PRŠUTI OD CRNE IBERIJSKE SVINJE U GUIJUELU

PRŠUTI OD CRNE IBERIJSKE SVINJE U GUIJUELU

30. srpnja, 2015.

Toledo
Naš svjetski putnik obišao je i okolicu Madrida

Napisao: Šiško Španiček

Okolica Madrida pruža mnogo, od vrlo dobro željeznicom povezanih gradova poput Toleda, Segovije, Avile i Salamance do primjerice skijaških mogućnosti masiva Guadarrama. Svaki od tih gradova zahtijevao bi svoje vrijeme boravka, a njega uglavnom nema dovoljno. Stoga, ukoliko planirate posjet Madridu pokušajte isplanirati i posjet nekom od gradova koji daje mali kontrapunkt megalopolisu poput Madrida – svi navedeni gradovi poslastica su i vrijedni su za jedan ili pola dana obilaska i svaki od njih ima svoj privlačni momentum koji vas lako zavrti na zvrku povijesti i/ili sadašnosti, gastro ili eno ponudi, kulture ili nečeg što oni vještiji pronađu ili sami izgrade.

Toledo i Segovija

Od Katedrale i marcipana u Toledu , do rimskog akvedukta u Segoviji, mističnosti Avile kao i njenog Yamasa de Santa Teresa (slatkiš) i sadržajnosti Salamance od njene dvije katedrale, vjerojatno najljepšeg glavnog trga u Španojskoj do predivnih palača i sjajnih restorana.
Stjecajem okolnosti napravili smo mali odmak i pored Salamance posjetili mjesto Guijuelo (č.Huelo) centar proizvodnje pršuta od poznate, autohtone crne iberske svinje po kojoj je ime zbog obrade šunke koja ostavlja svinjski papak vidljivim i pri uporabi dobila ime Pata negra (crna noga), ali i koji se bave obradama drugih dijelova mesa i tako stvaraju poznate proizvode španjolske gastronomije poput choriza , salsichona, botifarre ili fueta.
U mjestu ne većem od Samobora smjestilo se 130 tvrtki koje se bave preradom mesa i pripremom tradicionalnih proizvoda ne samo od crne iberske svinje, već i od drugih vrsta koje pak služe za pripravak drugačijih vrsta danas toliko već poznatih španjolskih „jamona“. Neki se mogu upitati zašto su španjolci bili toliko uspješni u stvaranju brenda španjolskog pršuta kao primjerice i talijani sa svojim Parma i/ili San Daniele?. Prije svega tradicija konzumacije pršuta/šunki je uvriježena kroz stoljeća i skoro svaki obrok započinje s nekoliko feta. Nadalje, pršut nije podignut na pijedestal skupe namirnice jer kako smo već navodili vodi se briga o dijelu s kojeg se meso reže, od koje je vrste svinje napravljen i koliko je primjerice truda i vremena uloženo u pripravljanje. Tako danas možete u trgovinama kupiti serrano (od landrasa i koji zahtijeva jednostavniju kraću obradu) po 6EUR/kg , ali i već spominjanu „pata negru“ za 170eur/kg. Takva različitost u cijenama i kvaliteti stvara svoju publiku i poklonike. Trud uložen u pravilno soljenje (uglavnom se koristi najbolja španjolska sol iz Murcije), odležavanje mesa kao njegovo sušenje na koncu daju pravu vrijednost.

Dolina rijeke Tietar

Pri proizvodnji choriza posebna se pažnja posvećuje pravilnom soljenju odnosno dodavanju paprike koja dolazi iz regije Extramadura, iz doline rijeke Tiétar, pokrajina La Vera, vidljivo je dakle da se lokalne namirnice rabe prilikom spravljanja prepoznatljiproizvoda
Ukoliko se pak odlučite „spustiti“ prema pokrajini Castilla la Mancha susrest ćete se ove godine s proslavom 400.obljetnice izdavanja druge knjige o vitezu tužnog lika Don Quijoteu. Posjetite li primjerice El Toboso grad njegove ljubljene Dulcineje i u neposrednoj blizini grad vjetrenjača Consuegru s njih danas 12-tak očuvanih, a koje datiraju iz vremena objavljivanja romana o Don Quijoteu moći ćete si možda predočiti s kakvim se to neprijateljima Don Quijote borio. Vjetrenjače su inače u to vrijeme obavljale posao mlinova i ostale su u uporabi sve do kraja 20.st.
Danas su privlačna meta za posjet i za pribavljanje fotografije povrh nepregledne ravnice na čijem su bregovitom hrptu povrh Consuegre sagrađene.
Čitav kraj danas osim Cervantesa živi i od proizvodnje nadaleko poznatog sira Manchego sa zaštitnom izvornošću porijekla kao i proizvodnje vina. Treba napomenuti da je velik dio postrojenja izgrađen pomoću fondova EU za ruralni razvoj. Početak, kao uostalom i kod nas nije bio lak (sličan je slučaj bio prvih godina po uilasku u EU i u Poljskoj) no kad se birokracija posložila, novac je počeo pritjecati. Danas su rezultati i više no vidljivi. Pogotovo u stočarstvu i mljekarstvu gdje su i mali pogoni od 3 ili četiri osobe dobile šansu proizvoditi hranu o kojoj su u gradu samo mogli sanjati. I to su primjeri u kojem mantra o okrupnjavanju pada u vodu. Prošli smo kroz sirane i farme koje prerađuju i 1000, ali i 120000 litara mlijeka dnevno, koje imaju i 100, ali i 1500 grla stoke. I sve one od 4 zaposlena do njih više desetaka imaju svoje tržište i potrošače.
Madrid s okolicom usprkos otužnosti nekad veselih predgađa poput Getafea , Fuenlabrade, Alcorcona ili Vallecasa (Rayo Vallecano) čija će imena prepoznati poznavatelji nogometa ili košarke u čijim se četvrtima danas skrivaju mnogi od skoro jednog milijuna neuseljenih stanova u Španjolskoj ipak neće biti prepreka preporuci da je Madrid potrebno posjetiti, a što više vremena imate to će vaša ljubav prema tom gradu sve više rasti.T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. miki veliki
  #1 miki veliki 31 srpnja, 2015, 10:05

  U kkako doooobar materijal

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. klarens
  #2 klarens 31 srpnja, 2015, 00:00

  Je se je to v redu, to je tam, ja sam prek bare,
  Vi ste di jeste, al vechina ni primirishala nebu dalje od dvorishta, i sad kaj ja kakim ????
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Nekad davno, dok je sve blo od olova, chak i olovke !
  mali ljudi, oni shto ustaju rano, rano, ma josh ranije
  Oni shto zhurishe na svoja radna mjesta ( toga je bilo !)
  A i penzioneri i domachice kupovali su VUS
  Vjesnik U Srijedu
  Tu vam je svega bilo, raznoraznih duhovnih poslastica
  Uz regularnu dozu pranja mozga
  A tu je bio i LUTAJUCHI REPORTER
  Gerhardt Ledich
  ++++++++++++++++++++++++++
  Eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
  Taj strichek je shalabazal ov Vardara
  Pa do Triglava i pronalazio raznorazne
  Svakodnevne zanimljivosti, ate bi nam
  Opet, priblizhile krajeve unutar SFRJ
  Doro je znati i neshto dobro o ljudima
  O kojima znash samo loshe !!!
  ++++++++++++++++++++++++++++
  Kakim li kakim ??????
  ++++++++++++++++++++++++++++
  A morti bash i ne ????
  ++++++++++++++++++++++++++++
  Jer kad Hrvat upozna Hrvata
  ++++++++++++++++++++++++++++
  Tek onda ga stvarno voli ko brata

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code