RATNI POBJEDNICI IZ GLINE

RATNI POBJEDNICI IZ GLINE

9. kolovoza, 2021.

 

 

Podalje od službenih pozornica i protokola, Glinjani i stanovnici junačke hrvatske Banovine i Sisačko-moslavačke županije obilježavali su minuloga vikenda 26. obljetnicu oslobođenja grada na Kupi, Maji i Glini, te neopoziva poraza srbijanske četničke i jugoslavenske vojske. Tim su povodom položeni vijenci i cvijeće kod spomenika “Suze” i staroga gubitničkog SMB-tenka u šumi Branjenici, u Gornjem Viduševcu, gdje je agresorski pukovnik Čedo Bulat generalu pobjedničke Hrvatske vojske Petru Stipetiću 1995. predao 21. kordunaški korpus, s pet tisuća zavedenih Milošević-Vučićevih sanjara velike Srbije.

Spominjući sa zahvalnošću nemjerljiv doprinos ukupnoj hrvatskoj povijesnoj pobjedi ratnoga vojskovođe generala Petra Stipetića, uz kojega su bili poručnik Miroslav  Vidović, pok. brigadir Vlado Hodalj, neumrli načelnik policije MUP-a i UN Sektora Sjever Đuro Brodarac, te satnik Željko Sklepić, vijenac je u G. Viduševcu u ime Vlade RH položio državni tajnik Špiro Janović. Za domaćina, vijenac Glinjana položio je u Branjenici ratni povjerenik Vlade, Marko Sremić, umirovljenik iz Dvorišća.

Na svoj način, nezaboravne ratne dane pobjeda proslavili su u živopisnoj glinskoj Joševici i zavičajnoj vili pobočnika generala Bože Budimira, veterana Željka Štajduhara, ratni diverzant Komareva i 57. bojne ZNG-a Tomislav Kovačević, časnik IPD-a 57. brigade i Operativne zone HV-a Zagreba, Josip Frković, kapetan makedonske vojske Tomče Panov, te ratni i poratni civilni prijatelji skupine koji se nedjeljom susreću na svetim misama u Kvirinovu svetištu i potom uz kavu restorana “Interspara” na Zelenom Brijegu.

Za svečanim stolom bili su i udova “groma” Danica Matić iz Gušća (Sisak), uspješni trgovačko-proizvodni poduzetnik iz sisačkoga Žabna Josip Dobrenić, bivši rafinerac iz Žirčice (Martinska Ves) Ivan Svetopetrić i švicarski inozemac Marijan Turkalj (Staro Pračno, Sisak). Glavni stoloravnatelj i ceremonijalmajstor bio je interventni policijski svjedok četničke pobune protiv hrvatske vlasti i posizanja za oružjem u Petrinji, Željko Štajduhar, koji je dulje od dva sata interpretirao zapisane memoarske braniteljske zgode i nezgode (bez strogo pov statusa) sa sisačko-banovinskoga ratišta pod naslovom “Lozinka”.  T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code