PRVI MUŽ KAĆUŠE PRALJAK

PRVI MUŽ KAĆUŠE PRALJAK

12. prosinca, 2017.

 

 

Goran Babić rođen je 1944. na Visu. Studirao je i diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Otac Gorana Babića je iz Hercegovine, dok mu je majka bila rodom iz Beograda. Od 1969. godine vodio je Centar za društvene delatnosti omladine u sklopu kojeg je objavljen niz knjiga mladih pisaca.

Kao glavni urednik časopisa “Oko” radio je od 1973. godine, gde dolazi do izražaja njegova kontroverzna polemičarska strast. Zastupajući komunističke stavove svojim polemikama izaziva žestok prezir i odbojnost jednog dela hrvatske javnosti

Tekst: www.kurir-info.rs

Praljak i Babić su odrasli u Hercegovini, bili su nerazdvojni prijatelji i nakon odlaska na studije u Zagreb, sve dok Praljak Babiću nije preoteo suprugu Kaćušu sa kojom je Goran već imao dvoje dece.

Goran Babić rođen je 1944. na Visu. Studirao je i diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Otac Gorana Babića je iz Hercegovine, dok mu je majka bila rodom iz Beograda.

Od 1969. godine vodio je Centar za društvene delatnosti omladine u sklopu kojeg je objavljen niz knjiga mladih pisaca.

Kao glavni urednik časopisa “Oko” radio je od 1973. godine, gde dolazi do izražaja njegova kontroverzna polemičarska strast. Zastupajući komunističke stavove svojim polemikama izaziva žestok prezir i odbojnost jednog dela hrvatske javnosti.

Drugi su ipak tvrdili kako je kroz taj nedeljnik bio nosilac važnih društvenih promena, kroz naglašenu antinacionalističku crtu koja je kod Babića bila veoma izražena.

Gori li to Hrvatska

Početkom rata, 1991. godine ugledni pesnik napušta Hrvatsku, a u desničarskim krugovima i danas je poznat kao “izdajica roda hrvatskoga”.

Dok je Babić više puta naglasio da je Beograd bio jedini izlaz da u to vreme sačuva živu glavu.

Goran Babić se oženio po drugi put u Beogradu, gde i sada živi sa suprugom Mladenkom. Pre mesec dana je u kući Đure Jakšića pred brojnom publikom održao poetsko veče.

Babić je objavio oko sedamdeset knjiga, od čega je oko 50 zbirki poezije. Pored poetskih zbirki objavio je niz knjiga polemika i njegovog viđenja zbivanja iz nedavne prošlosti i savremenosti.

U Hrvatskoj ga osim za izdaju često “prozivaju” i zbog pesme “Gori li to Hrvatska” koju je napisao još mnogo pre rata. Zli jezici tvrde da je dvosmislena, dok je pesnik obrazložio da je samo sećanja iz detinjstva pretočio u stihove.

Praljkova i Babićeva zajednička deca

Pisac i polemičar Babić, bio je u braku s Kaćušom Babić s kojom je imao i dvoje dece, sina Nikolu i ćerku Natašu. Kako su pisali hrvatski mediji brak im se raspao kada je Praljak svom prijatelju preoteo ženu, dok drugi mediji tvrde da su uprkos tome Praljak i Babić i nakon nemilih događaja ostali u dobrim odnosima.

Babićeva i Praljkova možemo reći zajednička deca, Nikola i Nataša, danas su vrlo uspešni ljudi o kojima se u javnosti malo zna, jer novinare vešto izbegavaju.

Nikola, koji je bio u izuzetnim odnosima sa svojim poočimom Praljkom, osim Babić uzeo je i prezime Praljak. Početkom godine privukao je pažnju medija najavom gradnje velikog hotela u Zagrebu, na lokaciji njihovog porodičnog poslovnog Centra 2000 na Radničkoj cesti.

O bivšoj Babićevoj, a sadašnjoj Praljkovoj supruzi Kaćuši skoro se ništa ne zna, osim što je pre desetak godina snimljena kada je pratila suđenje u Haškom tribunalu.

Ćerka Nataša je uspešna novinarka i poslovna žena, udata za američkog državljanina. Devedesetih je pisala za hrvatske medije, a nakon toga je otišla u inostranstvo.

Dugo je živela na Islandu, pa u Pragu gde je jedna od osnivača Praškog koledža, prestižnog britanskog privatnog fakulteta u Pragu. Ima diplomu iz međunarodnih odnosa i magistar je političkih nauka.

Praljak u jednoj od svojih 25 objavljenih knjiga pomenuo i Natašu, kada je obrazlagao svoje troškove devedesetih, naveo je da se školuje na Islandu, te da se udala i da joj je on finansirao svadbu. Između ostalog u knjizi pominje kako je finansirao i spasao 13 muslimanskih izbeglica, među kojima su bili supruga i deca reditelja Abdulaha Sidrana, sa kojim je Praljak sarađivao. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Postar
  #1 Postar 12 prosinca, 2017, 17:52

  Nikola se vozikao po Sisku golfom2 i glumio privrednika u silosima. Poocim general kupi Skladista uz pomoc domaceg generala za sitnu lovu. Finale tog posla je stecaj ,radnici po obicaju na ulicu. Sada tamo nema ni golubova

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Tihana
  #2 Tihana 12 prosinca, 2017, 09:45

  Je li to ono davno hrvatsko smeće i veza stipe šuvara u CKSKH, pesnik?, koji je držao vatreni unitaristički govor 1990. u Banskom Grabovcu? Nije tada ondje bilo nijedne hrvatske zastave. Samo srbadija i jugoslovenstvo, sranje do sranja. jadni Praljak, najprije babić, a zatim balija sidran… A Nikola Babić Praljak. poduzetnik i pljačkaš SRCA i silosa, gradio bi hotele, a predstavljao se kao sunjski branitelj i agent

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code