Vlade je vrlo figurativno odgovorio kako nikoga od ministara do kraja mandata neće micati “taman da se nesposobna oporba postavi na trepavice”. Prošlo je otad punih devet tjedana, dok na kraju – usred sramotnih verbalnih sukoba o pokojnom ocu Plenkovića, udbaškim i proruskim grijesima  Zorana Milanovića – na sjednici Vlade najneuspješniji kadrovski selektor korupcijom i mafijaštvom opterećene izvršne vlasti  Andrej Plenković nije zahvalio odlazećim ministrima Aladroviću, Ćoriću i Miloševiću. Josip Aladrović već je ranije najavio želju da napusti Banske dvore, dok je Vladin višegodišnji kicoš i bradati TV-glumac Tomislav Ćorić kratkom izjavom dao do znanja da se raduje (obećanu i sjajno plaćenu) mjestu viceguvernera HNB-a, dok je Boris Milošević odustao od obraćanja medijima.

O njihovim zamjenicima, Davoru Filipoviću, Anji Šimpraga i Marinu Piletiću, saborski su zastupnici prolaznu ocjenu dali 29. travnja. Iza saborske sjednice, dugotrajnom “rešetanju”  sedme sile bio je, gotovo zamorno, prepušten Davor Filipović, dok bogatoga i temeljito sumnjiva nasljednika Darka Horvata, Ivana Paladinu, ruskoga mešetara iza stečaja IGH i obnove vojnoga kompleksa JNA Kupari, Ivana Paladinu, nitko nije spominjao. Najnovija zamjenska varijanta SDSS-a, namjesto Bore Miloševića, Anja Šimpraga, ništa nije zapitana o njenim velikosrpskim ratnim sjećanjima i pohvalama kijevskom generalu zločincu Ratku Mladiću…

Iako se među mogućim zamjenicima otpuštenih ministara nerijetko spominjala i sisačka neuspješna HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu i aktualna državna tajnica za mladež i demografiju Željka Josić, oni koji poznaju bivšega zamjenika sisaćko-moslavačkog župana i gradonačelnika Novske Marina Piletića imaju puno razloga zadovoljstvu. Iako se s 38 zamjena u kabinetu Plenković u ovoj prigodi mogao lišiti i usluga potpuno nekompetentnih Gordana Grlića Radmana, Marija Banožića i Nine Obuljen Koržinek, možda će uskoro i njihova imena doći na red. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code