RADOVIĆ: UHLJEBI NE POSTOJE

RADOVIĆ: UHLJEBI NE POSTOJE

22. travnja, 2020.

 

 

Jao vama, pismoznanci i farizeji! Licemjeri! Čistite izvana čašu i zdjelu, a iznutra su pune otimačine i pohlepe. (Matej 23.26)

Piše: Saša Radović

SARS-CoV-2 najveću je štetu nanio analitičarima hrvatskog političkog cirkusa. Ostala nam je samo i jedino tema spomenutog zlogukog coronavirusa – i ništa više. Sa žaljenjem moramo konstatirati da nam je taj mali virus ukrao glavne teme; priglupe političke igre s mrtvim partizanima, ustašama, četnicima i samohvale lažnih domoljuba. U duboki zaborav pala nam je ljubičica bijela i plava, drug Tito, pa Ante Pavelić i njihovi mentori, Staljin, Hitler, Mussolini… Ne spominjemo ni one iz bliže prošlosti; Miloševića, Mladića, Izetbegovića… Tek tu i tamo sjetimo se Oca Domovine, Franje Tuđmana.

Najgore od svega je što smo zaboravili i surovu „30 godišnju agresiju” Interesne zajednice HDZSDP protiv svoga naroda. Svejedno nam je što su teškim oružjem; privatizacijskim zakonima, korupcijom i kriminalom svih vrsta razorili i opljačkali sve vrijedne resurse koje su stvarale generacije Hrvata. Svejedno nam je što „Institucije koje rade svoj posao” nedjelovanjem amnestiraju politički i visoki kriminal. Stotine afera i mega afera s nestalim milijunima i milijardama istopile su se kao da ih nije ni bilo pred slikom malog, okruglog coronavirusa s krunom na glavi.

30 godina agresije

Početkom 2020. kad smo se konačno ponadali završetku te 30 godišnje agresije zbog evidentnog i konstantnog pada rejtinga HDZ-a – pojavio se moćni saveznik agresoru, SARS-CoV-2! U nekoliko dana ovaj bojni otrov, odnosno bolest COVID-19, promijenio je kompletnu političku sliku Hrvatske pa čak i svijeta. Premijer Plenković je iskoristio ovu jedino moguću šansu održanja vlasti „110%” i prihvatio coronavirus kao dar s neba, kao zadnju slamku spasa. Njegovu poslovičnu jalovost (reforme! i sve ostalo) zamijenilo je agresivno rješenje. Tim savjetnika najprije je oštrim represivnim mjerama i raznim zabranama testirao naciju – koliko može izdržati! Malo je nedostajalo da stvar „pukne” kad je njegov „crni labud” (Kopal) htio kontrolu svih nas 24 sata dnevno putem mobitela. Zatim je u odabiru kadra Stožera civilne zaštite povučen lukav potez. Strah od bolesti i smrti učinio je svoje, Vili Beroš i Krunoslav Capak uspjeli su u kratkom vremenu postići ono što ni jedan HDZ-ejac 30 godina nije postigao – simpatiju nacije!

Stalnom presijom medija, posebice TV, u konstantnom, hipnotičnom ponavljanju podataka o broju zaraženih u svakoj županiji, o svakom umrlom gdje je i koliko je godina imao – ekspresno je nametnut strah kao nikada do sada. Atmosfera zabrana kretanja, zatvoreni prostori stanova i samo vijesti o strašnom SARS-CoV-2 bila je sretna okolnost za vladu i premijera, ali katastrofalna za 4 milijuna Hrvata. Općem kaosu pomogla je i Crkva – don Jozo javno je dozivao „vraga”, a njegovi fanatici zgrozili su misleći dio nacije. Umjesto što smo divljem don Jozi izgradili prelijepu, novu i preskupu crkvu, trebalo je graditi bolnicu ili školu.

U ovom trendu općeg straha i zaborava svekolikog puka o pljački Domovine od strane interesne zajednice HDZSDP – mali, moćni i zlokobni coronavirus nanio je Hrvatskoj daleko najveće zlo. To ni u kojem slučaju nije broj žrtava (koji je manji od stalne sezonske gripe) nego – „stabilnost” vlasti, ono što godinama obožava i zaziva premijer Plenković. To je pogubni blaženi mir u kojem provodi blaženi i bogati život naša pregolema politička klasa uz svoje ponizne horde HDZ uhljeba. I njihovi sigurni ponovni i ponovni mandati. „Stabilnost”, u hrvatskom političkom smislu znači daljnji strmoglavi pad svih materijalnih i moralnih parametara; zacementirano mjesto na dnu dna Europe – siromaštvo, bijeda, jad i masovno raseljavanje, ne samo stručnjaka i radnika, nego i svih koji još mogu hodati. A, iznad svega kao aureola lebdi opća elementarna nepravda – i olovno sutra.

Negirati ove argumente može samo ortodoksni lažljivac ili potpuno lud čovjek.

Pogubna koalicija

Mantra o potrebi pozitivnog razmišljanja, nema nikakvog smisla u sutrašnjici Hrvatske. Nema smisla ni nada u bolje! Pred nama su parlamentarni izbori koji uz pomoć smrtonosnog virusa sugeriraju najcrniji mogući scenarij; pobjedu HDZ-a i još gore, koaliciju s SDP-om. Takva „stara-nova” Interesna zajednica imala bi puni legalitet. Još agresivnijim zakonima i s novim i novim aferama (čitaj; pljačkama) garantirala bi konačni kolaps države i jačanje privatnih računa političko-kriminalnog lobija u poreznim oazama. Drugim riječima, požderalo bi se i ono što je ostalo; more otoci, oranice, šume i rijeke Lijepe naše. Po sistemu Agrokora, INE, HEP-a, Hypa, Uljanika i niza sličnih…

O toj tmurnoj, olovnoj sutrašnjici izjasnio se premijer; najveća zadaća vlade je borba protiv ekonomskih posljedica coronakrize i (koje li ironije!) od svih ministara zatražio uštede u resorima. Umjesto da je odmah potpisao razrješenje desetak nepotrebnih ministara/ica. Ima nas jedva 4 milijuna, a imamo najviše ministara u cijeloj EU (20+premijer). Svako ministarstvo ima 200 do preko 300 službenika, golemi vozni park najskupljih limuzina, prateće urede, zavode, povjerenstva, mnoštvo tajnika, savjetnike… 10 nepotrebnih ministarstava manje bila bi dobra ušteda našeg novca, zar ne? Milijarde u državnom budžetu! I milijarde iz rezanja županija, gradova i općina.

Etikete

Uzimajući coronavirus kao razlog – uz prekobrojna ministarstva premijer se mogao riješiti brda uhljeba u raznim uredima, komorama, zavodima, agencijama i sličnim utvrdama HDZ-a. Ali, naš premijer živi u deluziji, iskrivljenoj stvarnosti ili vara sam sebe i nas! Plenković kaže da uhljebi ne postoje, da to nisu tisuće uhljeba-parazita nego etikete. Kao papirnate etikete na plastičnim bocama coca-cole ili Todorićeve gazirane Jamnice.

Da nije žalosno bilo bi smiješno!

I odmah premijer ide u još jednu ružnu prijevaru javnosti skretanjem teme s bitnog! „Što bismo mi sada da nemamo sustav zdravstva, tko bi odgovorio na ovo da nemamo policiju, civilnu zaštitu, vojsku, vatrogasce? Sve su to službe koje moraju postojati, moramo naći balans između razumijevanja za ulogu države i bucmaste države koja je možda uzela previše”, rekao je Plenković. Naš premijer je valjda slijep ako ne vidi da „bucmastu državu koja je možda uzela previše” trebalo odmah ukinuti i kompletnu vlast poslati u Remetinec. A država Hrvatska nije samo bucmasta nego je debela kravetina koja je previše – previše požderala i dalje previše ždere.

Vlada bi morala konceptirati i predložiti Hrvatskom saboru rezanje županija (nepotrebne su!) te pregolemu lokalnu upravu svesti na razumnu mjeru. Dobar primjer je Švicarska; općine kontroliraju samo porez i socijalno stanje. Minimalna je to, ali učinkovita administracija koja uvijek zna točan broj stanovnika svoje općine, zaradu i socijalno stanje svakog svog stanovnika.

I još jedna uvreda hrvatske pameti s Gornjeg grada: “Teret ove krize moramo podnijeti solidarno i svi će u tome sudjelovati.” Ne samo ironično nego mnogo gore, bezobrazno – lako je biti solidaran s nekoliko desetaka tisuća kuna mjesečno, ali nemoguće uz minimalac i mirovinu od 1.500 kuna.

 Ispitivanje porijekla imovine

Nadali smo se da će možda mali SARS-CoV-2 natjerati našu vrlu vlast da počne razmišljati, i da uz spomenute i još mnoge korjenite rezove neproduktivnog sloja – zaista krenemo naprijed. Međutim, uz ovu i ovakvu vlast – ne postoji ni najmanja šansa. Jedna crtica koja je oslikala „moral” vlade pokopala je sve nade; vlada je odbila zakon koji bi otkrio kako su se političari obogatili (lopovska privatizacija, ratno profiterstvo, korupcija i kriminal svih vrsta). Većina tih „političara” prije 90′ nisu imali ni dinara na svojim računima.

Klub zastupnika Živog zida i SNAGA-e predložio je Prijedlog zakona o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanju nezakonito stečene imovine. Međutim, vlada je odbila taj prijedlog i poručila saboru da ga ne prihvati. Vlada ne želi poštenje, transparentnost i ono što čine sve demokratske zemlje; konfiskaciju nezakonito stečene imovine. Stvoriti poštenu, pravnu državu bez spomenutog – nemoguće je! Zašto???

Jasno je zašto, previše je u vlasti Bande lopovske koja je pokrala svoj hrvatski rod. Krast će i dalje sve dok je hrvatski narod ne zaustavi. Dok se po Zakonu o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanju nezakonito stečene imovine ne oduzme i posljednja lipa razbojnika koji su opljačkali Domovinu – nema poštene Hrvatske za kakvu smo se borili mi, dragovoljci i branitelji.

SARS-CoV-2 osim boleštine i smrti, Hrvatskoj donosi još veće zlo; strahom pojačava stabilnost vlasti koja nepravdom tjera Hrvate s vječnih ognjišta. Zauvijek! Na kraju tunela ostaje samo mrak. Parlamentarni izbori koje forsira HDZ, koristeći nametnutu popularnost dvojice spomenutih članova Stožera za civilnu zaštitu – pokazat će imamo li bar malo pameti – ili smo najgluplja nacija na svijetu!

Anno Domini MMXX.   T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. žrdina
    #1 žrdina 22 travnja, 2020, 16:12

    Svatko tko glasa za HDZ ili SDP je jugoslaven.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code