RADOVIĆ: OPĆINE SA STATUSOM DRŽAVE

RADOVIĆ: OPĆINE SA STATUSOM DRŽAVE

3. travnja, 2022.

 

Piše: Saša Radović

Kažu da je Albert Einstein rekao: “Nisam siguran je li svemir beskonačan, ali siguran sam da je ljudska glupost – beskonačna.” U suprotnom smislu te krilatice trebala bi se najavljena rekonstrukcija Plenkovićeve Vlade događati na racionalnim temeljima i na stanju u kakvom je Hrvatska danas.

“Antilogika” diktature gluposti; malo radnika, a mnogo administracije i uhljeba,  potire sama sebe”. Umjesto prenapuhanog balona uprave u kojoj su dvije trećine nepotrebna instalacija stranačkih parazita – bilo bi logično da mala, siromašna država ima skromnu malu, učinkovitu upravu. Uz stalni bijeg radnika i stručnjaka te starosti nacije, Hrvatska može “hraniti” 10 do 12 ministarstava. Ni jednog više!

20 ministarstava

Ima li boljeg dokaza za ovu Einsteinovu mudrost od činjenice da siromašna, zaostala Hrvatska ima daleko najveću i najnesposobniju državnu i lokalnu upravu u Europi (po glavi stanovnika). Dok najveća Njemačka (82 milijuna) ima 14 ministarstava, Francuska (68 milijuna) ima 16 ministarstava, Italija (60 milijuna) 13. Finska, koja ima broj stanovnika sličan kao Hrvatska, ima 12 ministarstava, Duplo veća od nas Švicarska (8,6 milijuna) ima 7 (slovima; sedam) ministara.

Mi imamo 3,8 milijuna stanovnika i 20 ministarstava! Gdje je tu logika i racionalno razmišljanje? Kad k tomu pripišemo enormne brojeve takozvanih uhljeba; previše pomoćnika ministara, savjetnika, državnih tajnika, ureda, silne radne kvadrature, bezbroj preskupih automobila s vozačima – onda to nema nikakvu svezu s razumom nego je to diktatura gluposti.

Zamislite samo apsurd da ministri uz mnoštvo debelo plaćenih savjetnika imaju još i preko 140 državnih tajnika i pomoćnika. Zatim slijedi silan broj ureda, uprava, zavoda, savjeta, komora, agencija, vijeća, odbora, pododbora, zamjenika, ravnatelja ovoga i onoga… Iza svega sporim korakom u svemu, polako korača golema masa niže administracije, vozača, tjelohranitelja, poslužitelja, čistačica…Nitko ne žuri, vremena je na pretek, jer ne postoje nikakvi normativi. Golemo, inertno pravosuđe prednjači (u europskim i svjetskim) rekordima sporosti administracije, sudski procesi mjere je koji puta u desetljećima. Eklatantan je primjer iz autorovog naselja Premanture, gdje DORH (ŽDO) rješava nestanak par milijuna kuna od ulaznica u prirodni park Kamenjak – preko tri godine bez ikakvog rezultata. I tri tjedna bi bilo previše za takvu običnu krađu.

Uz sve to postoji silno razgranata, takozvana lokalna samouprava sa 127 Gradova i 429 Općina s ogromnom administracijom i s tisućama plaćenih vijećnika (u razvijenim državama, vijećnici su volonteri). I tu su zamjenici, pomoćnici, savjetnici, vijeća, odbori i brdo ostalih subjekata diktature gluposti. Sa svojim, također prenapuhanim sustavom svaka Općina ima sve značajke države, osim vojske i policije. Ponovit ćemo još jednom onaj zastrašujući element hrvatske diktature gluposti; ministrima uz savjetnike i pomoćnike pomaže još preko 140 tajnika/tajnica!

Milijunske ministarske aferice

Ako mislite da je to htio i izabrao narod, varate se. Diktatura gluposti (da malo radnika hrani golemu vojsku administracije, bolesnika, staraca i djece) rezultat je stranačkih instalacija u nerazvijenim pseudo demokracijama. Sjetimo se samo agresivnog Gorana Marića kojemu je ta pseudo demokracija isklesala novo Ministarstvo državne imovine koje radi apsolutno isti posao kao i nekad Državni ured za upravljanje državnom imovinom. Goran se u ovoj, do sada najkorumpiranijoj Vladi odlično snašao. Bilo je malo sumnjičenja po medijima, ali “sve ovce” u njegovom džepu ostale su na broju. U svoje dične poslove uveo je i Crkvu – ili ona njega. No, takvih sličnih pa i “milijunskijih” ministarskih aferica ima mnogo (jer je i premnogo ministara), rodi se po koja skoro svaki tjedan.

Posebna priča koju Vlada i Hrvatski sabor mora “ugasiti” – to su silne privilegije svih dužnosnika (od najvećih do najmanjih!). Dok starci traže zadnje mrvice po stolu i umiru u hladnim sobama, “elita” se guši u hedonizmu i sve teže zakopčava svoje sakoe.

Po uobičajenoj shemi, i sada se rađaju aferice i afere u nekoliko ministarstava. To ne znači da će oni koji su eventualno nešto pogriješili – odgovarati za korupciju ili kriminal (kao što se to redovito događa u razvijenim zemljama) – nego će im se naći neko novo, dakako, odlično plaćeno mjesto. Ili će (koje li sramote!) sjesti u klupe Hrvatskog sabora (Kuščević i drugi).

U svezi rekonstrukcije Vlade, zaključak je sljedeći; Ako se dogodi opet samo “prebacivanje iz šupljeg u prazno” istog kadra nesposobnosti i korupcije, odnosno promjena četiri ili pet ministara, rezultat je nula! Opet ćemo slušati i gledati nove korupcijske afere. Posebice ako premijer odabere ministre po “modelu Filipović” – od zla može biti samo još gore i nesposobnije!  Iz svega slijedi racionalni put Republike Hrvatske kakvu danas imamo – to je rezanje Vlade na 10 do 12 ministarstava i drastično rezanje goleme i nesposobne uprave.

Anno Domini MMXXII  T             

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code