RATNA STRADAVANJA ZA KORIST SRBIJE

RATNA STRADAVANJA ZA KORIST SRBIJE

29. kolovoza, 2023.

 

Dok banjalučki čelnik zaklade srpskoga entiteta Dušan Bastašić dalje broji nepostojeće kosti u Šaranovoj jami na Velebitu, navodnom mjestu ustaškoga zločina nad Srbima prije više od 80 godina, a Pupovac na Pagu, samozvani evidentičar ratnih žrtava Savo Štrbac podsjeća na sukob hrvatskih obrambenih snaga s građanima “srpske opštine Caprag”.

Bilo je to 22. kolovoza 1991., kada su Siščani neokupiranih dijelova  države krenuli u “čišćenje” regionalne ceste Sisak-Sunja, na kojoj su četnici zaustavljali putnike, zarobljavali ih i odvodili ih na Čavića Brdo Zrinske gore, gdje su Spomen-dom boraca i omladine Banije Stanka Tintora iz vremena Jugoslavije pretvorili u zatvor za Hrvate.

Kako je pohod policije i Srbima mrskih “zengi” asfaltnom cestom 22. kolovoza 1991. započet u ranim jutarnjim satima, mjesta iznenađenju kod uzurpatora ipak nije bilo. Uniformirane borce za otadžbinu zamijenili su civili Blinjskoga Kuta, Kinjačke, Brđana, Čakala, Blinjske Grede, Bestrme i Trnjana. Iz svih vrsta vojnoga oružja pucali su po hrvatskim braniteljima u cestovnoj koloni. Ubli su Osmana Muratagića, Ivicu Hrnčevića, Ivana Devčića, Žana Marota i Alena Glavana, a ranjeno je 17 čuvara Banovine. Na mjestu stradanja već dugo je spomenik kod kojeg se komemorira svakog 22. kolovoza, ali ne treba zaboizraviti da su nepomična tijela osam dana ležala ondje, jer to nije dopustio odbjegli ratni zločinac  iz glinskoga Balinca, zapovjednih podivljalih četnika u petrinjskoj vojarni “Vasilja Gaćeše”, Slobodan Tarbuk. Isti onaj koji je stanovnicma nesretnoga grada na Petrinjčici 16. i 21. rujna 1991. zaprijetio “da će od grada tenkovima i bovovima da napravi tepsiju…”.

I dok je Štrbac objavio smrt 15 srpskih desperadosa u dobi od 23 do 59 godina. Jedan detalj, međutim, Savo Štrbac je propustio, a doznali smo ga naknadno od pukovnika HV-a Ivice Pandže Orkana. Naime, za sve poginule Srbijance stigla su iz Beograda rješenja o ratnom stradavanju za korist Srbije. Njima dakle pripada i solidna boračka penzija koju koriste najbliži članovi banovinskih odmetnika u Republici Hrvatskoj. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code