RAJ NA SLAPIĆU

RAJ NA SLAPIĆU

13. kolovoza, 2018.

 

 

S terase restorana pruža se najljepši pogled na slapić i zelenu rijeku, namjernicima u kajacima, mladež na slapiću. Ambijetalno gledano Slapić je kao neki komad Plitvica ili Rastoka. Raj uz jednu od najčiščih rijeka u Hrvatskoj. Piće uz ogradu na terasi pored rijeke mene svaki put ponovno smirijuće uzbudi i najveći je motiv da se ponovno vraćam na Slapić. Raj na zemlji. Čovjekova prirodna želja za rajem uslišava se na prirodni način. Sjediti na toj drvenoj terasi uz drvenu ogradu, iznad rijeke s pogledom na most, slapić i zelenu Mrežnicu daje duši ugodan predah. Prekrasno je čak i ako zapljusne pljusak, pa se kupači i sunčači naglo natiskaju pod suncobrane terase, unutrašnjost restorana ili natkriveni dio kuće predviđen za roštilj

Napisao: Dražen Stjepandić

Fotografije: Boris Beribak

Mnogo je tekstova napisanih na temu gdje u Zagrebu otići na kupanje kada krenu vrućine. Kupanje na Savi odavno se ne preporuča ni na vlastitu odgovornost. Ostaju Jarun, Bundek, slične bivše šljunčare u najbližoj okolici, manje ili nikako uređene, nekolicina gradskih bazena…

Još bolja ponuda za kupanje na bazenima pruža se po toplicama u okolici. Tradicionalno najbolje je na Termalnoj rivijeri u Čatežu u obližnjoj Sloveniji, gdje je ulaznica daleko najviša, preko vikenda je 17 eura, a kažu da su i gužve najveće. Subotom i nedjeljom teško je naći mjesto za parkiranje. U domaćim okolnim toplicama ulaznice su povoljnije, najbliži Zagrebu je Adamovec malo iza Sesveta gdje je preko vikenda pojedinačna ulaznica za odrasle sedamdesetak kuna, ali je i ponuda najskoromnija, pa su se neki kojima nije samo do pukog namakanja u bazenu već javno zapitali zašto se to naziva Aqua park?

Desetak kilometara od Karlovca

Skakanje u prirodnu vodu, mnogo bistriju nego na Jarunu i Bundeku, najbliže je u Karlovcu ili Sisku.

Obadva grada imaju uređene gradske plaže Foginovo kupalište u Karlovcu na Korani i Zibel na Kupi u Sisku. Javne plaže uređene su još u prvoj polovici prošloga stoljeća, pa uz osvježenje nude i dah prošlih ljeta. Kod Koranskog slapa plivale su mnoge povijesne osobe, a Tesla se kao karlovački gimnazijalac skoro se utopio. Na Zibelu nikada nisam bio, a Fonginovo kupalište uz Koranski slap toplo preporučujem, posebice lijevu obalu, gledano nizvodno, sa skakaonicom i prigodnim ugostiteljskim šatorom. Ulaz se ne naplaćuje.

Na desnoj obali se nalazi slatkovodni akavarij Aquatika, prvi takav u Hrvatskoj. U 25 bazena stotine je slatkovodnih ribljih vrsta. Karlovački slatkovodni akvarij i muzej rijeka namijenjen je prvenstveno edukativnom turizmu. Zgrada akvarija uklopljena je u prirodni okoliš. Objekt je potpuno prekriven zemljom. Koncept oblikovanja nadahnut je nasipima i šancima karlovačke zvijezde. U središtu se nalazi trg s ulaznim prostorom, suvenirnicom, caffe barom, čitaonicom i uredima. Izložbeni postav akvarija je prikaz flore i faune hrvatskih rijeka i njihovih eko sustava, geološke prošlosti te tradicijske kulture.

Ako želite doživjeti nešto još dojmljivije od Fongina u Karlovcu onda bih vam preporučio da produljite do Slapića na Mrežnici. Udaljen je nekih desetak kilometara od Karlovca. Cestom prema Senju do Duge Rese, gdje već ima nekoliko uređenih plaža. u mjestu Belavići skrenuti ulijevo prema rijeci Mrežnici, te preko najdužeg drvenog mosta u Hrvatskoj ( 220 m), službenog imena Most hrvatskih branitelja, doći u selo Mrežnički Brig. Ispod mosta je bajkoviti slap. Odmah zatim zapjenjena voda ponovno pozeleni i postaje prirodno tekuće jezero. Poviše rijeke na bajeru je uređena travnata plaža. S bajera je uređen prilaz vodi i dva drvena ulaza u rijeku. Ima i drveni molić s kojega mlađi skaču u rijeku. Mrežnica je obično hladna, ali kad smo ovoga ljeta bili na Slapiću bila je rijetko topla. Toplija od mora, a na vijestima su u srpnju javljali da je more tih dana bilo 20 do 21 stupanj.

Tik do mosta kao neka vrata plaže je restoran (službeno bistro) Mons solis, ispred njega na ulazu s ceste je jedino besplatno parkiralište. Prijašnjih godina na Slapiću nigdje se nije naplaćivalo parkiranje, a ove godine bandićevske metode su stigle i do Slapića, pa je ispred toga restorana možete ugrabiti mjesto ako stignete ranije, u suprotnom čeka vas preko puta ograđeni prostor ili iza restorana na livadi gdje za cjelodnevno parkiranje traže deset kuna.

Kroz restoran preko drvene terase je najfrekventniji ulaz na plažu. S terase restorana pruža se najljepši pogled na slapić i zelenu rijeku, namjernicima u kajacima, mladež na slapiću. Ambijetalno gledano Slapić je kao neki komad Plitvica ili Rastoka. Raj uz jednu od najčiščih rijeka u Hrvatskoj. Piće uz ogradu na terasi pored rijeke mene svaki put ponovno smirijuće uzbudi i najveći je motiv da se ponovno vraćam na Slapić. Raj na zemlji. Čovjekova prirodna želja za rajem uslišava se na prirodni način. Sjediti na toj drvenoj terasi uz drvenu ogradu, iznad rijeke s pogledom na most, slapić i zelenu Mrežnicu daje duši ugodan predah. Prekrasno je čak i ako zapljusne pljusak, pa se kupači i sunčači naglo natiskaju pod suncobrane terase, unutrašnjost restorana ili natkriveni dio kuće predviđen za roštilj. Cijene jela ove godine su znatno više nego prijašnjih godina. Nema ništa ispod pedeset kuna, u jelovniku je najpovoljnija pljeskavica za 55 kuna s mladim krumpirom koji konobar zove pomfrit i nije bila loša, premda za izgled zaslužuje bolju ocjenu nego za okus.

Zadnja dva puta kad sam bio pljuska nije bilo, a zajedno s Borisom Beribakom, autorom fotografija u ovom putopisu Slapić smo posjetili u subotu 28. srpnja i nedjelju 12. kolovoza. Prvi put premda je bila subota i događale su se najveće gužve ovoga ljeta na cestama, nije bilo mnogo posjetitelja, dok je drugi put u nedjelju sve bilo krcato. Ručnike smo prostrli tek na kraju plaže ispod krošnji drveća još iza igrališta za odbojku na pjesku. Mislim da je tada na plaži uz slapić na Mrežnici bilo tisuću ljudi.

Plaža pruža hlad ispod krošnji, a ima osunčane dijeleve za one koji se ne boje da će bolno pocrvenjeti, ali nema kabine za presvlačenje, pa se većina presvlači u zahodu restorana. Nema ni tuš.

Drugi put kad smo bili imali smo dojam da se sam slap na Slapiću od prošloga puta smanjio, ispario od vručina. Mrežnica je bila jednako topla.

Nagrađivani kamp

Sastavni dio toga turističkog kompleksa na Mrežnici je privatni kamp “Slapić”. Kad je gužva kupači i sunčači spoje plažu i kamp, koji također ima uređene punktove za uživanje pored rijeke, u jednu dobro posjećenu cjelinu. Najviše ima mladih i obitelji s djecom, a u kampu uglavnom su stranci, pa se na Slapiću osjećate kao na moru ili Plitvicama.

Kamp „Slapić“ u vlasništvu je obitelji Mataković. Ima 48 smještajnih jedinica. Nudi usluge iznajmljivanja čamaca, ležaljki, suncobrana, roštilja, tenisa i odbojke na pijesku na obližnjim terenima, stolni tenis, badminton, dječje igralište, te razgledavanje bliže okolice biciklima. U sklopu kampa nalaze se suvremeni sanitarni čvor, atraktivan ugostiteljski objekt sa kuhinjom, dječje igralište i razni sportski sadržaji. U Kampu Slapić prošle godine je registrirano 17 tisuća gostiju. Ima četiri zvjezdice i dobitnik je nekolicine nagrada za kvalitetu. Portal Camping.info objavio je listu najomiljenijih kampova Europe u okviru renomiranih nagrada “Camping.Info Awards 2015″. Među 24.830 kampova u konkurenciji 44 europske zemlje, kamp Slapić odlikovan je kao najbolji u Hrvatskoj, o čemu smo na portalu Tjedno te godine izvjestili javnost.

Do Karlovca preko Pisarovine

Budući su na autocesti vikendom neopisive gužve, a Stara karlovačka je kod Lučkog bila zatvorena zbog radova išli smo preko Pisarovine. Put je nešto dulji, na jednom dijelu cesta je puna zavoja, ali Ii tim se putem od Zagreba može stići do Karlovca. Ta cesta kod Zagreba izgleda kao delta rijeke i nigdje nema putokaza za Kalovac, možete ga vidjeti tek poslije Pisarovine. Preko Pisarovine prema Karlovcu najbolje krenuti iz Brezovice ili Buzina i onda samo pratite glavnu cestu dok se ne pojave putokazi. Isto tako na povratku u Zagreb mora se dobro paziti na put za Brezovicu ili Buzin, u supprotnom možete lutati, kao što se nama dogodilo na povratku, premda nismo išli prvi put.

Općina Pisarovina, najveća (145 km2) i najrjeđe naseljena (25 st/km2 = 3.689 stanovnika) općina Zagrebačke županije nalazi se u njezinom južnom dijelu i dominantno je određena Vukomeričkim goricama i tokom rijeke Kupe. Pored Pisarovine nalaze se lovišta i poznati ribnjaci. Odnedavno su ponovno obnovljeni i stavljeni u funciju nakon što su bili totalno devastirani u vrijeme dok im je vlasnik bio Domagoj Margetić. Sarine ribnjake Margetić je stekao u privatizaciji kreditom Privredne banke, ali to je za jednu drugu priču. Najpoznatije mjesto u općini je Jamnica Pisarovinska, narodski Jamnica. Po tome selu nazvana je najpoznatija hrvatska gazirana mineralna voda, čija je punionica u Pisarovini.

Na putu prema Karlovcu preko Pisarovine u Kraljevečkim Brijegima nalazi se restoran Tihi gaj. Najveći i najbolji ugostiteljski objekt u tom kraju. Ispred je uvijek mnogo vozila. U nedjelju smo, večernjim satima, u Tihom gaju zatekli i živu glazbu. Cijene nešto povoljnije nego na Slapiću.

Do Slapića se može i vlakom. Treba izaći na stanici Belavići koja je se nalazi na brdu iznad Slapića i dok ste tamo često možete vidjeti vlak kako se zaustavlja na stanici.

U svakom slučaju ako volite pravi prirodni vodeni park krenite na taj nedaleki put. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Pouzdan zajmodavac.
  #1 Pouzdan zajmodavac. 16 kolovoza, 2018, 05:55

  Zdravo,

  Jeste li zainteresirani za dobivanje pomoći od privatnog zajmodavca?
  Jeste li tražili pouzdanog zajmodavca s kojim se možete pouzdati i raditi s punim povjerenjem?
  Jeste li odbijali vašu banku u vezi s dobivanjem kredita?
  Želite li otvoriti tvrtku ili proširiti postojeće tvrtke?
  Imate li hitnu ili kritičku medicinsku situaciju i trebate hitni zajam?
  Imate li dugove za čišćenje i trebate zajam?
  Jeste li student i treba studentski kredit?
  Trebate li zajam za osobne potrebe?

  Ovo je privatni zajmodavac po imenu gospodin Rod Alfred; registriran za posudbu širom svijeta. Ja sam sposoban izdavati sve vrste zajmova s ​​maksimalnim iznosom od 35 milijuna dolara. Pružam 24 sata online gotovinskih kredita s neprekidnom službom za korisnike na čekanju da prisustvujem vama. Bez obzira na vaš posao (zaposleni ili nezaposleni) i dalje ćete dobiti zajam. Dajemo kratkoročne i dugoročne zajmove. Sve ove usluge zajma su kamatna stopa od 3%. Molimo, ako vam treba zajam, kontaktirajte nas dolje ..

  E-adresa: [email protected]
  WhatsApp: + 2 3 4 8 0 2 5 9 3 4 6 9 9

  Ovdje ste uvijek dobrodošli. Dobit ćete svoj zajam ovdje i mi ćemo obrišiti vaše suze. Imamo dobru poslovnu reputaciju. Slobodno nas posjetite danas.

  Hvala vam.
  Direktor.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. anno
  #2 anno 13 kolovoza, 2018, 20:25

  Stvarno su super ovi ambijenti.
  Što se tiće Zibela sve je ok, no mi Siščani i Siščanke rado odemo na plaže s lijeve i desne obale Kupe između Novog, Starog i Željeznog mosta.
  Na Zibelu je zbog plikoće u ljeto prebrza voda.
  Otkada se ne kopa šljunak promjenilo se i korito Kupe, pa više ne znamo gdje se nalaze prolazi za čamce.

  Prije rata je to sve bilo frekventno jer je bilo ljudi, danas ih je sve manje u gradu na tri rijeke.
  Još se kupamo i na odri, do šezdesetih je i sava bila kupališno sposobna, no nakon mnogih zagađivanja rijetko tko se kupa.
  Zato gospon Stjepandić navratite čim prije na Zibel, dok traje sezona.
  Stvarno je super.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code