RADOVIĆ: UKIDANJE USTAVNOG SUDA BIO BI ISPRAVAN I ISPLATIV POSAO

RADOVIĆ: UKIDANJE USTAVNOG SUDA BIO BI ISPRAVAN I ISPLATIV POSAO

21. svibnja, 2022.

 

Piše: Saša Radović

Na dvije usputne, marginalne vijesti, mjerene milijunima eura, misleći dio Hrvatske posprdno se nasmijao i mahnuo rukom. Iako su te vijesti suprotne svakom smislu pravde i čisto bezvlađe, “misleći” Hrvati znaju da će sve “papati maca”. Te proklete mačke gladne su i žderu naše milijune, jer Frkine knjige imaju WC i kupaonicu i jer je lijepa, punašna dama Gabrijela još uvijek nevina. Glupo bi bilo nabrajati ministre i dužnosnike ogrezle u kriminalu i korištenju službenih položaja koji i dalje grabe naše zadnje kune skrivene u čarapama ili madracima.

Dvije usputne, vijesti koje su tema ovog teksta, čine se naivnim i marginalnim. Ali nije tako! Igre oko ukidanja Ustavnog suda i Bespravna izgradnja vila s bazenima, temelji su elementarne nepravde koja svakim danom eskalira u Hrvatskoj.

Apsrdno i glupo

Hrvatska se često zgraža na odluke svoga Ustavnog suda. Dakako, osim onih 220.000 (ZNA SE!) držača ljestava lopovima ogrezlim u kriminalu i korištenju službenih položaja. No, granicu zgražanja prešao je predsjednik Ustavnog suda, Miroslav Šeparović bajnom izjavom: “Ustavni sud bi odlučivao o referendumu o ukidanju Ustavnog suda.” Apsurdno!

Sličnu izjavu mogao je dati i Ivan Ivanović: “Ivan Ivanović bi odlučivao o referendumu o izvršenju smrtne kazne Ivanu Ivanoviću.” Apsurdno i glupo!

Po ovim izjavama, Ivan Ivanović bi ostao živ, a Ustavni sud se ne bi mogao ukinuti ni voljom 100% građana u Hrvatskoj i u dijaspori. Dakle, Ustavni sud bi mogao živjeti vječno, zauvijek, i donositi apsurdne odluke po diktatu politike kao što je učinjeno ovih dana za referendum Mosta.

Hrvatska vlast, pravosuđe pa i “samostalni” Ustavni sud doveli su nas preko granice siromaštva i do evidentne nepravde na svim poljima. Zbog toga predsjednik RH, Zoran Milanović i misleći dio Hrvatske zaista razmišljaju o ukidanju Ustavnog suda po uzoru na mnoge bogatije zemlje. Europske zemlje koje nemaju posebno ustanovljen ustavni sud jesu; Cipar, Danska, Estonija, Grčka, Island, Irska, Monako, Nizozemska, Švicarska, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo. U tim državama ustavnosudsku kontrolu obavljaju najviši redovni sudovi ili specijalizirani odjeli tih sudova.

Po dosadašnjim iskustvima s našim Ustavnim sudom, ukidanje istog bio bi racionalan i isplativ posao. Naime, Ustavni sud je sam sebi “nabio” visoka primanja (viša od ostalih državnih služba), koristi goleme prostore, silan vozni park i mnoštvo službenika (dakako i mnogo stranačkih instalacija i uhljeba). Znamo da nam je državna i lokalna uprava  dvostruko veća (po broju stanovnika) od uprava EU. Samo u mandatima Plenkovića “zaposleno” je preko 4.000 novih uhljeba.  A, za opljačkanu Hrvatsku i njene umirovljenike svaka kuna je dobro došla.

Bespravne vile s bazenima

Druga vijest objavljena je ovih dana. U području značajnog krajobraza “Rovinjsko priobalje i otoci” i na zaštićenom arheološkom i ekološkom području, dovršeno je dvadesetak luksuznih, klimatiziranih vila. To su čvrste građevine od 120 kvadrata, s prostranim terasama, u čijem su sklopu izgrađeni privatni betonski bazeni, a spojene su i na vodovodnu mrežu. Fekalije idu u zemlju ili u more. U starom, birokratskom sustavu učinjen je genijalan pomak. Anulirana je nepotrebna administracija, odnosno formalnost kao što su; građevinska dozvola, te urbanistička zaštita pomorskog dobra, obale, šuma, parkova, arheoloških lokacija i sličnih zaštićenih prostora. Ne postoje ni komunalne naknade.

Ništa čudno u Apsurdistanu kako neki zovu Republiku Hrvatsku. Sve te papirnate gnjavaže mogu se lako preskočiti – dovoljno je staviti malo kuna ili eura u džepove i otići u kafić na sastanak s prijateljem. Prijatelj je moćan, pozna zakone. Zaključit će da su ove male kolibe, koje vidite na naslovnoj slici zamjena za postojeće dotrajale mobilne kućice na već postojećim podlogama. Možete to razmontirati, daske staviti na kamion i odvesti. Dakako, treba razmontirati vodovodne cijevi i otkazati mrežu. Nedirnuta priroda ostat će onakva kakva je bila i prije. Zbog toga nije potrebno ishoditi nikakvo dopuštenje.

Problem je što Zakon o gradnji ne pozna izraz, “mobilne kućice”. Dakle, te naše “mobilne kućice” (zapravo luksuzne viletine) formalno ne postoje, nema građevinskih ni uporabnih dozvola pa nema ni pristojba ni naknada koje svi plaćamo.

Javna ustanova Natura Histrica prijavila je radove i ekocid Državnom inspektoratu. Inspektor zaštite prirode utvrdio je da su radovi, nelegalni. Vile su pregazile i arheološko nalazište, što je potvrđeno iz Ministarstva kulture. No glamurozno naselje luksuznih vila s bazenima građeno je i u vrijeme zabrane radova – i dovršeno je!

Da nismo karikatura od države ne bi bilo ove nove istarske sramote. Trebalo je primijeniti Zakon! Ne bi bio devastiran i uništen dio naših najvrjednijih prirodnih resursa za koje su se mnogi od nas borili puškom.                                     

članak 212, (KZH)

Republika Hrvatska dužna je i svakoga tko gradi građevinu u području koje je propisom ili odlukom nadležnog tijela proglašeno zaštićenom prirodnom vrijednosti, kulturnim dobrom ili drugim područjem od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.”

Gdje je policija, DORH, vlada, sudovi? Što bi zaključio Ustavni sud? Srećom, oni ne vide i ne čuju za “mobilne” viletine.

Znamo (ZNA SE!) da povlaštenim, nedodirljivim divljim graditeljima “neće pasti ni jedan crijep s krova” – da će netko razaranjem naših prirodnih resursa napuniti džepove. Poznata istina; “da bez korupcije nema bespravne gradnje” smije nam se svima u lice.

U obje navedene vijesti, temelj i okosnica je sve veća elementarna nepravda u Hrvatskoj. Hoće li i u ovoj, nekada Lijepoj našoj, vrijediti narodna uzrečica: “Vrč ide na vodu dok se ne razbije.”

Premantura, 18.5.2022.   T                                                                                        

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code