RADOVIĆ: METASTAZE HRVATSKE VLADE

RADOVIĆ: METASTAZE HRVATSKE VLADE

13. srpnja, 2019.

 

Piše: Saša Radović

I dno ima svoje dno. Ovih je dana Republika Hrvatska dotakla dno, dna! Hrvatska javnost sumnja da je pola Plenkovićeve vlade korumpirano i da su se ministri obogatili koristeći službene položaje. Tu su mercedesi, vile s bazenima, stanovi, poklon stana, poklon milijuna i firme „prijateljima”… Nisu to više samo satovi, mobiteli, slike – u igri su teški milijuni. Afere se gomilaju, vremena nema za prijeko potrebne reforme, jer treba „grabiti dok se može”… Zbog rada premijera i ministara, samo i isključivo za osobnu korist, siromaštvo puka eskalira do granica egzistencije. Svako peto dijete u Hrvatskoj je gladno!

Iznad cijele priče lebdi democid; raseljavanje i prerane smrti u siromaštvu – ukratko; nestajanje naše nacije i svih ostalih s ovih prostora.

Bračka omerta

Prije i nakon prihvaćene ostavke bivšeg ministra Lovre Kuščevića mediji prenose izjave koje se ne mogu uklopiti ni u jedan od poznatih društvenih sustava. Izjave premijera Plenkovića i glasnogovornika HDZ-a Bačića izlaze iz svih racionalnih okvira. To su diluzije i rečenice koje su izvan pojmova; ne ukradi, ne ubij, ne poželi tuđu ženu ni tuđe stvari…! Jedini učinak je mućnina, povraćanje i bol u želucu.

Reći nešto tako – da je prihvaćena Kuščićeva ostavka „šteta za njega, Vladu RH i za HDZ” ostavlja svakoga tko nije u HDZ-u bez teksta. Da je Kuščevićev premještaj na masnu plaću i debele privilegije u Hrvatski sabor šteta za Vladu RH, iznad je zdravog razuma. Dok se svekoliki puk bori za preživljavanje – taj je bivši ministar koristio svoj službeni položaj da se bezobrazno obogati. Onim časom kad su činjenice o vilama na Braču izašle u javnost – trebalo je urgentno pokrenuti istrage, ne samo o Kuščeviću nego i o lopovima urbanistima koji su mu to pripremili. Sve drugo, bezobrazna je uvreda državi Hrvatskoj. Vlada RH nije nečija prčija, i nije mjesto bogaćenja po sistemu mafije. Talijanska mafija, između dva svjetska rata, kupovala je jeftino zemljišta na trasama budućih autocesta, jer su imali informacije o planovima – baš kao i naš Lovro. Zatim su trase prodavali za enormne svote, baš kao i naš Lovro. Bračka omerta (zakon šutnje!) „štimala” je sve dok devastaciju Brača uz zloporabu položaja – nisu provalili zli novinari.

Branko Bačić kaže da dežurni moralisti u Saboru pokušavaju HDZ-u, Vladi i premijeru, klevetama i neosnovanim optužbama i objavama nanositi političku štetu. Jer govore istinu.

Drvena stolica

Plenković se smješka i tvrdi da je Lovro Kuščević nevin kao četrdesetogodišnja djevica koja se tri puta udavala, jer „ono” što je radio, radio je prije nego što je postao ministar. Po njemu pljačka hrvatskog naroda koja se dogodila jučer – danas više nije pljačka. Valjda ni žrtve koje su pale „prije”, danas nisu žrtve! Ovakva suluda poruka o amnestiji svega „što se dogodilo prije”, svih zločina, afera, kriminalnih radnja pa i privatizacijske mega pljačke Domovine – vrijeđa ne samo branitelje Domovine nego i cijeli hrvatski narod. Bljutavo, nepošteno, nekorektno, nezakonito, sramotno!

Premijerova javna podrška evidentnih nepoštenih i nezakonitih radnja kojim se Kuščević domogao bogatstva ukazuje da Plenković nema ni trunka osjećaja za nešto pravedno, ispravno; za ljudsko poimanje – što je dobro, a što je zlo. To je vrlo blizu onoga; Udarit ću te po glavi, uzeti sve tvoje i bahato se smješkati: „JER MOGU ŠTO HOĆU!”. Ignoriranje nepravda, što znači i opraštanje zla, stoljećima i tisućljećima rezultiralo je krvavim pobunama, ratovima i bezbrojnim žrtvama. Da premijer Plenković ima i malo savjesti, nestao bi s javne scene. Zauvijek!

U svezi gornjeg jasno je da će se taj naš bruxelleski gospodin teško domoći bolje bruxelleske fotelje. Razvijeni svijet poštuje političke norme koje su iznad uobičajenih normi svakodnevnog života. Poznati su primjeri ministara i visokih dužnosnika koji su dali ostavke zbog, nama minornih, beznačajnih propusta ili sitnih prekršaja. TV prijenosi lakrdija i lopovluka naših ministara vide se u cijeloj EU, od Švedske do Grčke i Španjolske. Nisu svi slijepi i gluhi. Naš premijer svojim spuštanjem letvice poštenja na dno, na nulu, pokazao je gdje pripada. Na taj način isključio se iz kruga relevantnih političara i za njega može ostati u Bruxellesu tek kakva drvena činovnička stolica u podrumu ili u potkrovlju.

Dno dna

Moralne vertikale u Hrvatskoj pale su u blato, nestale su u kaljuži zla, pretvorile su se u ništa! Kao tamo u Sinju kad koplje promaši alku pa kažemo da je pogodak – u ništa! Nestalo je i ono posljednje; vjera u ljude. Ljudi odlaze…

Naš politički vrh ne vidi na sebi blato, prljavu žabokrečinu močvare korupcije i kriminala – kojom su obavijeni od glave do pete. Ne osjeća da je ta žabokrečina ljepljiva, da smrdi, da se gadi svakom čovjeku koji je čovjek.

U grupi vladajućih trebala bi biti i naša predsjednica, ali ona je izvan gabarita političkog ozračja. Povukla se u estradne vode, izgleda kao lutka iz ormara i lijepo pjeva. Povodom posljednje katarze vlade ona poručuje „ne bum se mešala”, što je lukavo, ali nepošteno. Mi građani masno plaćamo njezinu estradu, silna putovanja i besmislena, nepotrebna seljakanja Ureda po Hrvatskoj. Plaćamo joj „da se meša”! Dužnost joj je da predstavlja državu, a ne cirkus!

Što reći o moralu i kriterijima krakova hobotnice vlasti i pravosuđa? DORH prednjači u poremećaju kriterija, a moral je smiješno spominjati. Ta golema hrpa lukavih mahera okružena uhljebima -pomoćnicima učinkovito istražuje, zatvara i optužuje sitne dilere, pljačkaše kioska za novine i cigarete – ali milijunske pljačke političke elite i prebogatih tajkuna zaobilazi. Ako su; DORH, USKOK, POSKOK i policija kratkovidni ili slijepi, možemo im oprostiti. Ali nisu, vjerojatno (i sigurno!) je nešto drugo u pitanju. Isto je i sa sudovima. Nadajmo se da će to „drugo” kad tad doći na naplatu.

Njezina ekselencija

Nije mentalno iskrivljen samo naš politički vrh sa svojim glomaznim mehanizmima vlasti. Teatar apsurda je širok – svekoliki puk također je izgubio pojam o dobru i zlu – zadovoljava se ostavkama ili otkazima svojih ministara – umjesto Remetinca i oduzimanja nezakonito stečene imovine. Dobro znamo da je netko drpio te vile, stanove, mercedese, znamo i tko je taj „netko”. Ministri kažu do to nisu oni nego njihovi sinovi, supruge i prijatelji, da su oni čisti kao spomenuta četrdesetogodišnja djevica. I da je mercedes slučajno u dvorištu Gabrijele koju po njezinom nalogu treba oslovljavati s Njezinom Ekselencijom.

U ovoj morbidnoj priči ostaje napomena koalicijskog partnera HNS-a „…tko je koristio politički utjecaj radi vlastite koristi ne smije obnašati javnu dužnost.”. Po tome Lovro ne bi smio u Sabor. Hoće li, inače klimavi i potkupljeni HNS podići glavu iz močvare poniznosti i usprotiviti se svome gospodaru Plenkoviću? Neće! Previše hnsovaca – uhljeba žive kao bubrezi u loju.

Bračka opereta je završila, ali ministarska sapunica se nastavlja, seli se u Zagreb i na naš plavi Jadran. Sutra kreće CXIII. nastavak „Metastaza”. Glavne uloge imaju Goran Marić, obitelj i prijatelji. Možda će ta epizoda biti još interesantnija?

Otpor na nepravdu je dužnost i zbog toga nas četiri milijuna Hrvata moramo imperativno tražiti od Tolušića, Kuščevića, Marića, Martine Dalić, Kalmete, Gabrijele i mnoštva ostalih – da dokažu porijeklo svoje imovine. I ako nema relevantnih dokaza, moramo uzeti ono što je pokradeno! Ni slučajno nisu dovoljne ostavke, otkazi ili lukava povlačenja u Bruxelles. Previše se lopova i pljačkaša Domovine mirno povuklo u privatni business ili u inozemstvo s našim milijunima na računima banaka u poreznim oazama! Dio tih zlotvora zaslužnih za stvaranje osiromašene, do kosti ogoljele Lijepe naše – zavuklo se u Eurostrukture ili u diplomaciju. Interesna zajednica HDZSDP+IDS umjesto u Lepoglavu ili Glinu, tamo je poslala neke svoje „cvjetove zla”.

Prevrući dani ljeta Gospodnjega MMXIX. pred nama su – idealno je vrijeme da u znoju i općoj „fjaki” zaboravimo ljigavi ali i surovi cirkus koji nam servira vlada s premijerom na čelu. U jesen će nam pripremiti novi paket „panem et cirscenses” – kruha i igara (ali bez kruha!). Možda zaboravimo mercedese i vile, jer će sobe biti sve hladnije i stolovi sve više prazni. Stiže i zima, treba nabaviti drva i krumpira, vreću brašna!

Dokle ćemo spavati? Možda je dovoljan glasni krik u ovim mračnim, olovnim noćima – da se probudimo! Nada umire posljednja.

Anno Domini MMXIX. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. pepe
    #1 pepe 14 srpnja, 2019, 17:43

    dakle, posvem je jasno da je ova “udbaško-petokolonaška” tvorevina zamišljena i zacrtana (sada davno) nëšto prije krvavoga ratnovihorskoga razpada brozove “jugovine”, i upravo za ovu ter ovakovu tvorevinu pok. tuđman je dobił poddržku i dozvolu u krugovih “koji prësudno půno znače” izvan balkana, ali i na udbaško-mafijaškom balkanu. inače, “prčija” i “prćija” nije isto, pak mnim da je štivopisac zapravo htïł napisati “prćija”. hrvatov danas na balkanu ima manje od četiri milijună, a do hrvatske je stalo uglavnom zanemarljivoj domoljubnoj manjini unutar tieh četirih milijună. zapravo, do “narodomora” u hrvatskoj je jošte daleko, a i stara viteska istarska “trka na prstenac” je bliža zapadu od “sinjske alke”. hja, izza svega ovoga “dna” krije se jedno veliko ništo, ter ponor bez dna proždire i nadalje. zadnja opazka glasi, kada je rieč o pridjevskoj količinskoj složenici “svekoliki”, tada je u muškom rodu izpravno “vāskolik(i)”/”savkolik(i)”, u ženskom “svakolika”, ter u srjednjem “svekoliko”, ako nam je pismenost bītna, dakako.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code