RADOVIĆ: UZURPACIJA KAMENJAKA U PREMANTURI

RADOVIĆ: UZURPACIJA KAMENJAKA U PREMANTURI

14. studenoga, 2021.

 

“Oče, oprosti im jer ne znaju što čine!”

(Luka 23,34).

Piše: Saša Radović

Priča koja slijedi, čini se lokalnom. Ali, nije! Odraz je to uobičajenih priča u Republici Hrvatskoj, o nepravdi, bezvlađu i aroganciji legalnih i ilegalnih struktura.

Premantura je malo naselje na ulazu rta Kamenjak. Taj rt na samom vrhu Istre, u blizini Pule, proglašen je jednom od deset najljepših prirodnih destinacija u Europi.

Premantura je imala kulturne događaje kao malo koji grad i naselje u Istri u dvorani Stare škole. Građani su imali divna predavanja i nastupe četvrtkom, afirmiranih stručnjaka i kulturnih radnika. Često su stizali građani iz Pule i okolnih naselja na ta predavanja i ostale manifestacije. Umjetnici su izlagali svoja djela, a književnici  su promovirali knjige. Skoro 15 godina u toj dvorani redovito su vježbale grupe Premanturki.

U toj Staroj školi bio na prvom katu smješten JU Kamenjak, Bila je to dobra simbioza i suradnja s građanima Premanture. No, kao i u pjesmi: “Svemu dođe kraj”, i ovoj lijepoj priči došao je kraj.

Sumnjivi ugovori

JU Kamenjak profitabilna je bila firma s desetak zaposlenika. Samo od naplate ulaznica 2018. utrženo je preko 10.000.000 kuna, a 2019. isto toliko (samo 6.000 kuna manje!). A, onda je na tu svjetlu točku života u Premanturi bacio oko interesni lobi općine Medulin. Ravnateljica JU Kamenjaka koja je podržavala suradnju s građanima iznenada je postala nepodobna. Izbačena je i vodi radni spor.

U tamnom backgroundu i pričama uz jutarnje kave, spominju se neki sumnjivi ugovori koje ravnateljica nije htjela potpisati, neke zamagljene milijunske svote te neki kafić u Medulinu i još, štošta… No, ljudi su nenaspavani u jutro, pa te priče treba uzeti s rezervom iako su korupcija i kriminal svakodnevica naše stvarnosti.

Na čelo JU Kamenjaka stigao je podobni ravnatelj, doduše bez ikakvog iskustva na polju očuvanja sjajne biokulture, Kamenjaka. Iznenada, preko noći broj zaposlenika, više se nego udvostručio (22). Onaj lijepi dio kulturnog života Premanture i grupa vježbačica naprasno su izbačen početkom 2020. iz dvorane da bi novi zaposlenici (zlobnici kažu; uhljebi) zaposjeli taj prostor. Nažalost, kontrola opravdanosti zapošljavanja – ne postoji!

Mogu što hoće

JU Kamenjak je imao korištenje cijele zgrade, ali pod UVJETOM da se građanima omoguće spomenuta predavanja i vježbanje. Postoji navodno dopis bivšeg načelnika Buića koji s dvoranom nema nikakve veze. Da i ima, načelnik takve stvari ne može rješavati dopisima. Iz toga slijedi da je Javna ustanova Kamenjak agresivno uzurpirala taj jedini prostor dodijeljen građanima.

Novi, više nego dvostruko veći broj zaposlenika s novim ravnateljem nije učinio ništa u poboljšanju. Što više, prioritetnu zadaću JU Kamenjaka; a to je očuvanje intaktnosti prirode parka, nije vršila u potpunosti. Nisu uklanjane bespravne straćare i kolibe slične siromašnim, južnoameričkim favelama koje devastiraju i zagađuju zakonom zaštićeni prostor Kamenjaka.

No, onaj “važniji” dio posla vjerojatno je izvršen. Po ustaljenim hrvatskim shemama, novi ravnatelj vjerojatno je potpisao one spise i ugovore koje nije potpisala izbačena ravnateljica.

U Premanturi se diže tenzija i bunt građana. Krenule su akcije pritužba zbog razbuktane, bespravne gradnje uz more i na Kamenjaku. Ovo nasilno otimanje dvorane građanima Premanture, još je jedna kap koja prelijeva čašu. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code